REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 octombrie 2018)

Chișinăuienii au sărbătorit Hramul oraşului

Capitala R. Moldova a marcat, diminică, 14 octombrie, Hramul oraşului, zi în care creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc Acoperămîntul Maicii Domnului. Manifestările consacrate acestei sărbători au demarat cu depuneri de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfînt. Totodată, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” a fost oficiată Sfînta Liturghie. Tot în această dimineață, pe aleea scuarului Catedralei Mitropolitane au fost inaugurate expoziții de artizanat, floristică, carte, pictură, grafică etc. Locuitorii capitalei au avut parte și de un spectacol muzical-coregrafic „Chișinău – leagănul speranțelor frumoase”. Spectacolul principal s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale. În acest an, hramul oraşului Chişinău a fost sărbătorit fără focuri de artificii.

 

Ministrul de externe participă la reuniunea Formatului PaE – UE

Ministrul de externe Tudor Ulianovschi participă, luni, 15 octombrie 2018, la reuniunea miniştrilor de externe în formatul Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R. Moldova, Ucraina) - Uniunea Europeană (28 state membre, Serviciul European pentru Acţiune Externă, Comisia Europeană), care se desfășoară la Luxemburg. Evenimentul include două subiecte de bază – implementarea celor 20 Obiective ale Parteneriatului Estic pentru 2020 şi celebrarea în anul următor a 10 ani de la lansarea Parteneriatului și va fi prezidat de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini.

 

Statul va scoate la licitaţie proprietăți la preţul de 58 milioane de lei

Agenţia Proprietății Publice (APP) anunță pentru 31 octombrie licitația „cu strigare” la Bursa de Valori a Moldovei pentru privatizarea a 27 bunuri. La vînzare vor fi scoase 14 complexe de bunuri imobile, 12 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice) și un obiect nefinalizat la un preţ iniţial total de circa 58,9 milioane de lei. Printre bunuri se numără bazele turistice „Moldova” și „Mecita” din Ucraina. Prețul inițial pentru prima baza turistică este de 5,5 de milioane de lei și respectiv de 1,6 milioane de lei, pentru cea de-a doua. În perioada 19 – 23 noiembrie pe piața reglementată a Bursei de Valori sînt anunțate licitații „cu strigare” pentru vînzarea pachetelor de acțiuni ale statului din 16 societăți pe acțiuni, dintre care 14 majoritare.

 

A început construcția primei săli polivalente din țară – Chișinău Arena

Construcția complexului multifuncțional Chișinău Arena a fost lansată la Stăuceni, în cadrul unei ceremonii la care au fost prezenți președintele Parlamentului Andrian Candu, președintele companiei dezvoltatoare SUMMA, miniștri și deputați. Șantierul a fost inaugurat la șapte luni de la data anunțării de către Candu a intenției de a construi prima sală polivalentă conformă criteriilor federațiilor internaționale pentru sporturi de echipe in-door. Președintele SUMMA, Selim Bora a anunțat că peste 12 luni construcția va fi finalizată. Conform proiectului ”Chișinău Arena” va dispune de o arenă polivalentă cu o capacitate de peste 4 000 spectatori; o sală dedicată pentru antrenamente și evenimente mici; bazin olimpic; Aqua Park; Club de Tenis; piscină deschisă pe timp de vară, care se va transforma în patinoar în aer liber pe timp de iarnă; parcare modernă, cu o capacitate suficientă de a găzdui toți oaspeții.

 

Marea Britanie a oferit R. Moldova două autospeciale de intervenție

Două autospeciale de intervenție au fost oferite R. Moldova de către „Operațiunea Florian” din Marea Britanie. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), la eveniment a participat reprezentantul ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii, Cris Perckens, directorul asociației de caritate „Operațiunea Florian”, Roy Barraclough, precum și șeful IGSU, Mihail Harabagiu. În cadrul ceremoniei, oficialii au vorbit despre cooperarea între R. Moldova și Marea Britanie, care duce la „fortificarea capacităților de intervenție a pompierilor și salvatorilor”. Din donație fac parte două autospeciale de stingere a incendiilor și mai multe costume de protecție pentru pompieri. Una din autospeciale este destinată salvatorilor din stînga Nistrului. Donația are o valoare de peste 125 mii de euro.