REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 aprilie)

Agricultorii moldoveni vor primi tractoare din partea Belarusului

Belarus va oferi agricultorilor moldoveni mai multe tractoare. Anunțul a fost făcut miercuri, 18 aprilie, de către președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, care s-a aflat într-o vizită la Chișinău, la invitația șefului de stat, Igor Dodon. Oficialul belarus a declarat că țara sa este gata să susțină R. Moldova în sectorul agricol, comercial și cel industrial. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținută de Igor Dodon și Alexandr Lukașenko. Cei doi șefi de stat au specificat că între R. Moldova și Belarus există relații de colaborare foarte bune și un potențial de cooperare care trebuie și poate fi valorificat la justa valoare, în beneficiul ambelor popoare. „Considerăm că Republica Belarus ne este un adevărat prieten, mai ales că, în prezent, colaborăm în mai multe sectoare. Actualmente există 93 de acorduri bilaterale, iar anul trecut exportul în Belarus a crescut cu 10%, țara fiind printre primi 10 parteneri comerciali ai R. Moldova”, a spus Igor Dodon.

 

Comisia interguvernamentală moldo-belarusă se va întruni în iunie

Ședința Comisiei interguvernamentale mixte moldo-belarusă pentru cooperare comercial-economică este programată pentru începutul lunii iunie, la Chișinău. La o înțelegere în acest sens a ajuns ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul Republicii Belarus, Mihail Rusîi. Părțile au reiterat importanța semnării între cele două state a Acordurilor privind liberalizarea transportului avia şi a transportului auto de mărfuri, accentuînd că aceste prevederi vor ridica la un nivel mai înalt relațiile moldo-belaruse. Potrivit ministrului Economiei, liberalizarea transportului va permite transportatorilor de mărfuri să circule liber, fără restricții, și va duce la creșterea schimbului comercial între R. Moldova și Belarus. Mihail Rusîi și-a exprimat deschiderea pentru continuarea dialogului constructiv la toate nivelurile, accentuînd în mod prioritar colaborarea de succes între cele două state în domeniul asamblării tractoarelor şi a troleibuzelor.

 

Au fost emise garanții pentru Programul „Prima Casă”

Opt garanții de stat au fost emise în favoarea băncilor participante la programul guvernamental ”Prima Casă”. Acestea vor asigura finanțarea ulterioară a beneficiarilor de credite în cadrul programului, potrivit Ministerului Finanțelor. După lansarea, la 26 martie, a procesului de colectare a cererilor pentru obținerea finanțării în cadrul Programului, Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), instituția care implementează programul, a recepționat 14 cereri de emitere a garanțiilor de stat din partea băncilor comerciale partenere. În urma evaluării efectuate, au fost emise prin semnare de contract și acordate opt garanții de stat. Alte două cereri de acordare a garanției sînt acceptate, iar patru dosare se află în proces de analiză, după care vor fi luate deciziile corespunzătoare. Suma totală a cererilor de garanție se ridică la 3 972 485 lei pentru credite ipotecare în valoare de 7 944 970 lei.

 

Miniștrii și șefii de instituții se vor întîlni cu cetățenii lunar

Guvernul a modificat mecanismul de desfăşurare a audienţei cetățenilor în teritoriu şi întîlnirilor acestora cu membri Guvernului şi funcţionarii publici din cadrul ministerelor. Modificările vin să consolideze relaţiile dintre autorităţile administraţiei publice centrale şi cetăţeni. Conform noilor prevederi, a treia zi de vineri a fiecărei luni este zi de audienţă şi întîlniri în teritoriu. Orarul acestora va fi aprobat lunar de către prim-ministru, în baza propunerilor membrilor Guvernului. Totodată, vor fi prezentate rezultatele tuturor audienţelor şi întîlnirilor desfăşurate. Reprezentanţii Guvernului în teritoriu vor putea participa la organizarea şi desfăşurarea audienţei şi întîlnirilor cu cetăţenii, pînă acum această responsabilitate revenea exclusiv autorităţilor publice locale.

 

Executivul a dublat amenzile pentru alerte false la 112

Guvernul a aprobat, miercuri, 18 aprilie, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Codului contravenţional al R. Moldova. Amendamentele vor contribui la prevenirea săvîrșirii contravențiilor, prin majorarea sancțiunilor, diminuarea riscurilor de corupție în cazul contravențiilor aplicate șoferilor, dar și la eliminarea încălcării unor drepturi constituţionale ale persoanei. Potrivit noilor modificări, pentru alertele false la serviciile specializate amenda se dublează, astfel încît vinovații vor achita pînă la 3000 de lei, față de 1500, cît este acum sancțiunea. De asemenea, vor fi pedepsiți cei care tulbură liniștea după ora 18:00 și pînă la 8:00. Pînă acum erau amendați cei care făceau zgomot în intervalul 22:00-7:00. În urma modificărilor, cei care au încălcat legea vor putea achita jumătate din amenda stabilită în 3 zile lucrătoare.

 

Copiii fără ocrotire părintească vor primi îndemnizații zilnice

Copiii rămași temporar sau permanent fără ocrotire părintească vor primi, începînd cu anul acesta, în fiecare zi, o sumă fixă de bani, care se ridică anual la peste 4000 de lei. Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la stabilirea şi plata îndemnizaţiei zilnice pentru copiii rămaşi temporar sau permanent fără ocrotire părintească, plasaţi în servicii sociale sau de tutelă. Potrivit Direcţiei comunicare şi protocol a Executivului, începînd cu clasa a cincea și pînă la împlinirea vîrstei de 18 ani, copiii vor primi cîte 10 lei în fiecare zi, 100 de lei cu ocazia zilei de naștere și 70 de lei în zile de sărbătoare. Indemnizația va fi majorată anual, la 1 aprilie, în funcție de creșterea prețurilor pe parcursul anului precedent. Ajutorul financiar va fi acordat de la 1 ianuarie 2018.