REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 februarie 2018)

Creştinii ortodocşi au intrat în Postul Mare

Creştinii ortodocşi au intrat de luni, 19 februarie, în Postul Mare, cel mai aspru dintre toate cele patru posturi ale anului. Postirea va dura pînă la Paşte, care în acest an va fi sărbătorit la 8 aprilie. Potrivit calendarului ortodox, timp de șapte săptămîni, credincioșii nu vor mai mînca lactate, ouă, carne şi peşte şi nu vor consuma băuturi alcoolice. Postul Mare durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămîna Patimilor. În această perioadă nu se fac nunți. Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale, unul cu dată fixă - echinocțiul de primăvară, iar altul cu dată schimbătoare - luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an. În anul 2019, Paștele va cădea pe data de 28 aprilie.

 

Banca Mondială va acorda 10 milioane USD pentru reforme în învățămînt

Consiliul director al Băncii Mondiale a aprobat o finanțare adițională în sumă de 10 milioane de dolari SUA pentru proiectul Reforma educației în R. Moldova. “Una dintre cele mai mari îngrijorări este decalajul dintre cererea pieței muncii și instruirea oferită în prezent de sistemului de învățămînt din Moldova”, a declarat Anna Akhalkatsi, director de țară pentru Moldova. “Dezvoltarea competențelor este o componentă esențială a parteneriatului nostru cu Moldova, deoarece ne propunem să ajutăm oamenii să dispună de cunoștințele și competențele necesare pentru a obține locuri de muncă bune acasă, astfel încît să nu fie nevoiți să-și părăsească familiile în căutarea unei vieți mai bune peste hotarele țării”, a subliniat Anna Akhalkatsi.

 

Situația din R. Moldova a fost discutată la o sesiune internațională

O sesiune asupra situației din R. Moldova s-a desfășurat la Munchen, cu participarea Premierului Pavel Filip, Comisarului european pentru politică de vecinătate şi negocieri pentru extindere Johannes Hahn, preşedintelui comitetului pentru afaceri externe al Dumei de stat al Federaţiei Ruse, Konstantin Kosaciov, și Preşedintelui Armeniei, Serzh Sargsyan. Potrivit Direcţiei comunicare şi protocol a Guvernului, premierul Filip a menționat că una din cele mai frecvente caracterizări a situației internaționale este imprevizibilitatea. Aceasta generează lipsa de încredere în instituții și reguli, dezorientare politică, descurajează investițiile externe, ceea ce afectează creşterea economică. Potrivit premierului, o anumită stare de incertitudine se atestă și în Europa de Est. Vorbind despre relaţiile R. Moldova cu Rusia, prim-ministrul a opinat că este un dosar complicat. ”Noi ne dorim o relaţie echilibrată, prietenoasă cu Moscova. O relaţie în care cooperarea noastră comercială nu va fi politizată, iar dialogul va fi bazat pe respect reciproc”, a spus Filip.

 

Situația criminogenă din stînga Nistrului se menține tensionată

Situația criminogenă din raioanele de Est ale Nistrului a cunoscut o ușoară tensionare pe parcursul săptămînii trecute. Astfel, potrivit așa-numitului minister de interne de la Tiraspol, în perioada de referință s-au înregistrat 193 de crime și infracțiuni, comparativ cu 185 săptămîna anterioară. Miliția transnistreană precizează că, pe lîngă infracțiunile mărunte a mai fost comis un omor, un jaf și 38 de furturi, 13 din care au fost deja descoperite. De asemenea, miliția a documentat 15 cazuri de comercializare a drogurilor, un caz de estorcare de mită și două infracțiuni economice. Au mai fost reținute 14 persoane anunțate în căutare. În aceeași perioadă pe drumurile din raioanele de Est au avut loc 37 de accidente, iar o persoană și-a pierdut viața. Agenții de circulație au reținut 21 de șoferi în stare de ebrietate.

 

Peste 15 mii de moldoveni au obținut cetățenia Federației Ruse în anul 2017

Pe parcursul anului 2017 numărul moldovenilor ce au obținut cetățenia Federației Ruse a urcat la peste 15 mii. Potrivit datelor Direcției principale de Migrație din cadrul Ministerului rus de Interne, moldovenii au constituit 6% din numărul total al cetățenilor străini, care au obținut în 2017 cetățenia Rusiei. Astfel, moldovenii se situează pe locul șase, după ucraineni, kazahi, uzbeci, tadjici și armeni. Tot în anul 2017, peste 17 mii de moldoveni au obținut permis de ședere temporară, iar 30 373 locuiesc în Rusia oficial în baza acestui permis.