REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 iulie 2018)

Alocațiile bugetare pentru alimentația copiilor și elevilor vor fi majorate

Probleme ce țin de îmbunătățirea alimentației copiilor și elevilor în grădinițe și școli au fost abordate într-o ședință la Guvern, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip. Printre principalele deficiențe ale sistemului au fost enumerate calitatea neadecvată a alimentelor, lipsa unui mecanism eficient de achiziție a produselor, nerespectarea regulilor sanitare de preparare a bucatelor, precum și normele financiare reduse pentru alimentația copiilor în instituțiile de învățămînt. Pentru a ameliora situația creată este preconizată majorarea cu 2 lei per copil pe zi a normelor financiare alocate pentru alimentația copiilor și elevilor în instituțiile educaționale, începînd cu 1 septembrie curent. În bugetul de stat pentru anul curent, în acest scop sînt prevăzute 51 milioane de lei.

 

Premierul s-a întîlnit cu ambasadorul SUA

Prim-ministrul Pavel Filip l-a primit pe Ambasadorul SUA în R. Moldova, James Pettit. Oficialii au abordat întreg spectrul parteneriatului moldo-american, în particular urmare a recentei vizite întreprinse de șeful Executivului de la Chișinău în Statele Unite. Potrivit Direcţiei comunicare şi protocol a Executivului, ”a fost subliniat imperativul comunicării pe toate canalele disponibile pentru realizarea calitativă a celor convenite în cadrul discuțiilor cu administrația și legislativul SUA”. În altă ordine de idei, oficialii au făcut un schimb de opinii despre ultimele evoluții pe plan național, regional și internațional. Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a reiterat sprijinul SUA pentru consolidarea dialogului bilateral moldo-american.

 

O companie americană vrea să investească în Zona Economică Liberă Bălți

Compania americană KVG este interesată să investească în producere în Zona Economică Liberă Bălți (Aeroportul Internațional Mărculești). Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi dintre ministrul Economiei, Chiril Gaburici, și reprezentanții companiei. „Am investit în R. Moldova și ne dorim să rămînem aici”, au afirmat reprezentanții companiei americane, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei. Gaburici a menționat că identificarea potențialilor investitori interesați de dezvoltarea Aeroportului Internațional Mărculești, dar și a potențialilor rezidenți ai Zonei Economice Libere, sînt printre obiectivele Ministerului Economiei.

 

Guvernul a examinat reforma administrației publice

Acțiunile întreprinse pentru restructurarea administraţiei publice centrale și obiectivele pentru perioada următoare au fost examinate în cadrul ședinței Consiliului naţional pentru reforma administrației publice. Premierul Pavel Filip a menționat că implementarea Strategiei de reformare a administrației publice este o prioritate a Guvernului încă de la preluarea mandatului, subliniind că în ultima perioadă, au fost făcute mai multe acțiuni în acest sens. „Efectele acestei reforme trebuie să fie simțite de cei care lucrează în administrația publică centrală, de cetățeni și de mediul de afaceri”, a spus Filip. În context, a fost făcută o retrospectivă a paşilor întreprinși pentru reformarea APC, printre care: reducerea numărului de ministere de la 16 la 9, depolitizarea funcției publice, reforma instituțiilor de control și a domeniului de cercetare și inovare.

 

Cinci centre multifuncționale ale Agenției Servicii Publice își vor extinde programul de lucru

Centrele multifuncționale din Rezina și Anenii Noi ale Agenției Servicii Publice (ASP) își vor extinde programul de lucru, în contextul creșterii numărului solicitanților de servicii. Astfel, de luni, 16 iulie, angajații din centrele respective încep munca la ora 7.30 și activează pînă la 17.00. De asemenea, s-a stabilit că ambele subdiviziuni vor activa șase zile în săptămînă, în loc de cinci. Datele statistice arată că aproximativ 30 la sută din solicitanții de servicii în centrele multifuncționale Rezina și Anenii Noi vin din regiunea transnistreană. Potrivit ASP, conform aceluiași program de muncă, de luni pînă sîmbătă, va funcționa și Centrul Multifuncțional Cahul, dar și centrele multifuncționale Chișinău Nr.1, de pe str. Mihai Viteazu și Chișinău Nr. 3, de pe str. Mihail Sadoveanu, care activează în prezent în regim de testare. Noul program de lucru va fi valabil pînă în data de 25 august 2018. În perioada menționată, pauza de masă a angajaților cu o durată de o oră se va efectua conform unui grafic stabilit, fără a întrerupe activitatea de bază a subdiviziunilor.