REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 iunie 2019)

Parlamentul urmează să stabilească data alegerilor locale generale

Legislativul se va întruni marți, 18 iunie, în ședință și va examina un proiect de hotărîre privind stabilirea datei alegerilor locale generale. Potrivit deciziei de luni a Biroului permanent al parlamentului, legislativul va discuta și proiectul de hotărîre cu privire la constituirea unei „Comisii de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice, începînd cu anul 2013”. Totodată, deputații vor examina proiectul de hotărîre cu privire la constituirea „Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional al Partidului Democrat realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale”.

 

Militarii din contingentul KFOR-10 au fost decoraţi de ministrul Apărării

Cei 41 de militari din contingentul Armatei Naţionale KFOR-10 şi-au încheiat misiunea şi au revenit acasă. Luni, 17 iunie aceştia au fost decoraţi de ministrul Apărării, Pavel Voicu, cu Diplome ale Guvernului şi distincţii ale Armatei Naţionale. Ceremonia de decorare a avut loc la Ministerul Apărării. Prezent la festivitate, noul ministrul al Apărării a apreciat prestaţia celor 41 de militari pe parcursul a şase luni în operaţiunea KFOR, specificînd că prin felul în care şi-au executat misiunile, ei au demonstrat că Armata Naţională dispune de ofiţeri şi subofiţeri bine-pregătiţi, instruiţi în conformitate cu standardele occidentale.

 

Premierul Maia Sandu a prezentat noii miniștri colectivelor

Prim-ministrul Maia Sandu a prezentat noii membri ai cabinetului de miniștri colectivelor de muncă. Prezentările au început la Ministerul Afacerilor Interne, șefia căruia a fost preluată de viceprim-ministrul Andrei Năstase. Noul ministru, Vadim Brînzan, a fost prezentat echipei din cadrul Ministerului economiei, iar Natalia Gavrilița – celei de la Ministerul finanțelor. Ulterior, Georgeta Mincu a fost prezentată angajaților de la Ministerul agriculturii. Ministrul Ala Nemerenco a fost prezentată celor de la Ministerul sănătății, iar Liliana Nicolaescu-Onofrei – echipei Ministerului educației. Şirul de prezentări s-a încheiat la o întrevedere cu angajaţii Biroului pentru Reintegrare şi noul vicepremier pe acest domeniu, Vasile Șova.

 

Euro se va ieftini, iar dolarul se va scumpi

Moneda unică europeană se va ieftini marți, 18 iunie, cu șase bani, iar dolarul american se va scumpi cu un ban, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Ca rezultat, euro va costa 20 de lei și 41 de bani, iar dolarul - 18 lei și 19 bani. Totodată, mîine leul românesc se va ieftini cu doi bani, pînă la nivelul de 4 lei și 31 de bani.

 

BNM susține că transferurile internaționale sînt monitorizate cu prudență

Banca Națională a Moldovei (BNM) a dezmințit unele informații, potrivit cărora din țară ar fi fost scoase sume importante de bani și dă asigurări că „au fost întreprinse măsuri suplimentare în cadrul regimului de monitorizare a transferurilor internaționale”. BNM menționează că utilizează servicii informatice ale prestatorilor de servicii de mesagerie financiară care vizează anumite categorii de informații obținute sau procesate de către băncile licențiate. Aceste servicii cuprind accesul la datele cu privire la transferurile internaționale.

 

Fracţiunea PDM a propus-o pe Monica Babuc în funcția de vicepreședinte al parlamentului

Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova /PDM/ o va înainta pe deputata Monica Babuc în funcția de vicepreședinte al parlamentului. Anunțul a fost făcut luni, 17 iunie, în cadrul unui briefing, de către președintele fracțiunii PDM în parlament, Pavel Filip. Potrivit sursei citate, fracţiunea PDM va participa la următoarea ședință a legislativului şi va fi în opoziție, dar va vota proiectele de legi care sînt importante pentru cetățenii R. Moldova.

 

Premierul a anunțat crearea unui birou de politici anticorupție

Pe lîngă cabinetul prim-ministrului R. Moldova va funcționa un birou de politici anticorupție și reforma justiției. Anunțul a fost făcut de către premierul Maia Sandu. În cadrul noului birou vor activa experți naționali și internaționali. „Este un consiliu pe lîngă prim-ministru de la care așteptăm sfaturi despre modul în care putem să urgentăm reformele în justiție și reformele pentru construirea unor instituții puternice și profesioniste împotriva corupției”, a spus oficialul.