REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 noiembrie 2019)

Directorul „Apă-Canal Chişinău” și-a prezentat demisia

Valeriu Meșca și-a prezentat demisia din funcția de director general al S.A. „Apă-Canal Chişinău”. Despre aceasta a anunțat administrația întreprinderii, printr-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, Valeriu Meșca și-a dat demisia din proprie inițiativă. Valeriu Meșca ocupă funcția de director al „S.A. Apă-Canal Chişinău” din mai 2018.

 

Dialogul cu UE rămîne o prioritate pentru Guvern

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o întrevedere cu șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko. În cadrul întrevederii, Chicu i-a dat asigurări oficialului european că dezvoltarea dialogului cu Uniunea Europeană și implementarea Acordului de Asociere rămîn o prioritate pentru Guvernul pe care îl conduce. Prim-ministrul a confirmat că UE este unul dintre cei mai importanți parteneri externi ai R. Moldova și a precizat că Executivul va continua să îndeplinească condițiile necesare pentru accesarea asistenței macrofinanciare.

 

Ministrul de Externe Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, l-a primit pe Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan. În cadrul discuțiilor purtate a fost efectuat un schimb de opinii referitor la stadiul actual al relațiilor bilaterale moldo-americane, fiind examinate modalitățile de impulsionare ale acestora în spiritul aprofundării dialogului strategic RM-SUA. Totodată, interlocutorii au trasat principalele direcții de cooperare pentru perioada imediat următoare. Interlocutorii au agreat faptul că o prioritate, la etapa actuală, o constituie valorificarea potențialului existent al dialogului strategic dintre R. Moldova și SUA.

 

Misiunea Republicii Moldova pe lîngă UE va avea un nou șef

Daniela Morari este noul șef al Misiunii R. Moldova pe lîngă Uniunea Europeană. Un decret în acest sens a fost semnat de șeful statului Igor Dodon. Totodată, fostul reprezentant al Moldovei pe lîngă Uniunea Europeană, Eugen Caras, a acceptat propunerea șefului statului de a fi consilier prezidențial în domeniul politicii externe. Dodon a afirmat că va insista ca în funcția de ambasador să fie promovați doar diplomați de carieră și nu politicieni.

 

Banca Mondială va susține în continuare Guvernul R. Moldova

Parteneriatul dintre Guvernul R. Moldova și Banca Mondială şi perspectivele bunei colaborări în continuare au fost discutate în cadrul ședinței Prim-ministrului Ion Chicu cu șeful oficiului Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi. Ion Chicu a mulțumit reprezentantului Băncii Mondiale pentru suportul și susținerea acordată de-a lungul anilor, menţionînd că acestea au generat rezultate reale și măsurabile. La rîndul său, șeful oficiului Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi a exprimat disponibilitatea instituţiei pe care o reprezintă de a susţine eforturile Guvernului în realizarea programului de guvernare orientat spre îmbunătăţirea nivelului de trai al cetățenilor țării noastre.

 

Leul moldovenesc se va aprecia față de euro și dolar

După mai multe zile în care euro și dolarul au avut o tendință de scumpire în raport cu leul moldovenesc, marți, 19 noiembrie, acestea se vor deprecia ușor, conform ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). stfel, dolarul va costa 17 lei și 54 de bani, cu șase bani mai puțin decît ieri. Moneda unică europeană se va ieftini cu doi bani și va avea un preț oficial de 19 lei și 40 de bani. Mai ieftin va fi și leul românesc. Acesta va pierde un ban, pînă la nivelul de 4 lei și 06 bani. Valoarea stabilită pentru hrivna ucraineană și pentru rubla rusească va fi neschimbată. Astfel, pentru rublă, BNM a afișat o cotație de 27 de bani, iar hrivna ucraineană își va păstra prețul de 72 de bani.

 

92 de şoferi s-au ales cu dosare după ce au încercat să mituiască poliţiştii

De la începutul anului curent, 92 de şoferi s-au ales cu dosare pentru corupere activă după ce au încercat să mituiască poliţiştii. Potrivit poliţiei, doar în luna noiembrie, Inspectoratul General al Poliției a înregistrat 33 cazuri de denunțare a tentativelor de mituire a polițiștilor de către cetățenii aflați în conflict cu legea, în vederea eschivării de la răspunderea juridică. Conform sursei citate, chiar dacă în timpul întocmirii actelor procesuale de constatare a încălcărilor, polițiștii au atenționat contravenienții despre consecințele coruperii funcționarilor publici cu statut special, aceștia propuneau și ofereau polițiștilor mijloace financiare în sumă de pînă la 4 000 de lei.