REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 decembrie 2018)

Toți locatarii blocului afectat de explozie vor putea reveni acasă pînă la finele lunii decembrie

Locatarii celor 10 apartamente, afectate cel mai puternic de explozia produsă la blocul din sectorul Rîșcani al capitalei, vor putea reveni acasă pînă pe 29 decembrie curent. Anunțul a fost făcut de către primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu. Potrivit lui, lucrările efectuate la cele 10 apartamente au costat un milion de lei. „Totodată, intervențiile realizate la alte patru apartamente de la etajul 16 au costat 170 mii de lei. La fel, pe toate cele 21 de etaje au fost efectuate lucrări de reparații la locurile de uz comun. Ulterior, va fi amenajat și teritoriul adiacent blocului”, a spus Codreanu.

 

A fost prelungit Codul Galben de ghețuș

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit Codul Galben de ghețuș pînă miercuri, 19 decembrie. Potrivit meteorologilor, avertizarea este valabilă pe întreg teritoriul țării. În această perioadă, pe drumuri se va menține ghețuș. Medicii-traumatologi recomandă populaţiei, în special oamenilor în etate, să se abţină de la călătorii prin oraş. În următoarele zile vremea se răcește. Pe timp de noapte, termometrele vor indica pînă la -12 grade Celsius, noaptea, în nordul țării, iar ziua, se vor înregistra pînă la -4 grade, în sudul țării. Izolat, vor cădea ninsori.

 

În 2019, în R. Moldova vor fi organizate zilele culturii Statului Qatar

Organizarea, pe parcursul anului 2019, a zilelor culturii qatariene în R. Moldova, și a celor moldovenești în Qatar, a fost convenită în cadrul întrevederii la Doha, a ministrului de externe Tudor Ulianovschi cu ministrul Culturii și Sportului al Statului Qatar, Salah bin Ghanem Al Ali. În opinia interlocutorilor, aceste evenimente vor contribui la dezvoltarea relațiilor dintre două state, aprofundarea și extinderea acestora în alte domenii. Oficialul qatarian a menționat că organizarea de expoziții, schimbul de vizite la nivel de oficiali sau experți în domeniu, precum și traducerea reciprocă a unor cărți de renume din ambele țări pot fi proiecte concrete și realizabile în viitorul apropiat.

 

Ministerul Economiei și Infrastructurii a prezentat totalurile anului 2018

Ministerul Economiei și Infrastructurii a prezentat rezultatele activității pentru anul 2018. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul economiei Chiril Gaburici a enumerat prioritățile stabilite pentru anul curent: crearea unei economii puternice, reorganizarea instituțiilor statului, servicii mai bune pentru cetățeni, reparația și construcția drumurilor naționale, facilitarea exportului, asigurarea securității energetice, crearea locurilor de muncă și atragerea investitorilor. Ministrul a mai anunțat că anul acesta s-a reușit repararea a 1600 km de drum.

 

Președintele țării, Igor Dodon, a primit Ordinul Cavalerilor Sfîntului Mormînt

Președintele R. Moldova Igor Dodon continuă vizita oficială în Israel. Ieri, 17 decembrie, Igor Dodon a făcut o vizită la Complexul Memorial „Yad Vashem”, construit în memoria celor șase milioane de evrei care au fost exterminați în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, dar și la Biserica Sfîntului Mormînt. În cadrul vizitei, Igor Dodon a avut o întrevedere cu ÎPS Theophilos III Patriarhul Ierusalimului şi al Întregii Palestine. Patriarhul Teofil a înmînat Președintelui Republicii Moldova Ordinul Cavalerilor Sfîntului Mormînt pentru merite deosebite în apărarea religiei ortodoxe.

 

Militarii moldoveni reveniți din Kosovo au fost decorați

Militarii din cel de-al nouălea contingent al Armatei Naţionale, reveniţi din operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo, au fost decoraţi cu diplome ale Guvernului şi medalii, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Ministerul Apărării. Distincţiile au fost înmînate de Secretarul General de Stat Radu Burduja ”pentru prestaţia excelentă a ofiţerilor şi subofiţerilor pacificatori în operaţiunea KFOR, în perioada iunie-decembrie 2018”. Comandantul contingentului KFOR-9, locotenent-colonel Veaceslav Balan, a declarat că cele şase luni de mandat au reprezentat patrulări în munţi, asigurarea pazei mănăstirii Decane şi curăţarea terenului din aria de responsabilitate de obiecte explozive.