REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 iulie 2019)

Parlamentul a operat modificări la legea cu privire la Procuratură

Președintele R. Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, va desemna un Procuror General interimar pînă la organizarea concursului și numirea acestuia prin decret prezidențial. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat marți, 16 iulie în primă lectură cu votul majorităţii deputaţilor. Potrivit autorilor, inițiativa va înlătura vidul legislativ în care nu este reglementat în mod expres vacanța funcției de Procuror General.

 

Șeful statului efectuează o vizită în Federația Rusă

Șeful statului, Igor Dodon efectuează miercuri, 17 iulie, o vizită la Moscova, pentru a discuta inclusiv despre reducerea prețului de livrare a gazului natural pentru R. Moldova. „Subiectul respectiv va fi abordat în cadrul discuțiilor cu autoritățile din Federația Rusă, precum și cu conducerea S.A. ”Gazprom”. Un eventual consens în aceste negocieri ar permite să diminuăm semnificativ necesitatea majorării tarifelor la gazele naturale”, a scris Dodon într-o postare pe pagina sa oficială de pe o rețea de socializare.

 

Euro se va ieftinește cu 14 bani

Moneda unică europeană se va ieftini miercuri, 17 iulie, cu 14 bani și va avea un preț oficial de 19 lei și 85 de bani. Dolarul american va pierde trei bani și se va opri la nivelul de 17 lei și 69 de bani, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei. Și leul românesc se va ieftini cu trei bani. Ca rezultat, acesta va costa 4 lei și 19 bani.

 

Locuitorii din stînga Nistrului pot beneficia de serviciile Centrului medicilor de familie din Hagimus

Centrul medicilor de familie din satul Hagimus, raionul Căuşeni, inaugurat la finele anului trecut cu susţinerea Uniunii Europene, este disponibil pentru locuitorii oraşului Bender, iar în curînd, acolo vor putea merge și pacienţi din Gîsca, Merenești și Chițcani, sate administrate de Tiraspol. Noul sediu al Centrului medicilor de familie a fost construit din temelie. Oficiul este dotat cu echipament medical modern. Clădirea dispune de încălzire autonomă, apeduct și canalizare.

 

Maia Sandu a avut o întrevedere cu liderul Uniunii Creștin-Democrate din Germania

Premierul Maia Sandu a avut marți, 16 iulie, la Berlin, o întrevedere cu liderul Uniunii Creștin-Democrate din Republica Federală Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer. În cadrul dialogului a fost abordată situația politică din R. Moldova și acțiunile prioritare de pe agenda noului Guvern. În acest context, premierul a mulțumit părții germane pentru suportul acordat în perioada tranziției puterii de la Chișinău și a vorbit despre principalele obiective ale executivului, menționînd că astăzi sprijinul extern pentru R. Moldova este mai important ca niciodată.

 

23 partide politice au prezentat la CEC rapoartele financiare

Un număr de 13 partide politice din totalul celor 46 înregistrate oficial în R. Moldova, nu au prezentat, în termen, raportul privind gestiunea financiară a formațiunii pentru semestrul I al anului 2019. Termenul de depunere a actelor a expirat luni, 15 iulie. Potrivit normelor legale, neprezentarea de către partidele politice a rapoartelor privind gestiunea lor financiară în termenul și formatul stabilite de către Comisia Electorală Centrală (CEC) se sancționează cu amendă de la 9 mii lei la 15 mii lei.

 

Președintele CSM Victor Micu a fost revocat din funcție

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu a fost revocat marţi, 16 iulie, din funcție de membrii consiliului. Pentru revocarea acestuia au votat nouă membri ai CSM. Potrivit deciziei CSM, interimatul funcţiei de președinte al consiliului va fi asigurat de Dorel Musteață.