REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 ianuarie 2021)

Luptătorul Victor Ciobanu a obținut mai multe victorii la ”Zagreb Open”

Luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu a cîștigat turneul internațional ”Zagreb Open”. El a obținut 3 victorii în limitele categoriei de greutate 63 kg, cu germanul Andrej Ginc, norvegianul Stig andre Berge și suedezul Niklas Ohlen. În ultimul act, Victor s-a impus cu 8-7 în fața suedezului Ohlen după ce a fost condus cu 0-7. Pe podium au mai urcat Donior Islamov (67 kg) și Gabriel Lupașco (82 kg). Ei s-au ales cu medaliile de bronz, după ce i-au învins în finala mică pe uzbekul Mirzobek Rakhmatov, respectiv italianul Matteo Maffezzoli.

 

Actorul și umoristul Gheorghe Urschi a împlinit 73 de ani

Actorul, regizorul, umoristul și scriitorul Gheorghe Urschi, Artist al Poporului, deținător al „Ordinului Republicii”, laureat al Premiului Național, supranumit ”regele umorului”, a împlinit astăzi 73 de ani. De-a lungul a peste patru decenii de activitate, Gheorghe Urschi a scris cărți, a semnat cîteva piese de teatru, scenarii de film și a realizat numeroase emisiuni și concerte. A scris piesele de teatru: „Mezinul” (1979), „Vom trăi și vom vedea” (1986), „Testamentul” (1992), „Testamentul-2” (2001), „Doi cocori, două viori” (2003), „Și iar Chirița!” și mai multe piese pentru copii. Pe unele dintre acestea le-a regizat și a jucat în ele.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 214 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore în R. Moldova au fost procesate 1074 de teste, fiind confirmate 214 cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 152 854 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 10 sînt lucrători medicali: medici-3, asistenți medicali-5, personal auxiliar-2. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sînt internați 2277 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 226 în stare extrem de gravă (36 pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

MSMPS a actualizat lista statelor pentru care se impune regimul de carantină

Ministerul sănătății a aprobat lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea pe teritoriul R. Moldova. Lista conține 26 de țări și intră în vigoare de luni, 18 ianuarie. Potrivit Ministerului, lista a fost elaborată în conformitate cu decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și va fi valabilă două săptămîni. În noua listă au fost incluse și țări unde muncesc conaționali de-ai noștri, printre care, Spania, Portugalia, Irlanda, Cehia.

 

La începutul unei noi săptămîni de muncă, leul moldovenesc s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul

Pe parcursul zilelor de odihnă leul a mai cedat dolarului american circa 0,2 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană mai mult de 4 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 18 ianuarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,2856 lei pentru un dolar (+0,42 bani) și 20,9571 lei pentru un euro (-4,25 bani), în timp ce în perioada 15-17 ianuarie acesta a fost egal cu 17,2814 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,9996 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 18 ianuarie, constituie: 0,6156 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3004 lei pentru 1 leu românesc și 0,2352 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Creştinii sărbătoresc ajunul Bobotezei

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, astăzi, ajunul Bobotezei, ziua în care a fost botezat Iisus Hristos în apele Iordanului. În ajunul sărbătorii se ţine post negru, nu se mănîncă şi nu se bea nimic. În biserici, preoţii oficiază servicii divine şi fac agheasmă. Se spune că apa sfinţită tămăduieşte rănile şi este păstrată în casă pentru a avea linişte şi pace. Atunci cînd se ia agheasma, nu trebuie să fim certaţi cu nimeni şi să ne abţinem de la fapte şi gînduri rele. În caz contrar, aceasta îşi pierde din sacralitate. Potrivit tradiției, dacă în această zi ninge sau e ger, roada va fi bogată.

 

O fetiță de un an din Grigoriopol, în stare gravă dupa ce s-a opărit cu apă

Un copil de numai un an a fost internat în secția de terapie intensivă a Centrului Republican a Mamei și Copilului, cu arsuri termice în zona capului, feței și a gîtului. Fetița a fost transferată de la spitalul raional din Grigoriopol, scrie Unimedia. Potrivit informațiilor oferite de poliție și medici, cazul s-a produs într-un sat din raionul Grigoriopol, în după-amiaza zilei de 15 ianuarie. Mama fetiței, în vîrstă de 26 de ani, a încercat să facă un ceai. Aceasta a turnat apa fiartă într-o cană și pînă a pus fierbătorul la loc, se pare că micuța a reușit să răstoarne cana peste ea. Mama a chemat ambulanța, care le-a internat la spitalul raional, după care au fost transferate la instituția medicală din capitală.

 

Gerul a făcut prima victimă

Gerul brusc din ultimele zile a dus la decesul unei paciente, internate în spitalul din Ceadîr-Lunga. Femeia în vîrstă de 80 de ani era internată în secția de reanimare cu hipotermie. Aceasta a decedat în data de 16 decembrie, după ce timp de cîteva zile medicii au luptat pentru a-i salva viața. Femeia locuia în orașul Tvardița din raionul Taraclia.