REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 iulie 2018)

Monaco va oferi 100 de mii de euro pentru reabilitarea Grădinii Botanice

Fundaţia Principelui Albert al II-lea de Monaco va acorda țării noastre un grant de 100 de mii de euro pentru reabilitarea Grădinii Botanice, a anunțat premierul Pavel Filip. Ajutorul de 100 de mii de euro va fi oferit în tranșe, iar pe lîngă acesta, R. Moldova va primi alte 240 de mii de euro pentru conservarea și sporirea fertilității solului din Parcul Național Orhei. În context, prim-ministrul a cerut Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să asigure gestionarea eficientă și transparentă a banilor. După intemperiile din 20-21 aprilie 2017, circa 80% din arborii și arbuștii din Grădina Botanică au fost distruși.

 

Ministrul de externe s-a întîlnit cu ambasadorul Chinei

R. Moldova este interesată în dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Republica Populară Chineză, transformîndu-le într-un parteneriat strategic care va permite extinderea colaborării, în special, în domeniile social-economic, cultural și al diplomației economice. Declarația a fost făcută de ministrul de externe Tudor Ulianovschi în cadrul întrevederii cu ambasadorul Chinei în țara noastră, Zhang Yinghong. În opinia șefului diplomației moldovenești, un pas în direcția respectivă îl constituie lansarea negocierilor privind semnarea unui Acord de comerț liber între R. Moldova și China, care va permite diversificarea și extinderea relațiilor comercial-economice. R. Moldova şi China au deja semnate 61 de acorduri de colaborare în diferite domenii.

 

Ajutorul pentru perioada rece a anului va fi majorat de la 1 noiembrie

Familiile defavorizate vor beneficia de o majorare a cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului. Începînd cu 1 noiembrie 2018, suportul financiar oferit acestor familii va constitui 350 de lei lunar, mai mult cu 35 de lei decît în prezent. Guvernul a aprobat un proiect de lege în acest sens, pentru susţinerea familiilor defavorizate, în contextul creşterii preţurilor la resursele energetice. Pentru majorarea acestei prestații sociale, vor fi alocate lunar circa 5,5 milioane de lei. În R. Moldova sînt înregistrate peste 158 mii de familii care beneficiază de ajutor în perioada rece a anului.

 

Plafonul de garantare a depozitelor bancare va fi majorat

Plafonul de garantare a depozitelor bancare va fi majorat de la 20.000 de lei la 50.000 de lei. Fondul va garanta depozitele în monedă naţională şi în valută străină deţinute atît de persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cum este în prezent, cît și de „persoanele juridice de drept privat”. Un proiect de lege ce conține aceste modificări a fost avizat pozitiv de Guvern. Potrivit proiectului, anual Banca Națională a Moldovei (BNM) clasifică băncile în trei categorii de risc (A, B și C). Trimestrial, băncile din categoria de risc A achită în Fond o contribuție trimestrială în mărime de 0,08% din valoarea depozitelor garantate în băncile respective. Băncile din categoria B achită o contribuție în mărime de 0,1% din valoarea depozitelor garantate, iar băncile din categoria de risc C – 0,12%.

 

Inițiativa legislativă privind organizarea alegerilor în circumscripțiile uninominale a fost respinsă

Proiectul de lege pentru modificarea Codului electoral, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați în Parlament, ce prevede organizarea alegerilor în circumscripțiile uninominale în două tururi, a fost respins de Guvern. Ministerul Justiției face trimitere la hotărîrea din 28 mai 1998 a Curții Constituționale care a stabilit că „Parlamentul este unicul organ în măsură să adopte orice tip de scrutin sau modalitate de atribuire a mandatelor de deputat. Astfel, rămîne la discreția organului legislativ să decidă care sistem electoral să fie aplicat: majoritar, proporțional sau mixt”. Curtea a subliniat că opțiunea pentru unul sau două tururi de scrutin constituie o chestiune de oportunitate politică, aflată la discreția organului legislativ, ținînd cont de standardele democratice și de reflectarea cît mai fidelă a opțiunii alegătorului.