REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 ianuarie 2018)

Sindicatele au formulat mai multe revendicări

În cadrul unei întrevederi, desfășurate marți, 16 ianuarie, a premierului Pavel Filip cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), liderii sindicali au formulat mai multe revendicări. Oleg Budza, preşedintele CNSM, a dat asigurări că sindicatele din Moldova susţin "neabătut vectorul european de dezvoltare a ţării noastre", după care a formulat cererile sindicatelor.

În particular, sindicatele au solicitat majorarea de două ori a salariului minim pe ţară, majorarea numărului întreprinderilor care beneficiază de subvenții din partea statului, urgentarea aprobării proiectului de Lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, elaborarea unei strategii privind combaterea economiei şi muncii informale şi crearea unui consiliu pe această problemă la nivelul şefului de Guvern etc.

 

Ministrul de externe a avut o întrevedere cu Coordonatorul Rezident ONU

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a avut o întrevedere, marți, 16 ianuarie, cu Coordonatorul Rezident ONU, Reprezentant Permanent PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva, comunică Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE.

În cadrul întrevederii, a fost făcută o trecere în revistă a cooperării R. Moldova cu ONUI şi programelor de asistenţă implementate în ţara noastră cu sprijinul financiar al PNUD. Ministrul a exprimat gratitudine pentru susţinerea reformelor la nivel naţional, remarcînd impactul pozitiv al proiectelor PNUD în cele mai diverse domenii, printre care promovarea drepturilor omului şi întru valorificarea capitalului uman, proiectele de asistenţă socială şi protecţia mediului ambiant, programele destinate dezvoltării rurale şi altele.

 

CEC a respins acuzațiile în adresa sa

Comisia Electorală Centrală a respins acuzațiile în adresa sa, formulate de grupul de inițiativă pentru desfășurarea referendumului legislativ de anulare a sistemului electoral mixt. CEC a calificat acuzațiile drept ”atacuri și tentativă de a discredita instituția”.

„Reiterăm adeziunea fermă la valorile democratice, prin menținerea şi dezvoltarea instituției în mod deschis, transparent şi profesionist, și vom insista și în continuare pe principiul responsabilității tuturor participanților procesului electoral”, se arată într-un comunicat al instituției.

CEC a precizat că constat discrepanțe între textul proiectului de lege votat de către participanții la adunarea de constituire a grupului de inițiativă și cel prezentat Comisiei, ceea ce poate fi considerat ”fapt de substituire a datelor inițiale”.

 

Îndemnizația la naștere ar putea fi majorată

Femeile care vor naște începînd cu 1 ianuarie 2018 ar putea primi o indemnizație unică de 5645 de lei în loc de 5300 cît a fost pînă acum. Un proiect de hotărîre în acest sens este propus de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru consultări publice.

Pentru plata indemnizației unice la nașterea copilului în cuantum de 5645 lei, în Legea bugetului de stat pentru anul 2018 a fost prevăzută suma de 198,2 milioane lei.

Potrivit Regulamentului cu privire la modul de stabilire și plată a îndemnizațiilor pentru familiile cu copii, în anul 2018 de indemnizația unică la nașterea copilului vor beneficia circa 35 mii de familii.

 

Un polițist din capitală a fost reținut pentru trafic de influență

Un ofiţer de investigaţii de la Inspectoratul de Poliţie din capitală a fost reţinut în seara zilei de 16 ianuarie pentru 72 de ore. El este bănuit de trafic de influenţă.

Potrivit anchetei, pe parcursul anului trecut, bănuitul ar fi pretins şi primit mai multe sume bani, sub pretextul că are influenţă asupra procurorilor şi judecătorilor.

Poliţistul a fost prins în flagrant în timp ce a primit o tranşă de 250 de euro, bani transmişi sub controlul CNA.

În cazul în care va fi găsit vinovat, acesta riscă o amendă de pînă la 300 000 de lei sau cel mult şapte ani de detenție.