REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 septembrie 2019)

Economia moldovenească a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul doi 2019

R. Moldova a înregistrat un avans economic de 5,8 la sută, pe serie brută, în trimestrul doi 2019 faţă de perioada similară a anului precedent, peste aşteptările analiştilor şi oficialităţilor, care au mizat pe o creştere cu 3,4-4,4 la sută a produsului intern brut. Creșterea ajustată sezonier este de 5,2 la sută. Date ale Biroului Naţional de Statistică (BNS) relevă că R. Moldova a avut în aprilie-iunie cea mai mare creștere trimestrială din ultimele șase trimestre, după avansul de 7,0 la sută în trimestrul patru 2017.

 

Peste o mie de militari din R. Moldova, România și SUA participă la „Scutul de Foc - 2019”

Peste o mie de militari din R. Moldova, România și SUA participă la exercițiul internațional „Scutul de Foc - 2019”, organizat în perioada 16 — 20 septembrie 2019, la Centrul de Instruire al Armatei Naţionale. La exercițiu sînt antrenate circa 150 de unități de tehnică militară și sisteme de artilerie, tehnică de geniu, vehicule de teren, camioane și aparate de zbor.

 

Marina Tauber și Reghina Apostolova au fost reținute

Marina Tauber și Reghina Apostolova au fost reținute luni, 16 septembrie, la scurt timp după ce legislativul a acceptat ridicarea imunității parlamentare a acestora. Procuratura Generală a precizat într-un comunicat de presă că "reținerea se datorează încercării deputaților vizați de eschivare de la acțiunile de urmărire penală".

 

Euro se va ieftini

Moneda unică europeană va costa marți, 17 septembrie, 19 lei și 60 de bani, cu nouă bani mai puțin decît luni. Totodată, dolarul va pierde un ban și se va opri la prețul oficial de 17 lei și 75 de bani. Leul românesc se va deprecia cu doi bani. Ca rezultat, acesta va avea o valoare de 4 lei și 14 bani. Hrivna ucraineană își va păstra cotația de 71 de bani. Aceeași tendință o va avea și rublă rusească, care va costa în continuare 27 de bani.

 

Fracțiunile parlamentare ale PSRM, PDA și PAS au semnat o înțelegere politică

Fracțiunile parlamentare ale Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platformei Demnitate și Adevăr (PDA) au semnat în seara zilei de luni, 16 septembrie, o înțelegere politică privind acțiunile care urmează a fi întreprinse în timpul apropiat. Documentul a fost semnat de Ion Ceban din partea fracțiunii PSRM, Alexandru Slusari din partea fracțiunii Platforma DA, blocul ACUM, și de către Mihai Popșoi din partea fracțiunii PAS, blocul ACUM.

 

Premierul a avut o întrevedere cu un oficial european

Evoluția implementării Acordului de Asociere RM-UE, precum și avansarea în îndeplinirea condiționalităților pentru obținerea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene au fost principalele subiecte discutate de către Prim-ministrul Maia Sandu și Directorul General al Comisiei Europene pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Christian Danielsson, aflat într-o vizită la Chișinău. Șefa executivului a accentuat importanța asistenței europene în mai multe domenii-cheie, precum justiția și lupta împotriva corupției.

 

Mai multe teatre vor participa la ediția a V-a a Reuniunii Teatrelor Naționale

Douăsprezece colective teatrale din R. Moldova, România și Serbia participă la cea de-a cincea ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale, care se desfășoară la Chișinău în perioada 16-29 septembrie, în cadrul celei de-a 98-a stagiuni a Teatrului Național ”Mihai Eminescu”. Evenimentul este organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al R. Moldova, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale al României, Institutului Cultural Român din București şi Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău.