REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 septembrie 2018)

La Chișinău a avut loc Festivalul etniilor

Circa 60 de organizații etnoculturale, care reprezintă 20 de etnii, au participat, duminică, 16 septembrie, la cea de-a XVII-a ediție a Festivalului etniilor, care s-a desfășurat la Chișinău. Evenimentul cu genericul „Unitate prin diversitate” a început cu depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfînt și cu o paradă a portului popular. Ulterior, pe scena amenajată în Grădina Publică din centrul capitalei a fost prezentat un spectacol muzical-literar cu participarea colectivelor artistice ale organizațiilor etnoculturale din municipiul Chișinău și din alte localități din țară. Prezent la eveniment, șeful statului Igor Dodon a afirmat că Festivalul a devenit unul tradițional pentru R. Moldova. „Indiferent de naționalitate, cu toții sîntem cetățeni ai R. Moldova și nu avem ce împărți. Noi avem o singură patrie și trebuie să o iubim”, a afirmat Dodon.

 

60 de producători autohtoni vor participa la Ziua Națională a Vinului

Peste 60 de producători autohtoni de vinuri din regiunile cu Indicație Geografică Protejată vor participa la cea de-a 17-a ediție a sărbătorii „Ziua Națională a Vinului”. Evenimentul se va desfășura sub genericul „Vin din sufletul Moldovei”, în perioada 6-7 octombrie curent. În premieră, sărbătoarea își va extinde aria geografică și va avea loc, în același timp, și la Snagov, România, unde vor participa 20 de vinificatori din R. Moldova, reuniți sub un brand de țară. Totodată, mai mulți producători de vinuri din România vor participa la manifestațiile organizate la Chișinău, în cadrul unui stand special amenajat.

 

Guvernarea a anunțat remanieri guvernamentale

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vlad Plahotniuc a anunțat că vor avea loc remanieri în componența Cabinetului de Miniștri. Potrivit lui Plahotniuc, modificările în componența Guvernului vor fi anunțate marți, după ședința săptămînală a formațiunii. Decizia a fost luată în urma unei evaluări a activității Executivului. Liderul democraților a precizat că Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat posibilitatea de a schimba componența Guvernului, „pentru a spori performanța echipei pe care o conduce”.

 

AIPA a demarat a doua etapă de recepţionare a cererilor de subvenţionare

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a demarat etapa a două de recepţionare a cererilor de subvenţionare în avans. Acesta va dura pînă la 14 noiembrie. Pînă în prezent au fost depuse 38 dosare, suma totală a proiectelor fiind de 19 milioane de lei. De subvenţii în avans pot beneficia tinerii fermieri și femeile care vor să înfiinţeze afaceri în agricultură. În acest scop, pentru anul curent, au fost prevăzute 45 de milioane de lei. Sprijinul financiar va fi acordat în baza proiectelor investiţionale depuse de persoanele care desfăşoară pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar şi nu sînt afiliaţi unui alt producător agricol. Fermierii vor putea beneficia o singură dată de acest suport financiar, valoarea căruia este de cel mult 650 de mii de lei. Subvenția va fi oferită în două tranşe.

 

În oraşul Nisporeni s-a desfășurat Festivalul Naţional al Prunei

Zeci de producători agricoli şi reprezentanţi ai mediului de afaceri s-au întrunit, duminică, 16 septembrie, la Nisporeni pentru a participa la cea de-a III-a ediţie a Festivalului Naţional al Prunei. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu suportul Uniunii Europene. Pentru vizitatorii festivalului au fost organizate expoziții cu vînzare, susţinute de producători autohtoni, un tîrg de bucate tradiționale, o paradă a costumelor reprezentative, o expoziție a materialului săditor. Programul festivalului a mai inclus concursuri culinare, pentru cea mai bună expoziţie de prune, tîrguri de artizanat, expoziţii susţinute de comunităţi etnice, un orăşel al copiilor cu jocuri, animaţii şi un spectacol teatralizat, iarmaroace ş.a.