REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 aprilie 2019)

Un mercenar din Ucraina a fost reţinut de SIS

Un bărbat a fost retinut de ofiţerii SIS pe Aeroportul din Chişinău. Potrivit SIS, acesta ar fi un mercenar, care lupta în Estul Ucrainei. Banuitul a fost escortat la PCCOCS. Mercenarul de 32 de ani este originar din Taraclia şi este fost militar în trupele speciale din Armata Naţională. Bărbatul a venit în R. Moldova cu o cursa de la Moscova.

 

Calea Ferată va participa la Programul „Drumuri Bune 2”

Agenții economici, care vor transporta pe calea ferată materia primă necesară pentru reabilitarea traseelor incluse în proiectul „Drumuri Bune 2 pentru Moldova”, ar putea beneficia de tarife preferențiale. Acest lucru a fost convenit de ministrul economiei Chiril Gaburici și reprezentanții Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM). Gaburici a opinat că prin transportarea materiei prime pe calea ferată, circulația mijloacelor de transport de mare tonaj pe drumurile naționale va fi în scădere, iar astfel se va preveni deteriorarea asfaltului de pe șosele.

 

Ambasadorul agreat al Ghanei a prezentat copiile scrisorilor de acreditare

Stadiul actual al relațiilor dintre R. Moldova şi Ghana, inclusiv dialogul politic și cooperarea comercial-economică, au fost discutate de ministrul de externe Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu Ambasadorul agreat al Republicii Ghana în țara noastră, cu reședința la Moscova, Oheneba Dr. Lesley Akyaa Opoku-Ware, care şi-a prezentat copiile scrisorilor de acreditare. Ministrul Ulianovschi a informat diplomatul ghanez despre decizia Guvernului R. Moldova de a deschide în Republica Ghana (orașul Accra) o Ambasadă.

 

Ministrul Tudor Ulianovschi s-a întîlnit cu Ambasadorul Republicii Coreea

Stadiul actual al relațiilor moldo-coreene, posibilitățile extinderii și aprofundării acestora în noi domenii au fost discutate de ministrul de externe Tudor Ulianovschi cu Ambasadorul Republicii Coreea în țara noastră, cu reședința la Kiev, Lee Yang-Goo. În context, ministrul Ulianovschi a exprimat gratitudine pentru asistenţa tehnică şi financiară oferită R. Moldova în cadrul mai multor proiecte finanțate prin intermediul Agenției coreene pentru cooperare internațională (KOICA), inclusiv reconstrucția sălii de sport a Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău și renovarea clinicii din localitatea Pogănești.

 

Mai mulți profesori de informatică au primit burse de 25 mii lei

Un număr de 25 de profesori de informatică din țara noastră au primit burse în valoare de 25 mii de lei fiecare. Cîștigătorii Programului „Burse de Excelență pentru profesorii în IT”, ediția a IV-a, vor primi și cîte un laptop. În acest an, la concurs au participat 40 de profesori de informatică. Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici a declarat la ceremonia de premiere că programul reprezintă un suport financiar și logistic extrem de important în susținerea educației digitale.