REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 februarie 2018)

BNM a avertizat asupra riscurilor investițiilor în monede virtuale

Banca Națională a Moldovei (BNM) a avertizat utilizatorii serviciilor de plată că riscă să piardă sumele investite în “monede virtuale”, în situația în care operațiunile de schimb cu acestea nu sînt reglementate în R. Moldova. Respectiv, fondurile utilizatorilor nu sînt protejate. „Monedele virtuale” existente în lume, în special Bitcoin-ul, nu sînt monede în sensul comun al termenului. Acestea sînt active virtuale fără acoperire reală și fără garantare de acceptare ca mijloc de plată din partea autorităților monetare”, se precizează într-un comunicat al BNM. Prin urmare, aceste active prezintă o volatilitate ridicată și un grad redus de securitate, în comparație cu monedele emise de băncile centrale și monedele electronice cu utilizare reglementată.

 

Ministerul economiei a făcut totalurile implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător

Ministerul Economiei și Infrastructurii a participat la Reuniunea Grupului de lucru ad-hoc pentru Acorduri de Asociere al Adunării Parlamentare EURONEST, unde a prezentat realizările R. Moldova pe parcursul a trei ani. Reuniunea a avut loc la Tbilisi, Georgia, și a întrunit reprezentanți din R. Moldova, Georgia și Ucraina. Potrivit serviciului de presă al Ministerului economiei, R. Moldova a reușit să realizeze un șir de reforme în domeniul economic, cum ar fi implementarea Ghișeului unic, lansat în iunie 2017, datorită căruia s-au micșorat costurile administrative pînă la 46% (circa 62 de milioane de lei anual), reducerea actelor permisive de la 413 la 150, reducerea instituțiilor cu funcții de control de la 70 la 18, inclusiv 5 regulatori independenți, a precizat serviciul de presă al Ministerul Economiei și Infrastructurii. De asemenea, pe parcursul ultimilor ani se constată tendința de reorientare a exporturilor moldovenești de la est spre vest. În prezent, Uniunea Europeană deține întîietatea în comerțul exterior al R. Moldova.

 

Ambasadorul UE a cerut guvernării să renunțe la presiuni

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a cerut guvernării să se renunțe la presiunile exercitate din motive politice sau interese de altă natură asupra funcționarilor locali și regional. Apelul a fost formulat în seara zilei de joi, 15 februarie, în cadrul unei emisiuni televizate. „În opinia mea, este foarte important în acest an electoral să fie respectate standardele democrației, drepturile omului, libertățile și sînt sigur că poate să fie atins un nou nivel de cultură politică și să existe o competiție politică deschisă, cinstită, egală”, a declarat Peter Michalko. Diplomatul s-a arătat îngrijorat în legătură cu informațiile din localități cu privire la presiunilor asupra unor cetățeni, în legătură cu afilierea politică sau activitatea primarilor și consilierilor locali. Potrivit lui Michalko, din informațiile pe care le deține, unii oameni riscă să-și piardă locul de muncă. „Sînt folosite structurile locale ale serviciilor de ordine, procuraturii, este implicată și justiția, li se deschid dosare penale sau alte forme de presiuni”, a precizat el.

 

Ministerul Justiției nu va mai înregistra partidele politice

Partidele politice și alte organizații necomerciale din R. Moldova nu vor mai fi înregistrate la Ministerul Justiţiei. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de Legislativ joi, 15 februarie. Astfel, Ministerul justiției va transmite atribuțiile de înregistrare a organizaţiilor necomerciale către Agenţia Servicii Publice. Agenţia Servicii Publice ar urma să înregistreze publicaţiile periodice şi agenţiile de presă, asociaţiile obşteşti, inclusiv filialele şi reprezentanţele acestora, fundaţiile, filialele şi reprezentanţele fundaţiilor străine, patronatele, sindicatele, cultele religioase şi părţile componente ale acestora, partidele politice şi organizaţiile de mediere.

 

Premierul și ministrul de externe participă la Conferința de la München

Premierul Pavel Filip și ministrul de externe Tudor Ulianovschi participă de vineri, 16 februarie, la Conferința anuală pe teme de securitate de la München. Serviciul de presă al Executivului a comunicat că în cadrul reuniunii la care vor fi prezenți mulți șefi de stat și de guvern, liderii de la Chișinău vor avea întrevederi bilaterale cu omologi din alte state și din landul german care găzduiește conferința, Bavaria. Ministrul de externe Tudor Ulianovschi urmează să se întîlnească cu omologul său din Rusia, Serghei Lavrov. După reuniune șeful diplomației moldovene va participa la un forum de afaceri moldo-german.

 

Al doilea caz de rujeolă a fost înregistrat în R. Moldova

În R. Moldova a fost înregistrat al doilea caz de rujeolă. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că, prin teste de laborator a fost confirmat al doilea caz de rujeolă de import din Odessa, Ucraina. Contaminata este în vîrstă de 7 ani , domiciliată în oraşul Rîșcani. Ea s-a aflat cu părinții la Odessa, Ucraina, în perioada 31.12.2017 – 07.01.2018, unde se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează repetat cetăţenii că în țările vecine Ucraina și România, precum și alte țări din Europa, se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola.