REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 mai 2018)

R. Moldova va marca Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor

Mai multe acțiuni culturale vor fi desfășurate în întreaga țară, vineri, 18 mai, cu prilejul celei de-a 14-a ediții a Zilei Internaționale a Muzeelor, și, sîmbătă, 19 mai, cînd va fi marcată Noaptea Europeană a Muzeelor. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc a menționat că deja al cincilea an consecutiv festivitățile dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor sînt organizate sub patronajul ministerului de resort, ceea ce denotă importanța acestor evenimente. În context, oficialul a subliniat că cifra vizitatorilor în cadrul Nopții Europene este în creștere. Astfel, conform datelor prezentate, în 2017 instituțiile muzeale au înregistrat 618 mii 280 de vizitatori, în 2016 numărul acesta fiind de 271 mii 393 de vizitatori.

 

Candidatul partidului ȘOR a fost exclus definitiv din cursa pentru primăria capitalei

Candidatul partidului ȘOR, Reghina Apostolova, a fost exclus, miercuri, 16 mai, definitiv din cursa electorală pentru primăria capitalei. Curtea Suprema de Justiție (CSJ) a declarat inadmisibil recursul depus de partidul ȘOR. Hotărîrea a fost luată, după ce decizia magistraților Curții de Apel a fost atacată de avocații Reghinei Apostolova la CSJ. Decizia Curții Supreme de Justiție este irevocabilă și nu este supusă nici unei căi de atac. Cererea de excludere din cursa electorală a candidatului a fost depusă în instanță de către Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău, care a admis sesizarea Partidului Unității Naționale privind finanțarea ilegală de către cetățeni străini a candidatului formațiunii Șor.

 

Executivul a alocat 16 mln de lei pentru agricultorii din raionul Dubăsari

Proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol vor primi compensații pentru pierderile suportate în anii 2017-2018, în urma imposibilității de a-și lucra loturile de pămînt. O hotărîre în acest sens a fost aprobată de Cabinetul de miniștri. Mijloacele vor fi alocate din fondul de rezervă al Guvernului, sub forma unor plăţi directe, în mărime de 1229,68 de lei per hectar. Astfel, pentru perioada 2017-2018, primăria comunei Cocieri va primi 4,02 milioane de lei, primăria comunei Coșnița – 2,68 milioane de lei, iar primăria satului Doroțcaia – 6,82 milioane de lei. De asemenea, sprijin va fi acordat fermierilor din Molovata Nouă, în sumă de 1,12 milioane de lei și celor din satul Pîrîta, în valoare de 1,3 milioane de lei.

 

Ziua de 1 iunie 2018 a fost declarată zi liberă

Ziua de vineri, 1 iunie curent, va fi considerată zi de odihnă, iar ziua de sîmbătă, 23 iunie - zi lucrătoare, potrivit unei decizii a Guvernului. Prin această decizie autorităţile îşi propun să ofere părinților posibilitatea de a marca 1 iunie împreună cu copiii, în această zi fiind organizate un șir de evenimente în toate localitățile din țară. În conformitate cu practica internațională, data de 1 iunie este declarată oficial în R. Moldova „Ziua ocrotirii copilului”.

 

Sistemul de supraveghere a armelor va fi automatizat

Sistemul de supraveghere a armelor va fi automatizat. Măsura este prevăzută în Concepția Sistemului informațional automatizat „Registrul de stat al armelor”, care a fost aprobată de către Guvern. Potrivit documentului, acesta va contribui la îmbunătăţirea şi raţionalizarea schimbului de informaţii între organele de drept în domeniul de referinţă, precum şi la prevenirea şi contracararea traficului ilicit cu arme de foc şi muniţii. Documentul prevede crearea evidenţei centralizate unice a armelor cu destinaţie civilă care circulă legal pe teritoriul R. Moldova, a persoanelor fizice şi juridice care le deţin în posesie, a operaţiunilor cu arme şi muniţii, a armelor casate şi distruse, celor sustrase sau pierdute. La fel, concepția reglementează modalitatea de colectare, prelucrare, introducere, evidenţă şi gestionare a datelor din Sistemul informaţional automatizat „Registrul de stat al armelor”.

 

Comisarul European pentru Politici Regionale întreprinde o vizită la Chișinău

Comisarul European pentru Politici Regionale, Corina Creţu, va întreprinde, în perioada 17-19 mai curent, o vizită în R. Moldova. Înaltul oficial european va avea, joi, 17 mai, o întrevedere cu prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul căreia vor fi abordate aspecte ale colaborării cu UE, în contextul promovării politicilor de dezvoltare regională a R. Moldova. De asemenea, vineri, 18 mai, cei doi oficiali vor susține o lecție publică pentru studenţii Academiei de Studii Economice a Moldovei, iar, sîmbătă, 19 mai, vor participa la deschiderea Orăşelului European 2018, la Ungheni.