REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 februarie 2020)

Specialiști români în urbanism și arhitectură vor oferi consultanță Primăriei Chișinău

Specialiști români în domeniul arhitecturii vor sosi la Chișinău, la sfîrșitul lunii februarie, pentru a oferi consultanță primăriei. Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, s-a întîlnit recent la București, cu reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România “Urbanis”. Ceban a prezentat oportunitățile investiționale pe care le are municipiul Chișinău și a declarat că acestea ”trebuie valorificate de partea română”. Un grup de specialiști din domeniul urbanismului și arhitecturii din cadrul Asociației “Urbanis” ar urma să vină la Chișinău la sfîrșitul lunii februarie, pentru a oferi suport la dezvoltarea conceptului Planului general urbanistic al municipalității moldovene.

 

O expoziție de carte veche și rară a fost inaugurată la Biblioteca Națională

La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost inaugurată o expoziție dedicată cărților cu forzațuri marmorate, cu genericul „Cînd valurile prind culoare”. Expoziția cuprinde peste 180 de cărți din sec. XVII-XX, tipărite în Franța, Germania, Italia, România, Rusia ș.a. În vitrinele expoziției sînt prezentate modele de forzațuri marmorate în toată diversitatea lor - model de scoică franceză, pană de păun, buclă, marmoră turcească etc.

 

Consiliul Național al Tineretului din Moldova a semnat un acord de colaborare cu ANOFM

Consiliul Național al Tineretului din Moldova a semnat un acord de colaborare cu Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Conform documentului, cele două instituții vor desfășura activități, servicii sau programe comune pentru a conecta tinerii fără ocupație la piața forței de muncă. Este vorba de intervenții pentru identificarea, contactarea și implicarea tinerilor inactivi sau șomeri și furnizarea de servicii sau sprijin livrate în proximitatea acestora.

 

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuție cu Reprezentantul permanent al PNUD în Moldova

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o întîlnire cu Dima Al Khatib, Coordonator Rezident al ONU și Reprezentantul permanent al PNUD în R. Moldova. Ion Chicu s-a arătat dispus să intensifice cooperarea Moldovei și ONU pe toate dimensiunile. Reprezentantul permanent al PNUD a informat premierul despre misiunea Raportului de Dezvoltare Umană 2019 realizat de ONU, care va fi prezentat pe 20 februarie curent și l-a invitat prim-ministru să participe la lansarea evenimentului. Subiectele abordate vor scoate în evidență inegalitățile în dezvoltarea umană, în secolul 21, în domeniile sănătate, educație, accesul la tehnologii, schimbările climaterice, ș.a.

 

Doi angajaţi ai Inspectoratului pentru Protecţia Mediului au fost reţinuţi de CNA

Un inspector din aparatul central al Inspectoratului pentru Protecţia Mediului şi altul din Direcţia control al fondului forestier, ariilor naturale protejate şi spaţiilor verzi au fost reţinuţi de ofiţerii CNA fiind suspectaţi că au primit 60 mii de lei de la şeful unui ocol silvic pentru a trece cu vederea încălcările depistate în timpul verificărilor. Potrivit datelor CNA, funcţionarii ar fi inspectat ocolul silvic Căuşeni, notînd mai multe nereguli. Însă pentru a nu-l sancţiona pe şeful ocolului, aceştia au cerut 54 mii de lei, iar ulterior încă 6000 de lei pentru a nu indica abaterile. Pe acest caz a fost iniţiată o urmărire penală pentru corupere activă, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi cei doi riscă pînă la 10 ani de închisoare.

 

Vremea se încălzește anormal

Astăzi ziua va fi anormal de cald pentru această perioadă a anului. Maximele vor atinge în nordul țării +8.. +11 grade Celsius, la în centru +9.. +12 grade Celsius și tocmai +10.. +13 grade Celsius în sudul țării. La fel de cald va fi și mîine, doar că se așteaptă precipitații. Conform prognozelor meteo, vremea va continua să fie caldă și această săptămînă. Cel mai frig va fi la nord, unde noaptea se așteaptă pînă la -2 grade Celsius, iar ziua pînă la +9. Iar cel mai cald, va fi în sudul țării. Pe timp de zi sînt așteptate 11 grade cu plus, iar noaptea se vor înregistra +3 grade. În capitală, temperaturile diurne vor fi cu plus, iar cele nocturne vor atinge -1 grad. Precipitații ar putea să cadă miercuri, joi și vineri.

 

Leul își continuă aprecierea

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a stabilit pentru marţi, 18 februarie, un curs de 19 lei şi 12 bani pentru un euro, cu patru bani mai puţin decît ieri. La fel și valoarea dolarului american scade cu patru bani şi ajunge la 17 lei şi 64 de bani. Cotaţia leului românesc s-a diminuat cu un ban, pînă la patru lei. Hrivna ucraineană şi rubla rusească rămîn la aceleaşi preţuri de 72 şi, respectiv, 27 de bani.

 

Ministerul Educației a aprobat un nou Regulament cu privire la studiile peste holtare

Ministerul Educației a aprobat „Regulamentul de recunoaștere și echivalare a actelor de studii și a calificărilor obținute în străinătate. Documentul prevede recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor obținute în străinătate de către cetățenii R. Moldova, precum și de către cetățenii străini care solicită angajarea în cîmpul muncii în R. Moldova. Regulamentul facilitează procesul de incluziune socială a cetățenilor, care se întorc acasă din străinătate și solicită recunoașterea actelor de studii obținute în afara țării, pentru a continua studiile în instituțiile de învățămînt, sau recunoașterea calificărilor profesionale, pentru a se angaja în cîmpul muncii.