REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 februarie 2019)

În ajun de alegeri crește brusc cererea de valută, susține un expert economic

Săptămîna trecută rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au continuat să se reducă cu încă 33 milioane dolari, iar de la începutul anului ele s-au micșorat deja cu 130 milioane dolari. Datele au fost prezentate de expertul economic Veaceslav Ioniță. Ioniță a scris într-o postare pe blogul său personal că aceste reduceri de rezerve au fost anticipate de experți încă în vară, întrucît în ajun de alegeri crește brusc cererea de valută, iar oferta rămîne relativ constantă. Potrivit lui Ioniță, această creștere de valută se explică prin cîțiva factori, principalii fiind sporirea consumului populației și înclinația agenților economici spre valută înainte de alegeri.

 

La Comrat a început campania electorală pentru alegerea başcanului

Campania electorală pentru alegerile guvernatorului autonomiei găgăuze şi-a luat startul oficial, la Comrat. Anunțul a fost făcut de Comisia electorală a UTA Gagauz-Yeri. Comisia a aprobat un plan de acţiuni, prevăzut pentru o perioadă de trei luni pînă în ziua alegerilor, precum şi devizul de cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea scrutinului. Alegerile başcanului vor avea loc pe 19 mai 2019. Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a Unităţii Teritorial-Autonome Gagauz-Yeri.

 

Premierul s-a întîlnit cu un oficial român

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall. Oficialii au făcut un schimb de opinii privind cooperarea bilaterală în domeniile energetic, de mediu, educațional și cultural. În mod special au fost evidențiate proiectele de interconectare energetică, de reconstrucție a grădinițelor, a edificiilor culturale, livrarea microbuzelor școlare, dar și proiectele de mediu, inclusiv curățarea albiei rîului Bîc.

 

Numărul persoanelor cazate anul trecut în structurile turistice din țara noastră a crescut

În anul 2018, numărul turiștilor cazați în structurile de primire turistică din țara noastră a crescut cu peste 8 la sută și a atins cifra de 364 mii. Cei mai mulți turiști care au beneficiat de servicii de cazare în țara noastră – peste 204 mii sau 56 la sută – reprezintă cetățeni moldoveni, iar restul 160 de mii sau 43,9 la sută sînt cetățeni străini, relevă datele Biroului Național de Statistică (BNS). Durata medie de ședere a unui turist în structurile de primire în anul trecut a constituit 5,6 zile, dintre care 7,5 zile pentru turiștii moldoveni și 3,1 zile - pentru turiștii nerezidenți.

 

Volumul transportului de mărfuri în Moldova a crescut cu 10%, în 2018

În anul 2018, întreprinderile de transport din Moldova au transportat peste 19,4 mil. tone de mărfuri, ceea ce este cu 10% mai mult faţă de anul 2017. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, cea mai mare parte din mărfuri au fost transportate cu transportul auto – peste 14,4 mil. tone (+12,8%), ceea ce reprezintă 74,2% din volumul total al transportului de mărfuri. Volumul mărfurilor transportate pe cale ferată a crescut cu 2,8%, pînă la 4,9 mil. tone. Volumul mărfurilor transportate pe cale aeriană a crescut cu 25,2%, pînă la 1,3 mii tone, în timp ce în transportul fluvial a fost atestată o scădere de 5,8%, pînă la 127 mii tone.