REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 iulie 2019)

Banca Națională dispune de circa nouă kg de aur

Banca Națională a Moldovei are în rezerve aproximativ 9 kg de aur. Acesta este împărțit în lingouri și se păstrează în țară, au anunțat reprezentanți ai Băncii Naționale a Moldovei. Întrebat dacă R. Moldova are rezerve și în metale prețioase, un reprezentant al BNM a spus că „în anii 90 se confisca mult aur de la antreprenori. Acesta, potrivit instanțelor de judecată, trecea în posesia statului. Apoi s-a convenit să fie vîndut agenților economici. Nu s-a vîndut și cu mai mulți ani în urmă s-a decis ca aurul să fie topit, trecut în lingouri și BNM l-a răscumpărat în rezerva sa”.

 

Guvernatorul Octavian Armașu a prezentat raportul de activitate al BNM

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a prezentat miercuri, 17 iulie, la ședința Comisiei economie, buget și finanțe a parlamentului, raportul de activitate pentru anul 2018 al instituției. Potrivit lui Armașu, R. Moldova, pe parcursul anului 2018, a marcat o expansiune economică robustă. Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creștere de 4,0 la sută. Inflația s-a menținut la nivel scăzut pe parcursul anului și a constituit în medie 3,0 la sută, fiind cu 3,6 p.p. inferioară celei din 2017.

 

Euro și dolarul se vor ieftini

Moneda unică europeană și dolarul american se vor ieftini joi, 18 iulie, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, dolarul va pierde patru bani și va costa 17 lei și 65 de bani. Euro se va deprecia cu cinci bani și se va opri la nivelul de 19 lei și 80 de bani. Mai ieftin va fi mîine și leul românesc. Acesta va costa 4 lei și 18 bani, cu un ban mai puțin decît astăzi.

 

Viorel Melnic și-a depus mandatul de deputat

Viorel Melnic și-a depus miercuri, 17 iulie, mandatul de deputat în Parlamentul R. Moldova. Despre aceasta a anunțat Direcția comunicare al legislativului. Viorel Melnic a precizat într-o declarație că „în parlamentul ales prin sistemul electoral mixt, deputatul independent este limitat în posibilități și nu poate răspunde exigențelor alegătorilor”.

 

Consultări moldo-britanice privind acordul bilateral de parteneriat, comerţ şi cooperare

Consolidarea relaţiilor politico-diplomatice, comercial-economice şi sectoriale dintre Chişinău şi Londra au fost discutate la o nouă rundă de consultări pe marginea acordului bilateral de parteneriat, comerţ şi cooperare cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în contextul în care această ţară urmează să părăsească Uniunea Europeană. Din partea R. Moldova la aceste consultări a participat secretarul de stat al MAEIE, Tatiana Molcean.

 
Natalia Gavriliță afirmă că UE va transfera bani R. Moldova chiar în următoarele zile

Ambasadorul UE Peter Michalko a anunțat-o pe ministrul finanțelor, Natalia Gavriliță, că suportul bugetar în valoare de 14, 5 milioane de euro va fi transferat R. Moldova în următoarele zile. „Tocmai am primit o veste foarte bună de la Ambasadorul UEla Chișinău Peter Michalko: Uniunea Europeană va transfera suport bugetar R. Moldova în valoare de 14.5 milioane de euro chiar în următoarele zile. Acest suport UE a fost suspendat în perioada guvernării precedente”, a scris ministrul pe o rețea de socializare.