REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 octombrie 2018)

Două drumuri naționale vor fi reabilitate cu sprijinul Chinei

Două drumuri naționale vor fi reabilitate cu sprijinul Băncii Industriale și Comerciale din China (ICBC). Cabinetul de miniștri a aprobat hotărîrea cu privire la inițierea negocierilor asupra рrоiесtеlоr Acordurilor de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și ICBC. Urmare a semnării Acordurilor va fi reabilitat drumul național M5 care cuprinde sectorul Criva - Bălți și reconstruit drumul R13 – Bălți – Florești – R14. Suma estimativă а împrumutului constituie 228 milioane de euro.

 

Trecerea deținătorilor de patentă la activitatea independentă va fi simplificată

Guvernul a analizat măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru simplificarea procedurii de trecere a întreprinzătorilor de la activitatea în bază de patentă la cea independentă. Printre facilitățile propuse se numără simplificarea evidenței contabile, reducerea controalelor, recalcularea în funcție de perioada efectiv lucrată a impozitului achitat anual de antreprenori, precum și scutirea acestora de taxe suplimentare. În ultimii doi ani, peste 1550 de persoane din 9192 de deținători de patentă au trecut la activitatea independentă.

 

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Președintele Turciei

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere tête-à-tête cu Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyıp Erdoğan. Oficialii au discutat mai multe chestiuni cu privire la relațiile bilaterale, politica internă și externă a Republicii Moldova, securitatea regională. În scopul consolidării relațiilor de colaborare moldo-turce Igor Dodon și Recep Tayyıp Erdoğan au semnat Declarația comună de cooperare strategică între Moldova și Turcia. Președinții celor două state și-au propus drept scop creșterea schimbului comercial cu Turcia pînă la 500 milioane de dolari, iar în următorii ani – să fie atinsă cifra de peste un miliard.

 

Moldovenii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul de identitate

În prezența premierului Pavel Filip și a președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan la Guvern au fost semnate 5 tratate bilaterale. Astfel, cetățenii ambelor țări vor putea călători dintr-un stat în altul în baza buletinului de identitate. Totodată, transportatorii de mărfuri vor putea tranzita cele 2 țări fără autorizații de transport. Un alt tratat prevede că militarii din ambele țări vor fi instruiți la locul de serviciu, vor efectua vizite de lucru, vor participa la exerciții comune și alte activități sociale și culturale. Acordul de cooperare în domeniul tineretului şi sportului promovează cooperarea dintre organizațiile de tineret şi cele sportive prin realizarea diverselor proiecte comune, efectuarea schimbului de experienţă în domeniul siguranței în sport, în vederea organizării evenimentelor sportive comune, dar și a promovării femeilor în sport.

 

La Chișinău va fi înființat Muzeul de istorie a evreilor din R. Moldova

Un muzeu de istorie a evreilor din Republica Moldova va fi deschis la Chișinău. O decizie în acest sens fost aprobată de Guvern. Muzeul va fi dedicat cultivării memoriei Holocaustului, combaterii antisemitismului, promovării culturii, toleranței și păcii. În cadrul muzeului va fi amplasat un centru educațional și o bibliotecă. De asemenea, vor fi organizate expoziții permanente și tematice – acestea vor fi mobile și vor putea fi inaugurate și în alte localități ale Republicii Moldova. Asemenea muzee sînt în mai multe țări europene, precum România, Polonia, Ungaria, Franța, Marea Britanie, Letonia și Lituania.