REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 mai 2018)

R. Moldova și România ar putea elimina tarifele la roaming

Evoluțiile în implementarea proiectelor de interconectare energetică R. Moldova-România au fost examinate de prim-ministrul Pavel Filip și ministrul Economiei al României, Dănuț Andrușca, aflat în vizită la Chișinău. De asemenea, oficialii au discutat și despre posibilitatea eliminării tarifelor la roaming între cele două țări, similar cu practica din cadrul UE. Premierul Pavel Filip a remarcat importanța deosebită a acestor proiecte pentru asigurarea securității energetice a R. Moldova. Accentul principal în acest sens este pus pe realizarea în termene cît mai restrînse a proiectului de prelungire a gazoductului Iași-Ungheni pînă la Chișinău. În această ordine de idei Filip a salutat decizia de privatizare de către „Eurotransgaz” SRL (cu fondator unic SNTGN „Transgaz” SA) a ÎS „Vestmoldtransgaz”.

 

Premierul s-a întîlnit cu agricultorii

Problemele mediului de afaceri și căile de soluționare ale acestora au fost discutate la întrevederea dintre premierul Pavel Filip și reprezentanții ai peste 40 de producători autohtoni mari. Șeful Cabinetului de miniștri a accentuat că dialogul și colaborarea cu mediul de afaceri sînt pilonii de bază în activitatea Guvernului și cheia succesului în crearea unui climat investițional favorabil. „Ajutați-ne să asigurăm, împreună, un mediu de afaceri cît mai atractiv”, a spus Filip. Premierul a exprimat recunoștință pentru această colaborare constructivă și a trecut în revistă principalele reforme ale Guvernului. Între acestea - reducerea numărului de acte permisive de la 416 la 151. Reprezentanții mediul de afaceri au vorbit despre deficitul de muncitori calificați, pierderile exportatorilor din cauza întăririi valutei naționale, probleme legate de sistemul de salarizare și de achiziții publice, exportul de produse de origine animală pe piața UE, liberalizarea pieței transportului auto.

 

Ambasadorul SUA în R. Moldova a devenit Doctor honoris causa

Ceremonia de înmînare a titlului de Doctor honoris causa Ambasadorului SUA la Chișinău, James D. Pettit, a avut loc marți, 15 mai, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemiţanu”. Rectorul instituției, academicianul Ion Ababii a apreciat meritele diplomatului american în dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări și, în mod special, în domeniul medicinii. Potrivit rectorului, USMF „Nicolae Testemițanu” colaborează cu instituții de profil din SUA de cca 20 de ani. Printre parteneri se numără: Alianța Americană Internațională a Sănătății și Școala de Medicină din Virginia de Est – Norfolk/Portsmouth, Școala de Stomatologie și Școala de Farmacie Eshelman a Universității Carolina de Nord din Chapel Hill, Școala de Medicină și Științe ale Sănătății, Universitatea George Washington ș.a.

 

Vama va intensifica controlul pentru a preveni pesta porcină

Serviciul Vamal va intensifica măsurile de control la frontiera moldo-ucraineană pentru a preveni apariția și răspîndirea unor noi focare a virusului pesta porcină africană (PPA) pe teritoriul țării. Potrivit Serviciului Vamal, factorii de decizie din cadrul Aparatului Central al Serviciului Vamal vor merge în teritoriu pentru a inspecta cum sînt aplicate măsurile de control. Totodată, va fi intensificat și cel de-al doilea filtru de control, asigurat de către Echipele Mobile ale Serviciului Vamal. Acestea vor monitoriza traseele din apropierea punctelor de trecere și vor reține produsele din carne provenită de la animalele receptive la virusul PPA (porcii domestici și mistreții). De asemenea, inspectorii vamali care vor admite introducerea în țară a produselor din carne de porc vor fi sancționați disciplinar.

 

Air Moldova a semnat un acord de colaborare cu o companie germană

Compania Air Moldova a semnat un Acord de colaborare (Special Prorate Agreement) cu compania germană aeriană Condor Flugdienst GmbH. Ca urmare, din această primăvară, pasagerii companiei moldovenești se pot bucura de zboruri la preț special spre mai multe destinații. Serviciul de presă al Air Moldova precizează că pasagerii companiei aeriene pot beneficia de noi tarife către Mexic, Cuba, Jamaica, Republica Dominicană, Brazilia, Kenya, Namibia, Tanzania, Mauritius, Insulele Seychelles, prin intermediul Aeroportului Internaţional Frankfurt. Air Moldova operează zboruri spre Frankfurt în fiecare zi a săptămînii. Pasagerii pot procura bilete pentru rutele operate de "Air Moldova" şi "Condor Flugdienst GmbH" de pe site-ul companiei, la oficiile proprii de vînzări Air Moldova, precum şi la agenţiile autorizate din ţară şi de peste hotare. Condor Flugdienst GmbH este o companie aeriană germană, cu sediul în Frankfurt, care operează zboruri către 80 de destinaţii. 

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
05.04.24 - 17:10
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:46