REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 septembrie 2020)

Continuă lucrările de curățare a albiei rîului Bîc

Lucrările de curățare a albiei rîului Bîc, în perimetrul străzii Feredeului cu strada Mihai Viteazul, pe o lungime de circa doi km, au fost finalizate. Iar la moment sînt desfășurate lucrări de amenajare a malurilor rîului. Lucrările de curățare a rîului Bîc au fost realizate de către un antreprenor, desemnat în bază de concurs. Costul proiectului este de circa 3,5 milioane de lei, surse prevăzute în bugetul municipal pentru anul 2020.

 

Elevi din R. Moldova au obținut trei medalii de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori

Elevii din R. Moldova au obținut trei medalii de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, ediția a XXIV-a. Toți trei premianți sînt elevi ai Liceului Teoretic „Orizont” din Chișinău. Potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, concursul a fost organizat de Societatea de Matematică a țărilor Sud-Est Europene și s-a desfășurat online, în perioada 9 – 13 septembrie. La olimpiadă au participat 108 elevi din 18 țări ale lumii.

 

R. Moldova și Iordania au fost date drept exemplu de organizare a alegerilor pe timp de pandemie

Practica Comisiei electorale independente a Iordaniei și a Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova a fost prezentată în cadrul unui webinar online internațional cu tema "Pregătirea alegerilor pe timp de pandemie". Evenimentul a fost organizat de PNUD Iordania și Biroul Regional al Statelor Arabe și a reunit participanți peste 100 de reprezentanți ai organelor electorale și ai reprezentanțelor PNUD din cca. 17 state arabe. Alegerile parlamentare din Iordania sînt programate pentru 10 noiembrie, iar alegerile prezidențiale din Moldova – pentru 1 noiembrie.

 

La Muzeul de istorie, etnografie și artă din Drochia a fost inaugurată prima galerie de artă

În cadrul Muzeului de istorie, etnografie și artă din orașul Drochia, recent renovat, a fost inaugurată prima galerie de artă. Evenimentul a fost organizat de către Consiliul raional Drochia, Direcția de cultură, turism, tineret și sport, în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, pentru a marca Zilele europene ale Patrimoniului.

 

AMDM a autorizat mai multe tipuri de vaccin antigripal

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale /AMDM/ a anunțat că a autorizat mai multe tipuri de vaccinuri antigripale. Potrivit datelor AMDM, actualmente în Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor se regăsesc următoarele vaccinuri antigripale: VaxigripTetra, Influvac și GCFLU. Aceste vaccinuri sînt recomandate și precalificate de Organizația Mondială a Sănătății pentru emisfera nordică, sezonul rece al anului 2020.

 

Ambasada Chinei a oferit un lot de laptopuri pentru instituțiile de învățămînt din țară

Ambasada Republicii Populare Chineze a donat astăzi 26 de laptopuri cu soft licențiat în cadrul campaniei „Donează un computer pentru educație". Evenimentul de transmitere a tehnicii a avut loc la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu participarea ministrului Igor Șarov și a Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Zhang Yinghong.

 

Termoelectrica va oferi zece abonamente la căldură și apă caldă

Termoelectrica va dărui, prin tragere la sorți, zece abonamente de consum gratuit la încălzire și apă caldă timp de o lună. Directorul general al Termoelectrica S.A., Veaceslav Eni, a declarat într-o conferință de presă că cea de-a patra ediție a tombolei „Termoelectrica dăruiește căldură", organizată anual cu prilejul hramului Chișinăului, revine într-un format nou și cu mai multe premii speciale puse în joc.

 

MEI va elabora un Program de modernizare a parcului de lifturi

Problemele de conformitate a ascensoarelor și componentelor de siguranță au fost subiectele abordate în cadrul unei ședințe cu participarea secretarului general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, și reprezentanții Asociației Patronale a Societăților de Ascensoare. În context, a fost discutată oportunitatea elaborării unui program de modernizare și înnoire a parcului de ascensoare la nivelul întregii țări. Lilia Palii a propus crearea unui grup de lucru pentru a examina propunerile asociației, cu atragerea sectorului privat, APL-urilor și altor instituții publice vizate.

 

Fostul președinte al R. Moldova, Petru Lucinschi a fost scos de sub urmărire penală

Fostul președinte al R. Moldova, Petru Lucinschi și 6 acționari ai UNIBANK au fost scoși de sub urmărire penală. Acum un an, cei șase acționari ai UNIBANK au fost puși sub învinuire, fiindu-le încriminată comiterea escrocheriei în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat. „În urma studierii minuțioase a probatoriului, recent, Procuratura Anticorupție a ajuns la concluzia că faptele persoanelor respective nu întrunesc elementele infracțiunilor imputate”, anunță Procuratura Generală.

 

CEC a stabilit sumele ce pot fi virate în conturile „Fond electoral" la alegerile locale noi

Cuantumul creditului fără dobîndă acordat concurenților electorali la alegerile locale noi din 1 noiembrie 2020, a fost stabilit de către Comisia Electorală Centrală (CEC) în mărime de 25 de mii de lei pentru fiecare partid politic, organizație social-politică și bloc electoral și cinci mii de lei pentru fiecare candidat independent.