REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 martie 2018)

Pe drumurile din R. Moldova se circulă cu dificultate

Pe drumurile din R. Moldova se circulă cu dificultate, iar salvatorii au deblocat patru autovehicule, care au rămas blocate pe traseele înzăpezite. Potrivit datelor Administrației de Stat a Drumurilor, pe parcursul zilei de duminică, 18 martie, la lucrări de patrulare, deszăpezire şi combatere a ghețușului au fost implicate 242 unități de tehnică și 302 muncitori, care au împrăștiat peste 1300 de tone de material antiderapant. Sursa citată a precizat că există dificultăți de circulaţie rutieră pe următoarele tronsoane de drum: R1 Chişinău – Ungheni, R 16 Bălţi – Făleşti – Sculeni și R 8 Edineţ – Otaci – frontieră cu Ucraina. Pe sectoarele de drum menţionate, întreprinderile de întreţinere a drumurilor au organizat echipe mobile de tractare a camioanelor de mare tonaj. Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a menţionat că salvatorii au intervenit pe drumuri locale din raionale Rezina, Șoldănești, Ungheni și Dubăsari. „În total, au fost deblocate trei autoturisme și un camion ce transporta pîine”, a spus Pușcașu.

 

Candidatul PSRM la funcția de primar al capitalei este Ion Ceban

Ion Ceban, consilier municipal al capitalei, este candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) la funcția de primar al municipiului Chișinău. Anunțul a fost făcut duminică, 18 martie, de către șeful statului, Igor Dodon, în urma ședinței activului partidului. Dodon a specificat că pentru funcția de primar general al capitalei, în total, au fost propuse patru candidaturi, iar pentru candidatura lui Ion Ceban s-a votat în unanimitate. „Este o persoană pregătită pentru a ocupa această funcție. Dumnealui cunoaște cel mai bine problemele din Chișinău”, a spus șeful statului. Liderul socialiștilor, Zinaida Greceanîi, a menționat că „aceste alegeri sînt foarte importante, întrucît este vorba de capitala țării”. „Vreau să le mulțumesc colegilor pentru încrederea acordată. Este o misiune foarte responsabilă, întrucît Chișinăul are multe probleme ce necesită a fi rezolvate”, a afirmat Ceban. Ion Ceban este președintele fracțiunii PSRM din Consiliul Municipal Chișinău și purtător de cuvînt al șefului statului. Alegerile locale noi în municipiul Chișinău vor avea loc la 20 mai. Pînă în prezent, pentru această funcție și-a propus candidatura liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Totodată, Partidul Liberal l-a înaintat pe Valeriu Munteanu la conducerea capitalei. Partidul Democrat din Moldova a anunțat că va susține un candidat comun pro-european, iar Partidul Acțiune și Solidaritate urmează să decidă dacă va înainta o candidatură pentru această funcție.

 

Pasagerii „Air Moldova” pot călători spre 95 de destinaţii noi

Pasagerii companiei „Air Moldova” pot călători, începînd cu 13 martie, spre încă 95 de destinaţii din 44 de ţări din Europa, Asia, Orientul Mijlociu şi Africa, conform unui acord bilateral semnat de Compania „Air Moldova" şi compania aeriană „Fly Dubai”. Potrivit acordului semnat, pasagerii pot ajunge la destinaţii precum Thailanda, Sri Lanca, Tanzania, India etc., prin zborul direct Chişinău-Dubai, operat de „Air Moldova” și „Fly Dubai”. Acordul semnat va facilita achiziţionarea biletelor de către pasageri şi le va oferi posibilitatea să călătorească în baza unui singur tichet, în toată reţeaua Companiilor „Air Moldova” și „Fly Dubai”. Conform acordului semnat, fiecare companie a obţinut dreptul de a comercializa bilete pe destinaţiile celeilalte companii. Această colaborare garantează pasagerilor companiilor - partenere conexiuni mai comode şi oferă noi posibilităţi de a călători.

 

Premierul a solicitat o conlucrare a serviciilor specializate pentru prevenirea situațiilor de criză

Prim-ministrul Pavel Filip a convocat duminică, 18 martie, şedinţa Comisiei pentru Situații Excepționale, în legătură cu starea nefavorabilă a vremii. În cadrul acesteia a fost analizată situația actuală privind practicabilitatea drumurilor din țară, aprovizionarea localităților cu energie electrică și măsurile în vederea prevenirii situațiilor de criză. Potrivit ultimelor informații, toate traseele din țară sînt practicabile, pe anumite porțiuni condițiile de circulație fiind mai anevoioase din cauza poleiului și zăpezii. Cea mai dificilă situație s-a creat pe trei porțiuni de drumuri - Chișinău-Ungheni, Bălți-Fălești-Sculeni și Edineț-Otaci. Totodată, cinci localități din trei raioane și UTA Găgăuzia sînt deconectate de la energia electrică, echipele speciale de intervenție lucrînd pentru remedierea situației. Premierul Pavel Filip a accentuat că în condițiile actuale este esențială o comunicare și o interacțiune permanentă între serviciile specializate și autoritățile locale. „Este foarte important ca de aici, din centru, să avem legătura cu autoritățile locale și să intervenim acolo unde forțele locale nu sînt suficiente pentru a face față acestor intemperii”, a subliniat prim-ministrul.

 

R. Moldova va primi două milioane de euro de la Germania

Germania va oferi două milioane de euro pentru realizarea proiectelor de infrastructură, potrivit celei de-a treia părți a Programului „Infrastructură Socială şi Eficienţă Energetică” pentru anul 2018, care a fost lansat la Chișinău. La eveniment au participat mai mulți oficiali germani, moldoveni și reprezentanți ai autorităților publice locale de pe întreg teritoriul țării. Ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Julia Monar, a specificat că suportul oferit are scopul de a îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor. „Ajutorul nostru trebuie să meargă acolo, unde va putea fi resimțit de un număr cît mai mare de cetățeni. De aceea, persoanele din administrația publică locală sînt partenerii noștri cei mai importanți”, a spus Julia Monar. În cadrul programului „Infrastructură Socială şi Eficienţă Energetică” au fost realizate 210 proiecte de dezvoltare comunitară în localităţi cu o populaţie de pînă la 20 mii de locuitori din 20 de raioane din sudul şi nordul țării.

 

Starea infracțională din stînga Nistrului a înregistrat o ușoară detensionare

Pe parcursul săptămînii trecute în raioanele de Est ale R. Moldova au fost înregistrate 174 de crime și infracțiuni, comparativ cu circa 200 în săptămînile anterioare. Potrivit autorităților transnistrene, în 143 de cazuri au fost deja identificate persoanele suspecte. Așa-numitul minister de interne de la Tiraspol precizează că în perioada de referință a fost comis un omor, două jafuri, un viol și 34 de furturi. Totodată au fost documentate 16 cazuri de comercializare ilicită a drogurilor și șapte infracțiuni economice. Miliția transnistreană a mai reținut 11 infractori, anunțați în căutare. Pe parcursul săptămînii de referință pe drumurile din stînga Nistrului au avut loc 17 accidente, iar două persoane și-au pierdut viața. Agenții de circulație au reținut 32 de șoferi în stare de ebrietate.