REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 aprilie 2018)

Rusia nu va retrage contingentul militar din stînga Nistrului

Federația Rusă nu-și va retrage trupele de pacificatori din stînga Nistrului. Declarații în acest sens a făcut vice-premierul Dmitri Rogozin, reprezentant special al Moscovei pentru Transnistria. ”Noi nu vom admite o degradare a statutului Transnistriei, unde locuiesc conaționali și concetățeni de-ai noștri. Deci, nu vom admite retragerea pacificatorilor ruși”, a subliniat oficialul. El a mai menționat că Rusia se află în contact permanent cu oficialitățile de la Tiraspol. ”Noi căutăm și găsim soluții pentru problemele complicate, create de Chișinău și Occident. Noi prețuim mult susținerea acordată de transnistreni lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale”, a conchis vice-premierul.

 

Salvatorii au intervenit la stingerea a 30 ha de iarbă și gunoi

Pompierii au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 17 cazuri pentru a lichida focarele de vegetație aprinsă. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI, cele mai multe incendii au fost înregistrate în raioanele Florești, Cahul, Sîngerei, Strășeni, Călărași și municipiul Chișinău. Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale, peste 10 ha de iarbă și gunoi au ars în localitatea Dereneu, raionul Călărași și tot 10 ha de vegetație au ars în localitatea Făgureni, raionul Strășeni. Pompierii au intervenit pentru localizarea incendiilor de vegetație și pe terenuri extinse din apropierea străzilor Albișoara, Alecu Russo și Maria Drăgan din capitală. În total, în țară salvatorii au stins peste 30 ha de iarbă și gunoi, care riscau să se extindă.

 

Silvia Radu promite să modifice structura primăriei

Primarul interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu, își propune să reformeze structurile Primăriei capitalei, „fapt care ar permite gestionarea orașului prin intermediul unui management modern ce va reduce birocratizarea și va facilita prestarea unor servicii de calitate cetățenilor”. Funcționara a specificat că este important ca „în cadrul primăriei să nu activeze oameni care sînt implicați în scheme corupte sau care nu muncesc eficient”. „Timp de un an putem realiza o reformă structurală și să implementăm anumite sisteme care ar permite transparența și eficiența în gestiunea primăriei”, a spus Silvia Radu. Edilul interimar a mai remarcat că într-un an de mandat pot fi realizate mai multe lucruri importante pentru locuitorii capitalei. „Mandatul de un an de zile este foarte scurt, de aceea pot fi promise doar lucruri concrete precum: lansarea procesului de schimbare a ascensoarelor, amenajarea școlilor și grădinițelor, asigurarea transparenței și disciplinei în cadrul primăriei și implementarea noilor sisteme IT”, a afirmat edilul interimar.

 

Comitetul PARE 1+1 a aprobat 44 de cereri de finanțare nerambursabilă

Comitetul de Supraveghere a Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1” a aprobat primele 44 de cereri de finanțare nerambursabilă, înaintate de companiile create sau extinse de emigranți sau rudele acestora, în sumă totală de 10,62 milioane de lei. Potrivit estimărilor, vor fi create peste 100 locuri noi de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui 28,20 milioane de lei. Programul PARE 1+1 este un instrument pentru atragerea resurselor financiare în economia R. Moldova. Din cele 44 de întreprinderi aprobate pentru finanțare nerambursabilă 43% sînt în faza extinderii/dezvoltării afacerii, iar 57% sînt start-upuri. Totodată, 16 afaceri sînt create de lucrătorii emigranți, care s-au întors de peste hotare, iar 28 - de rudele de gradul I ale emigranților. Datele statistice arată că aproape jumătate din afaceri sînt create și administrate de tineri, iar o treime - de femei.

 

Un Centru multifuncţional de servicii publice a fost deschis la Cahul

Un Centru multifuncțional al Agenției Servicii Publice (ASP) a fost deschis în municipiul Cahul. Edificiul este situat în centrul localităţii și este accesibil pentru cetățeni. Anterior, clădirea a găzduit Serviciul eliberare a actelor de identitate și Secția înmatriculare a transportului și calificare a conducătorilor auto. Încăperea a fost transformată într-un oficiu modern care oferă cetățenilor condiții la cel mai înalt nivel. În spatele clădirii este situat poligonul pentru examinarea conducătorilor auto. Pentru lucrările de reparație și dotarea tehnică a Centrului de la Cahul din bugetul ASP au fost alocaţi 1,8 milioane de lei. În cadrul Centrului multifuncțional Cahul vor activa 26 de operatori care vor presta peste o mie de servicii publice din domeniile: înregistrarea şi evidenţa populaţiei, înregistrarea şi licenţierea unităţilor de drept, documentarea conducătorilor auto, înregistrarea bunurilor imobile şi a drepturilor asupra acestora.