REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 ianuarie 2018)

Guvernul a aprobat Planul de acțiuni privind integrarea străinilor

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de miercuri, 17 ianuarie, Planul de acțiuni privind integrarea străinilor pentru anul 2018. Documentul presupune consolidarea cadrului normativ în domeniul integrării străinilor. Planul are menirea de-a facilita, pe de o parte, activitatea autorităţilor în planificarea implementării activităţilor de integrare, sporirea implicării structurilor teritoriale, asigurarea implementării uniforme a cadrului legal în domeniul integrării străinilor pe întreg teritoriul ţării. Pe de altă parte, Planul are menirea de-a explica pentru străini nivelul de implicare a statului în promovarea activităţilor de integrare. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, la 30 iunie 2017 aveau dreptul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova 18.936 străini, dintre care cu drept de şedere permanentă 8.715 străini.

 

Executivul a respins acordarea unor facilități veteranilor de război

Cabinetul de Miniștri a respins inițiativa de acordare a unor facilități veteranilor de război. Cabinetul de miniștri a motivat decizia prin faptul că ”inițiativa respectivă nu are fundamentare economico-financiară”. Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați PSRM și instituie dreptul veteranilor de război și al persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului la călătorie gratuită cu toate mijloacele de transport rutier, în trafic național, cu excepția taximetrelor, precum și cu transportul feroviar. „S-a constatat că în acest proiect nu sînt stabilite mijloacele financiare necesare pentru punerea în aplicare. Conform legii, nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare, prin urmare, propunem respingerea proiectului”, a spus ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

 

Cetățenii din 33 de state vor putea călători fără vize în R. Moldova

Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de miercuri, 17 ianuarie, eliminarea obligației deținerii vizelor la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova pentru cetățenii ai 33 de state din America de Sud, America Centrală și Asia. Țările respective au în prezent un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Măsura asigură libera circulație a persoanelor, facilitează interacțiunea dintre oamenii de afaceri, creează premise pentru sporirea exporturilor de mărfuri, dar și pentru valorificarea potențialului turistic și cultural al țării.

 

Actorul şi umoristul Gheorghe Urschi a împlinit 70 de ani

Actorul și regizorul Gheorghe Urschi, Artist al Poporului, deţinător al „Ordinului Republicii”, a împlinit joi, 18 ianuarie, 70 de ani. Gheorghe Urschi s-a născut în 1948 în Cotiujenii Mari, raionul Floreşti. În 1970, a absolvit Şcoala de Teatru „Boris Şciukin” din Moscova. A fost actor la Teatrul „Luceafărul”. Gheorghe Urschi este membru al Uniunii Teatrale și al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A editat mai multe volume de nuvele.

 

Au fost instituite trei celule de criză

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a creat trei celule de criză în zonele de nord, sud și centrul țării. Acestea vor funcționa în cadrul subdiviziunilor IGSU din municipiile Bălți, Cahul și Chișinău. În cadrul celulelor vor face parte reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Poliției, Departamentul Trupelor de Carabinieri, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Muncii, Sănătății și Protecției Sociale, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, distribuitorii energiei electrice, iar după caz ar putea fi implicați și reprezentanți ai Ministerului apărării.