REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 ianuarie 2021)

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Botezul Domnului sau Boboteaza. În acest mod este consemnat momentul în care Mîntuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vîrsta de 30 de ani. Cu Boboteaza, urmată de ziua Sfîntului Ioan Botezătorul, se încheie ciclul tradiționalelor sărbători de iarnă. Prin ritualul specific acestui eveniment religios, în această zi se sfințesc apele mari și se purifică mediul înconjurător de forțele malefice.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 258 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1256 de teste, fiind confirmate 258 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 153 112 cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 10 sînt lucrători medicali: medici-5, asistenți medicali-5. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2274 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 227 în stare extrem de gravă (30 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Muzeul de Literatură a lansat inițiativa de a declara anul 2021 în numele a două personalități notorii

Anul 2021 este un an aniversar pentru două personalități remarcabile ale culturii și științei naționale. Pe 25 iulie, se vor împlini 90 de ani de la nașterea scriitorului Vladimir Beșleagă, iar pe 27 iulie – 100 de ani de la nașterea lingvistului Eugeniu Coșeriu. Cu această ocazie, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a venit cu inițiativa de a declara anul 2021 drept Anul Eugeniu Coșeriu în domeniul științei și Anul Vladimir Beșleagă - în domeniul literaturii și culturii.

 

Pe data de 19 ianuarie se așteaptă pînă la 18 grade de ger

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a extins pînă pe data de 20 ianuarie Codul Galben de schimbare bruscă a temperaturii. Astfel, azi şi mîine, temperatura aerului va oscila între minus 13 și -18 grade, noaptea, şi între minus 3 și -8 grade Celsius, ziua. Potrivit meteorologilor, vremea cu ger puternic se va menține în următoarele zile, cînd creștinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Botezul Domnului (Boboteaza) şi pe Sfîntul Ioan Botezătorul. Prognozele specialiștilor coincid de această dată cu meteorologia populară, care indică că aceste sărbători sînt caracterizate de temperaturi deosebit de joase.

 

Două raioane din sudul țării vor construi un apeduct magistral cu alimentare din Nistru

Două raioane din sudul țării, Căușeni şi Ștefan Vodă, planifică să implementeze un proiect investițional de dezvoltare regională ce prevede construcția unui apeduct magistral, Ștefan Vodă-Căușeni-Căinari, cu alimentare din rîul Nistru. Pentru definitivarea mai multor momente de lucru, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud a convocat Grupul de lucru pentru elaborarea Cererii complete de finanțare a proiectului. În cadrul ședinței au fost discutate detalii importante ce țin de necesitatea asigurării cofinanțării de către administrațiile publice locale beneficiare ale proiectului și alocării de către acestea, în calitate de coinvestitori, a unei contribuții financiare în mărime de 10% din valoarea totală a proiectului.

 

Producători de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de granturi pentru dezvoltare

Suedia și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în cadrul proiectului AdTrade, au lansat un concurs de granturi pentru producătorii și procesatorii agricoli de pe ambele maluri ale Nistrului, care doresc să-și unească eforturile pentru a adopta tehnologii inovatoare în procesul de producere și prelucrare a produselor agricole, pentru a-și spori competitivitatea și a accesa noi piețe de desfacere. Termenul limită pentru depunerea solicitărilor este 5 februarie. Pot depune dosarele de participare organizațiile de susținere a afacerilor împreună cu cel puțin doi producători sau un producător și un procesator agricol de pe ambele maluri ale Nistrului, care își exprimă angajamentul de a se asocia și a crea noi locuri de muncă, în special pentru femei și persoane social-vulnerabile.

 

Moldova ar putea primi cîteva sute de mii de doze de vaccin rusesc "Sputnik V", anunță liderul PSRM

R. Moldova ar putea primi în scurt timp cîteva sute de mii de doze de vaccin rusesc anti-Covid "Sputnik V". Anunțul a fost făcut de către liderul PSRM, Igor Dodon, care a menționat că a convenit acest subiect în cadrul unei întrevederi cu adjunctul șefului administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak. "Săptămîna trecută am fost într-o vizită de lucru la Moscova și în cadrul unei întrevederi cu domnul Kozak am convenit că Moldova va primi cîteva sute de mii de vaccinuri rusești Sputnik V pentru a începe vaccinarea anti- Covid", a spus Dodon.

 

Va fi vernisată expoziția „Arta scrisului de mînă”

Biblioteca Națională în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor, marchează Ziua Internațională a Scrisului de Mînă, desfășurată anual la 23 ianuarie, printr-o expoziție comună „Arta scrisului de mînă”, amplasată în spațiul „Muzeul Cărții”. Expoziția „Arta scrisului de mînă” reunește adevărate opere de artă realizate de caligrafii medievali în diferite scriptorii. Biblioteca Națională a selectat din colecțiile sale manuscrisele originale și facsimile din perioada secolelor XVI-XX. Din colecțiile Agenției Naționale a Arhivelor sînt expuse documente scrise pe pergament din epoca lui Ștefan cel Mare.

 

ADR Nord și ADR Moghiliov au programat un forum moldo-belarus

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, în parteneriat cu filialele din Regiunea de Dezvoltare Nord ale Camerei de Comerț și Industrie a R. Moldova, precum și Agenția de Dezvoltare Regională Moghiliov din Republica Belarus, vor organiza un forum bilateral. Evenimentul urmează să aibă loc la sfîrșitul primului trimestru al anului curent, în mediul online. În prezent, părţile examinează un șir de aspecte privind buna organizare a forumului. În acest sens, Camera de Comerţ şi Industrie va susține organizarea evenimentului pe dimensiunea cooperării comercial-economice.

 

Bunuri, în valoare de circa 11 milioane de lei au fost sechestrate de către Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale

Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) din cadrul CNA anunţă că a aplicat sechestru pe bunuri în valoare de aproximativ 11 000 000 de lei. Este vorba despre bunuri de provenienţă dubioasă care au fost indisponibilizate în cadrul unei cauze penale, pornită pe spălare de bani. Astfel, în cadrul investigaţiilor financiare paralele, ARBI a aplicat sechestre pe 5 capitaluri sociale, 5 terenuri pentru construcţie şi 10 autoturisme. Suma totală a bunurilor sechestrate este estimată la 10 807 000 de lei.