REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 octombrie 2019)

La Chișinău se va desfășura Festivalul-concurs internațional coral "A ruginit frunza din vii"

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului-concurs internațional coral ”A ruginit frunza din vii” se va desfășura la Chișinău în perioada 17-20 octombrie. Potrivit organizatorilor, deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 17 octombrie la Teatrul ”Ginta Latină”, iar pe 18 octombrie la Muzeul Național de Istorie a Moldovei – va fi Ziua de concurs. Pe 19 octombrie la Sala cu Orgă, participanții la concurs vor evolua în cadrul unui concert de muzică națională. Festivalul se va încheia pe 20 octombrie cu Gala Laureaților.

 

Euro și dolarul se vor ieftini

Moneda unică europeană se va ieftini miercuri, 16 octombrie, cu nouă bani și va avea un preț oficial de 19 lei și 28 de bani. Potrivit ratelor de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei, și dolarul va fi mai ieftin. Acesta va pierde șase bani și va avea o cotație de 17 lei și 50 de bani. Leul românesc va scădea de la 4 lei și 07 bani la 4 lei și 05 bani. Hrivna ucraineană își va păstra prețul de 71 de bani. Rubla rusească va avea un preț oficial de 27 de bani.

 

Pe numele mai multor angajați ai Poliției de Frontieră au fost pornite anchete de serviciu

Pe numele mai multor angajați ai Poliției de Frontieră, cu funcții de conducere din cadrul Direcțiilor regionale Sud și Nord, au fost pornite anchete de serviciu. Deciziile au fost anunțate de Poliția de Frontieră după ce șeful instituției, Rosian Vasiloi a semnalat un șir de ilegalități care au avut loc în unele subdiviziuni. Potrivit Poliției de Frontieră, în faptele angajaților vizați au fost semnalate componente ale unor infracțiuni sau ale unor abateri disciplinare.

 

Importatori din nouă ţări au participat la o conferinţă dedicată sectorului horticol din R. Moldova

Zeci de producători moldoveni şi importatori din nouă state străine s-au întrunit la Chişinău, la Conferința cu genericul "Oportunități de investiții în horticultura de valoare înaltă din Moldova" și Forumul Comercial Internațional B2B. Evenimentele au fost organizate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Federația Agricultorilor din Moldova ”FARM”. Exportul de fructe moldovenești pe piețele internaționale a ajuns la circa 300 mii de tone, ceea ce reprezintă o treime din potențialul producției totale.

 

Zinaida Greceanîi s-a întîlnit cu reprezentanții Uniunii Internaționale a Notarilor

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a avut marți, 15 octombrie o întrevedere cu delegația Uniunii Internaționale a Notarilor, condusă de membrul Comisiei Internaționale de Cooperare a Notarilor, Marius Stračkaitis, președintele Camerei Notariale din Lituania. În cursul întîlnirii au fost discutate problemele de actualitate din domeniul notarial și bunele practici existente la nivel internațional. Președintele Parlamentului a ținut să reitereze interesul autorităților R. Moldova, inclusiv al legislativului, pentru garantarea și protejarea intereselor cetățenilor, inclusiv prin prisma unor servicii notariale de înaltă calitate.

 

Doi bărbaţi din capitală au fost reţinuţi pentru trafic de droguri

Doi bărbaţi cu vîrste de 40 și 41 de ani, originari din municipiul Chișinău au fost reţinuţi de ofițerii Direcției Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații pentru trafic de heroină. Potrivit poliţiei, cei doi aveau rolul de repartizare a dozelor și comercializare a drogurilor consumatorilor, inclusiv prin intermediul aplicațiilor electronice de comunicare și internet. Dacă le va fi demonstrată vinovăția, suspecții riscă de la şapte la 15 ani de închisoare.

 

Serviciul Hidrometeorologic anunță temperaturi generoase

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunţă pentru astăzi, 16 octombrie, cer noros şi maxime de 25 grade Celsius. Potrivit meteorologilor, pe tot teritoriul ţării va fi cer variabil, vîntul va sufla din sud-est, iar presiunea atmosferică va fi ridicată. În raioanele de nord, valorile termice vor arăta +6...+9 grade la noapte şi +20... +22 grade ziua. În zona centrală şi în Capitală se aşteaptă la noapte +7... +10 grade, iar ziua +21... +23 grade. În partea de sud a ţării va fi cel mai cald. Noaptea temperaturile vor ajunge pînă la +8... +11 grade, iar ziua +22...+25 de grade.Pentru următoarele zile, meteorologii prognozează temperaturi de pînă la 25 de grade cu plus ziua.