REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 noiembrie 2019)

În următoarea săptămînă vremea treptat se va răci

Toamna de aur din acest an treptat dă semne că iarna e aproape, temperaturile fiind în scădere. Zile însorite încă vom avea, însă va fi un soare cu dinţi. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), de luni, 18 noiembrie, indicatoarele termometrelor vor coborî, astfel încît la finele săptămînii următoare ziua vom avea pînă la 10 grade Celsius. Miercuri şi joi, 20-21 noiembrie, în toată ţara se aşteaptă ploi de scurtă durată şi fără intensitate. Meteorologii susţin că trebuie să se înţeleagă că este vorba de a doua jumătate a lunii noiembrie, aproape de pragul iernii şi este firească o răcire a timpului.

 

Malurile mai multor rîuri din ţară vor fi plantate cu perdele forestiere

Mai multe sectoare ale rîurilor Botna, Nîrnova, Cahul, Căinari, Ciuhur, Ciulucul Mijlociu ş.a. vor fi plantate cu perdele forestiere de protecție a malurilor. Lucrările se înscriu într-un proiect susţinut de parteneri de dezvoltare, realizat de Agenţia „Moldsilva”, şi se preconizează să fie finalizate în luna august 2020. Lucrările de amenajare a spaţiilor riverane se vor efectua în baza unui studiu efectuat de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, care a selectat sectoarele unde se atestă o situaţie mai gravă. Lungimea totală a rețelei hidrografice depășește 16 000 km.

 

Prim-ministrul rus l-a felicitat pe Ion Chicu cu ocazia învestirii în funcție

Prim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a transmis un mesaj de felicitare lui Ion Chicu cu ocazia învestirii în funcția de prim-ministru al R. Moldova. Șeful Executivului de la Moscova și-a exprimat încrederea că activitatea premierului Chicu și a Cabinetului de miniștri pe care-l conduce va contribui la dezvoltarea dialogului constructiv dintre cele două țări. Pe dimensiunea bilaterală s-au acumulat mai multe subiecte de importanță națională, clarificarea cărora e în măsură să determine progrese importante în domeniile social și economic.

 

Premierul Ion Chicu a primit un mesaj de felicitare din partea președintelui BERD

Ion Chicu a fost felicitat de către președintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare /BERD/ cu ocazia învestirii în funcția de prim-ministru al Guvernului R. Moldova. Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, în mesaj, președintele BERD a asigurat că instituția va rămîne un partener de încredere al susținerii dezvoltării economice în R. Moldova, inclusiv va ajuta la atragerea investițiilor directe. În același mesaj, președintele BERD l-a invitat pe primul ministru la Summitul Parteneriatului Estic pentru Investiții (Eastern Partnership Investment Summit), care va avea loc la Londra, în data de 22 noiembrie curent.

 

Premierul Ion Chicu a inspectat șantierul de construcție a unui sector de drum nou

Prim-ministrul Ion Chicu a mers într-o vizită de inspecție la șantierul de construcție a sectorului de drum pe traseul s. Porumbreni - or. Cimișlia. Proiectul prevede construcția unui segment de drum nou cu o lungime de 19 km, costul investițiilor constituie circa 30 de milioane de euro, finanțate de Banca Europeană de Investiții. La fața locului, premierul a avut cîteva ședințe cu responsabilii tehnici și managementul companiei constructoare, în cadrul cărora a fost informat despre mersul lucrărilor și problemele confruntate de compania constructoare.

 

Un proiect de infrastructură, susţinut de UE, a fost finalizat la Tomai

Circa 1,3 milioane de lei au fost investite într-un proiect de infrastructură, realizat recent în satul Tomai din autonomia găgăuză. Acest lucru a devenit posibil datorită unui program de susţinere a autorităţilor locale din UTA Gagauz-Yeri, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de executivul de la Comrat. Ca urmare, la Tomai, în cadrul proiectului „Dezvoltarea căilor de acces spre obiective industriale şi sociale” au fost construite trotuare şi căi de acces, cu lungimea de 1,3 km.

 

La Ceadîr-Lunga va fi organizată o instruire pentru oameni de afaceri din autonomie

Un ciclu de studii de dezvoltare a afacerilor pentru businessmeni din UTA Gagauz-Yeri va fi organizat în perioada 25-30 noiembrie la Ceadîr-Lunga, iar cererile de participare pot fi depuse pînă la 20 noiembrie. Instruirea va fi susţinută în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană. Participanţii la cursuri vor avea posibilitate să afle despre crearea eficientă a echipei, managementul anticriză în cadrul unei întreprinderi, tehnologii de căutare a noi idei în afaceri, discursul public, promovare, vînzări, rentabilitate etc.

 

Cetățenii R. Moldova își vor putea calcula online vîrsta de pensionare

Cetățenii R. Moldova își vor putea calcula online vîrsta de pensionare. Noul serviciu electronic a fost lansat de Casa Națională de Asigurări Sociale (CANS). Serviciul a fost elaborat pentru a ajuta viitorii pensionari să-și determine vîrsta de pensionare, precum și data ieșirii la pensie, în special în cazul femeilor, pentru care vîrsta de pensionare crește anual cu șase luni. Noul serviciu electronic „Calculatorul vîrstei de pensionare" poate fi accesat de toți doritorii pe pagina-web a CNAS.

 

Patru persoane au fost reținute pentru comercializarea marijuanei

Patru persoane, inclusiv un angajat al Poliției de Frontieră, au fost reținute de oamenii legii pentru circulația ilegală a substanțelor narcotice. Suspecții au între 23 și 37 de ani și anterior au fost judecați pentru infracțiuni similare. Potrivit Procuraturii Generale, aceștia activau într-o rețea bine structurată de procurare, transportare, distribuire și comercializare a substanțelor narcotice, în proporții deosebit de mari în municipiul Ungheni. În cazul în care vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă închisoare pe un termen de la 7 la 15 ani. 

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:16
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
09.04.24 - 00:59
07.04.24 - 00:09