REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 decembrie 2018)

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfîntul Nicolae

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi, 19 decembrie, pe Sfîntul Ierarh Nicolae, Făcătorul de Minuni. El este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinătății. Potrivit datelor statistice, astăzi își sărbătoresc onomastica peste 90 de mii de moldoveni. Sfîntul Ierarh Nicolae, Făcătorul de Minuni a fost episcop la începutul secolului al IV-lea în Mira, cetate din ținutul Lichiei, pe teritoriul Turciei de astăzi. Sfîntul este considerat ocrotitor al copiilor și apărător al Dreptei Credințe.

 

Angajaţii ASP vor activa în regim sporit înaintea sărbătorilor de iarnă

Angajaţii Agenţiei Servicii Publice vor activa şi în zilele de 23 şi 30 decembrie pentru a face faţă solicitărilor cetăţenilor. Anunţul a fost făcut de directorul instituţiei, Sergiu Răilean. Potrivit sursei citate, în cele două zile de odihnă vor activa oficiile agenţiei din Cahul, Bălţi şi Chişinău. De asemenea, oficiile ASP vor activa în regim obişnuit şi pe 24 şi 31 decembrie, zile declarate libere pentru bugetari.

 

R. Moldova este interesată să preia experiența Letoniei în organizarea și desfășurarea alegerilor

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Arnis Cimdars, președintele Comisiei Electorale Centrale din Letonia. „Noi sîntem interesați să eliminăm orice aspect vulnerabil care, ulterior, ar pune la îndoială rezultatul alegerilor parlamentare. Ne dorim ca acestea să fie desfășurate corect și transparent”, a afirmat Filip. Părțile au făcut un schimb de opinii privind măsurile care pot fi luate de autorități pentru ca alegătorii să voteze în baza propriilor convingeri, fără a fi influențați de factori externi. În particular, interlocutorii au discutat despre măsurile pentru protecția spațiului informațional.

 

Campania electorală pentru referendumul republican va începe odată cu înregistrarea participanților

Campania electorală pentru referendumul republican consultativ va începe odată cu înregistrarea participanților în cursa electorală. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat programul calendaristic privind desfășurarea referendumului din data de 24 februarie 2019. Potrivit șefului CEC, Alina Russu, participanții în cadrul referendumului sînt partidele politice și blocurile electorale. „Perioada de înregistrare a acestora începe la 26 decembrie curent, în aceeași zi cu înregistrarea participanților pentru scrutinul parlamentar. În cazul referendumului, participanții pot începe campania electorală din momentul înregistrării. Aceștia pot face campanie electorală „pro” sau „contra” asupra subiectelor propuse”, a afirmat Russu.

 

13 producători de fructe și struguri au obținut certificate care le vor permite să exporte pe piețele externe

13 producători de fructe și struguri au obținut certificatele GlobalGAP, care le vor permite să exporte pe piețele externe produse agricole ce corespund cerințelor de siguranță alimentară. Totodată, doi fermieri vor obține adițional și certificatul Global GRASP care confirmă responsabilitatea socială a companiilor agricole. Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova în parteneriat cu Kaufland Moldova au asistat agricultorii în implementarea cerințelor GlobalGAP prin instruirea fermierilor și ghidarea pe tot parcursul ajustări procedurilor de producere standardelor internaționale.

 

Premierul și-a anunțat intenția de a participa la scrutinul parlamentar

Premierul Pavel Filip a declarat că va participa în campania electorală pentru alegerile din 24 februarie din 2019, concomitent aflîndu-se în funcţia de prim-ministru, iar cadrul legal i-ar permite acest lucru. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova în direct”, de la postul de televiziune Moldova 1. Filip a spus că o decizie privind circumscripţia unde va candida va fi luată în zilele următoare.