REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 martie 2019)

Mii de saci de gunoi au fost colectați în capitală în urma salubrizării rîului Bîc

Peste 1500 de oameni au participat în capitală la o acțiune de salubrizare a albiei rîului Bîc. Timp de două ore, reprezentanții municipalității, ai sectorului asociativ, agenții economici, elevi și cetățeni au colectat circa 6000 de saci de deșeuri. Concomitent cu salubrizarea albiei rîului Bîc, în cadrul acțiunii au fost colectate și deșeurile din preajma rîulețelor care traversează capitala, cum ar fi Durlești, Malina Mică, Holbocica, dar și a bazinelor de apă din oraș, inclusiv lacul Valea Trandafirilor, cele din strada Mihai Viteazul și șoseaua Muncești.

 

Guvernul a obţinut în 2018 din vînzarea proprietăţii publice venituri mai mari decît în 2017

Veniturile din privatizarea bunurilor achitate în bugetul de stat, în anul 2018, s-au ridicat la 366 milioane de lei, cu 200 milioane de lei mai mult faţă de anul anterior, potrivit Agenţiei Proprietăţii Publice (APP). APP a organizat în anul trecut trei concursuri comerciale, două concursuri investiţionale, trei licitaţii cu strigare, două runde de licitaţii pe piaţa reglementată a Bursei de Valori, în cadrul cărora au fost expuse la privatizare 70 de bunuri proprietate publică de stat (majoritatea repetat).

 

Guvernul Germaniei va susţine proiecte de dezvoltare în oraşul Nisporeni

Primăria oraşului Nisporeni şi Ambasada Germaniei în R. Moldova au semnat un Acord de grant pentru un proiect de dezvoltare în localitate. Acesta va fi implementat prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM). Astfel, Primăria orașului Nisporeni va beneficia de un ajutor financiar nerambursabil, oferit de Germania, în baza unui Acord de finanțare, semnat de Guvernul R. Moldova, pentru implementarea Proiectului „FISM – Infrastructură Socială și Eficiență Energetică” (Faza II). Programul este gestionat de către Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), Banca pentru dezvoltare a guvernului german și Fondul de Investiții Sociale din Moldova.

 

Hotărîrea Guvernului privind majorarea burselor a fost publicată în Monitorul Oficial

Hotărîrea Guvernului privind majorarea burselor a fost publicată în Monitorul Oficial și astfel a intrat în vigoare. Hotărîrea executivului prevede indexarea cu 4,9% a cuantumului burselor elevilor și studenților. Bursele se vor majora pentru elevii din învăţămîntul profesional tehnic, studenţii la licenţă şi master, doctoranzi, postdoctoranzi, medicii secundari clinici și cei rezidenţi. Astfel, studenții vor primi bruse în valoare de 880 lei, iar pentru elevii din învățămîntul profesional tehnic bursa va constitui pînă la 690 lei, în funcție de categorie.

 

R. Moldova inițiază negocieri cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Hotărîrea cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord privind serviciile aeriene și acordarea împuternicirilor pentru negocierea acestuia a fost publicată în Monitorul Oficial și astfel a intrat în vigoare. Delegația împuternicită pentru negocieri va fi condusă de Serghei Bucataru, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii care va parafa documentul final..

 

Economia moldovenească a înregistrat o creştere în anul 2018, de 4,0 la sută

R. Moldova a înregistrat o creștere economică de 4 la sută în anul 2018 faţă de anul precedent, pînă la 190 miliarde de lei, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS). Statisticile oficiale relevă că R. Moldova a avut în trimestrul patru un avans economic de 3,9 la sută pe serie brută, comparativ cu perioada similară din 2017. Ritmul de creștere a accelerat de la 3,7 la sută în primele trei luni ale anului trecut la 5,2 la sută în trimestrul doi, însă în trimestrul trei avansul a fost de 3,4 la sută. Ministerul Economiei și Infrastructurii se aștepta la o valoare a PIB-ului de 191,7 miliarde de lei și o majorare a acestuia cu 4,5 la sută. Fondul Monetar Internațional a fost mai rezervat în prognoze și anticipa un avans de 3,8 la sută, în timp ce Banca Mondială a îmbunătățit, la începutul acestui an, prognoza de creștere a economiei moldovenești de la 3,8 la 4,8 la sută.