REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 octombrie 2019)

Forului Etniilor va avea loc la 1 noiembrie

Președintele Igor Dodon a prezidat o ședință de lucru cu conducătorii comisiilor din cadrul Consiliului Societății Civile. În special, a fost examinat programul de organizare al celei de-a doua ediții a Forului Etniilor, care va avea loc la 1 noiembrie curent, la Palatul Republicii din capitală, sub egida șefului statului. Ca și în cazul primului Forum, care s-a desfășurat în luna aprilie 2018, cea de-a doua ediție este organizată de comisia pentru relații interetnice din cadrul Consiliului Societății Civile. De asemenea, evenimentul respectiv va fi dedicat aniversării a 30-a de la crearea organizațiilor interetnice din țara noastră.

 

Peste 400 de companii participă la săptămîna agroindustrială de toamnă

Peste patru sute de companii din 20 de ţări participă, în perioada 16-19 octombrie, la săptămîna agroindustrială de la Moldexpo. Aceasta întruneşte Expoziţia internaţională specializată de maşini, echipamente şi tehnologii Moldagrotech (toamnă) și Expoziţia-tîrg internaţională specializată de produse, utilaje, tehnologii agricole şi meşteşuguri Farmer. Cel mai extins segment al expoziţiei este completat cu maşini şi echipamente agricole.

 

Pe 27 octombrie trecem la „ora de iarnă”

Guvernul R. Moldova informează că, în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU şi concomitent cu statele-membre ale Uniunii Europene, pe data de 27 octombrie 2019, ultima duminică a lunii octombrie, la ora 03.00, pe întreg teritoriul țării va avea loc trecerea la timpul „de iarnă” prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înapoi, a relatat Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

 

Leul se va aprecia față de euro și dolar

Leul se va aprecia joi, 17 octombrie, față de euro și dolar, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, dolarul va pierde patru bani și va costa 17 lei și 46 de bani. Moneda unică europeană va scădea cu trei bani, de la 19 lei și 28 de bani, la 19 lei și 25 de bani. Cu cîte un ban se vor deprecia hrivna ucraineană și leul românesc. Ca rezultat, cel din urmă va avea o valoare de 4 lei și 04 bani, iar hrivna va fi cotată la 70 de bani. Pentru rubla rusească BNM a stabilit un preț de 27 de bani.

 

Șeful delegației Parlamentului Moldovei la Uniunea Interparlamentară a avut întrevederi bilaterale cu conducerea organizației

Victor Bologan, șeful Delegației R. Moldova la Uniunea Interparlamentară (UIP), a avut întrevederi bilaterale cu Președinta UIP, Gabriela Cuevas Barron, și cu Secretarul General al UIP, Martin Chungong. Întrevederile au avut loc în marja celei de-a 141-a Adunare a Uniunii Interparlamentare care se desfășoară, în zilele de 15-17 octombrie, la Belgrad. Forumul a întrunit peste 1700 de parlamentari și parteneri din societatea civilă din întreaga lume. Tematica de bază a întrunirii este „Consolidarea dreptului internațional: roluri și mecanisme parlamentare, precum și contribuția la cooperarea regională”.

 

În centrul capitalei a fost instalat un pilon informativ cu denumirea orașelor înfrățite cu Chișinăul

În centrul capitalei a fost instalat un pilon informativ cu denumirea orașelor înfrățite cu Chișinăul. Acesta este amplasat pe str. Vlaicu Pîrcălab, chiar în apropierea Primăriei. Dispozitivul are o înălțime de 5,5 metri, este turnat din bronz și a fost realizat de sculptorul Andrei Dohotaru. În partea superioară a pilonului sînt montate opt plăcuțe, pe care sînt inscripționate denumirile și distanțele (în kilometri) pînă la cele 16 orașe înfrățite cu Chișinăul.