REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 decembrie 2018)

Serviciul Hidrometeorologic anunță lapoviţă slabă şi temperaturi joase

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunţă pentru zilele următoare temperaturi între -5 şi 2 grade Celsius. În cea mai mare parte a ţării vor cădea precipitaţii sub formă de lapoviţă slabă, iar la Dubăsari, Bender şi regiunea transnistreană va fi cer noros. La Briceni şi la Donduşeni temperatura va oscila între -5 şi -2 grade. La Soroca se vor înregistra temperaturi între -4 şi -2 grade, iar la Bălţi şi la Floreşti între -4 şi -1 grad Celsius.

 

Vicepremierul Cristina Lesnic a participat la ceremonia de învestire a președintelui ales al Georgiei

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a participat la ceremonia oficială de inaugurare a Președintelui ales al Georgiei, Salome Zourabichvili. La eveniment au participat circa 150 reprezentanţi ai diferitor state, dintre care 55 delegaţii de nivel înalt şi 15 la cel mai înalt nivel. Salome Zourabichvili este prima femeie președinte din istoria Georgiei. Salome Zourabichvili a cîștigat alegerile prezidențiale din Georgia în data de 28 noiembrie 2018 cu 59,52% din voturile exprimate de georgieni.

 

În R. Moldova a avut loc Tîrgul Național al Covorului

Cea de-a V-a ediție a Tîrgului Național al Covorului cu genericul ”Covorul Dorului” s-a desfășurat concomitent în trei muzee naționale din capitală și în 51 de localități din țară, în cadrul Tîrgului de Crăciun. Inaugurarea oficială a evenimentului a avut loc la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Șefa Biroului de Cooperare al Elveției în R. Moldova, Caroline Tissot, a afirmat că instituția pe care o conduce susține acest eveniment pentru a treia oară.

 

Peste 10 mln de lei vor fi necesare pentru desfășurarea referendumului național

Peste 10 mln de lei vor fi necesare pentru desfășurarea referendumului național consultativ din 24 februarie 2019. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat devizul de cheltuieli pentru organizarea acestuia. Referendumul va avea loc în aceeaşi zi cu scrutinul parlamentar. Cetăţenii vor trebui să răspundă la două întrebări: dacă sînt „de acord cu reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61" şi dacă sînt de acord ca „poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile".

 

Circa 450 de gospodării din raionul Florești au fost conectate la apă potabilă la robinet

Circa 450 de gospodării din satul Băhrinești, raionul Florești, au fost conectate la apă potabilă la robinet. Datele au fost prezentate în cadrul unei ședințe de totalizare și de recepție finală a lucrărilor. Potrivit Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), noul sistem de apeduct are o lungime de 23,7 km. Investiția în construcția și montarea acestuia ajunge la 8,19 milioane de lei, bani alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

 

A intrat în vigoare extinderea termenului patentei de întreprinzător

Termenul patentei de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul va fi prelungit pînă la 31 decembrie 2019, potrivit unor modificări legislative care au fost publicate în Monitorul Oficial al R. Moldova. Conform prevederilor, patenta de întreprinzător pentru comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri (gherete), pavilioane şi din autovehicule va fi extins pînă la 31 decembrie anul viitor. Noile modificări se referă și la comerțul cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone, cu condiţia respectării cerinţelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea şi comercializarea lor.