REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 iunie 2018)

Grădinițele private din capitală nu au fost autorizate

Nicio grădiniță privată din Chișinău nu dispune de autorizaţie din partea Direcției municipale generale, educație, tineret și sport şi nu este verificată. Acesta este un business, iar părinţii riscă cînd îşi înscriu copii la astfel de grădiniţe. Afirmaţia a fost făcută de primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, în cadrul şedinţei operative a serviciilor primăriei. Potrivit lui Codreanu, aceste grădiniţe sînt deschise în mare parte în case private şi nu sînt verificate la nivel de respectare a normelor sanitare, dar nici la capitolul implementarea curriculei de învăţămînt.

 

Lituania va susţine în R. Moldova un proiect de siguranţă a alimentelor

Guvernul Lituaniei va implementa în R. Moldova un proiect de consolidare a capacităților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în domeniul exportului cărnii de pasăre și ouălor în Uniunea Europeană. Proiectul a fost lansat luni, 18 iunie, la Chişinău şi urmează să fie realizat de ANSA în parteneriat cu Institutul Național pentru analiza riscurilor în domeniul alimentar și veterinar, precum și Serviciul Alimentar și Veterinar de Stat din Lituania. “Scopul proiectului constă în acordarea asistenței Guvernului R. Moldova pentru armonizarea măsurilor sanitare și fitosanitare cu cerințele legale ale UE”, a declarat Rimantas Latakas, ambasadorul Lituaniei la Chişinău.

 

Moldovenii vor putea munci legal în Bulgaria

Cetățenii Republicii Moldova vor putea munci legal în Bulgaria, după ce luni, 18 iunie, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a semnat la Sofia, cu omologul său bulgar, Acordul privind Reglementarea migrației de muncă. Potrivit datelor Ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, documentul va reglementa procedura de angajare în cîmpul muncii a cetăţenilor din ambele state. Instituțiile responsabile de implementarea Acordului sînt Agențiile pentru ocuparea forței de muncă din ambele state, care vor identifica ofertele de muncă depuse de către angajatori și vor selecta candidații potriviți. Conform datelor oficiale, în anul 2016, pe teritoriul Bulgariei se aflau 5147 de cetățeni moldoveni.

 

Meteorologii au anunţat temperaturi caniculare pentru următoarele zile

După ploile din ultimele zile, temperaturile caniculare au revenit în forţă şi se vor menţine, pe întreg teritoriul ţării, pînă la sfîrşitul săptămînii, după care vremea se va răci. Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), pînă vineri, 22 iunie, în toată ţară se aşteaptă valori termice ce vor depăşi, ziua, indicele de 30 de grade Celsius. Noaptea, vom avea temperaturi de 18-22 grade. Ploi cu descărcări electrice sînt posibile în perioada 21-23 iunie, în toate regiunile R. Moldova, după care vremea se va răci. Astfel, prognozele SHS arată că de sîmbătă mercurul termometrelor va coborî, ziua, pînă la 23-25 grade la nord, şi 24-27 grade Celsius, în zonele de centru şi sud. Noaptea se aşteaptă 10-15 grade Celsius. Temperaturile relativ mai răcoroase se vor menţine pînă luni, 25 iunie.

 

Ministrul Ulianovschi a discutat problema facilitării vizelor pentru Marea Britanie

Stabilirea unui dialog politic mai consistent între R. Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, intensificarea relațiilor comercial-economice și de alt ordin, precum și problema vizelor pentru cetățenii moldoveni au constituit subiectele de bază a discuțiilor ministrului de externe Tudor Ulianovschi, cu ministrul britanic de stat, Sir Alan Duncan. În cadrul dialogului Ulianovschi a opinat că relațiile moldo-britanice în ultimii ani au înregistrat un trend pozitiv de dezvoltare, fiind realizate, cu susținerea autorităților de la Londra, mai multe proiecte importante în diferite domenii social-economice. Părțile au discutat și problema facilitării regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, în special, ținînd cont de numărul acestora aflați pe teritoriul Regatului Unit și rolul lor pozitiv în dezvoltarea relațiilor bilaterale și contactelor inter-umane.