REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 noiembrie 2018)

Peste 3000 de persoane s-au înregistrat prealabil pentru scrutinul parlamentar

Peste 3000 de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Anunțul a fost făcut de către președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu. Înregistrarea prealabilă este valabilă pentru cetăţenii R. Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stînga Nistrului și intenționează să participe la scrutinul parlamentar. Alegătorii se pot înregistra prealabil pînă pe data de 9 ianuarie 2019, ceea ce înseamnă cu 45 de zile înainte de data scrutinului. Cel tîrziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

 

Rezervația “Prutul de Jos” a fost înscrisă în Rețeaua mondială UNESCO

La sediul UNESCO din Paris a avut loc ceremonia de înmînare a Certificatului de înscriere a rezervației “Prutul de Jos” în Rețeaua Mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei. Aceasta este prima Rezervație a Biosferei instituită în R. Moldova. În cadrul evenimentului ambasadorul R. Moldova în Franța, Emil Druc, delegat permanent pe lîngă UNESCO, a subliniat importanța înscrierii rezervației “Prutul de Jos” în rețeaua mondială a Rezervațiilor Biosferei, fapt care va contribui la dezvoltarea durabilă a regiunii, dar și la protecția și conservarea florei și faunei din aria protejată. Crearea primei Rezervaţii a Biosferei din R. Moldova a fost susţinută de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina - Republica Moldova 2007-2013.

 

Contractele de achiziții publice pentru produsele alimentare în sistemul de educație vor fi extinse pînă la 5 ani

Instituțiile de învățămînt din țară vor putea efectua achiziții publice la serviciile de alimentație pentru o perioadă de pînă la 5 ani, și nu numai pentru un an, cum prevede legislația în prezent. În acest caz, agentul economic va fi obligat să facă unele investiții în dezvoltarea infrastructurii cantinelor în cadrul instituțiilor de învățămînt contractante. Guvernul a aprobat unele modificări la Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale. Scopul de bază al proiectului este atragerea investițiilor private în domeniul alimentației în instituțiile de învățămînt preșcolar și școlar, 5 ani fiind un termen rezonabil pentru a garanta recuperarea unor investiții.

 

R. Moldova și România au inițiat negocierile pentru excluderea tarifelor de roaming

R. Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming. Un proiect în acest sens a fost aprobat de executiv, a relatat Direcţia comunicare a guvernului. „Este un pas important și logic care se încadrează în șirul altor acțiuni care ne apropie de România, precum: interconectarea pe gaze naturale, interconexiunea pe energie electrică, conexiunea în domeniul educațional și cel cultural. Asta nu înseamnă altceva decît o legătură mai strînsă între statele noastre”, a spus Pavel Filip.

 

Din 1 ianuarie mai multe categorii de pensii vor crește cu 10%

Din 1 ianuarie 2019, pensionarii cu pensii mai mici de 1589 de lei vor primi pensii majorate cu 10%. Proiectul de lege privind susținerea financiară suplimentară a unor beneficiari de pensii a fost aprobat de executiv. Pentru implementarea proiectului în anul 2019 sînt necesare aproximativ 567 milioane de lei. Banii vor fi alocați din Bugetul de Stat sau Bugetul asigurărilor sociale de stat, în funcție de sursa de finanțare a pensiei. Majorarea nu va afecta celelalte plăți sociale de care beneficiază persoanele cu pensii mici, inclusiv ajutorul social pentru perioada rece a anului.

 

Terenurile agricole vor putea fi cumpărate doar de cetățenii R. Moldova

Terenurile cu destinație agricolă, dar și cele din fondul forestier, vor putea fi cumpărate și vîndute doar de cetățenii R. Moldova. Astfel, persoanele străine și apatrizii nu vor putea procura aceste terenuri, iar în cazul în care vor deveni proprietari prin moștenire, vor fi obligați să le vîndă în termen de un an. Prevederea este inclusă în noul Cod Funciar, aprobat de executiv. Documentul reglementează relațiile dintre deținătorii terenurilor și autoritățile publice, dar și responsabilitățile proprietarilor - aceștia vor fi obligați să înregistreze dreptul asupra terenului în Registrul Bunurilor Imobile, dar și să întreprindă măsuri de protecție a solului.

 

Cetățenii R. Moldova aflați peste hotare își vor putea primi pensia

Cetățenii R. Moldova domiciliați în afara țării vor putea să-și primească pensia pentru limita de vîrstă. Executivul a avizat pozitiv inițiativa legislativă care are drept scop reducerea inechităților și continuarea procesului de reformare a sistemului de pensii. Pentru a confirma că beneficiarul pensiei stabilit peste hotare este în viață, dar și pentru a evita achitarea dublă a pensiei, persoana va fi obligată, o dată la 6 luni, să transmită către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) un certificat de viață. Acesta va fi completat și semnat la misiunea diplomatică/oficiul consular al R. Moldova de pe teritoriul statului în care locuiește persoana sau la subdiviziunile teritoriale ale CNAS din țara noastră. 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
07.03.24 - 00:42
01.03.24 - 00:46
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40