REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 mai 2018)

A fost instituită o linie de informare pentru alegerile locale

O linie de informare privind procedurile de votare în cadrul alegerilor locale noi din 20 mai a fost instituită de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) şi Comisia Electorală Centrală. Potrivit CICDE, persoanele pot apela la numărul de telefon (022) 88 01 01, unde se poate afla despre secția la care votează și procedura de vot, soluționarea diferitelor probleme legate de procedurile electorale, depunerea contestațiilor și verificarea în listele electorale. De asemenea, linia de informare vine şi în sprijinul funcționarilor electorali, reprezentanţilor concurenților electorali, precum și observatorilor.

 

Premierul a solicitat stoparea răspîndirii pestei porcine

Premierul Pavel Filip a solicitat instituţiilor responsabile să ia masuri sporite pentru prevenirea răspîndirii pestei porcine africane pe teritoriul R. Moldova, inclusiv prin neadmiterea introducerii în țară a cărnii contaminate. Subiectul respectiv a fost discutat în cadrul unei ședințe convocată de Prim-ministru în legătură cu apariția unor noi focare ale bolii. Potrivit informațiilor prezentate, focare active au fost depistate recent în satul Palanca, raionul Ștefan-Vodă, satul Beșchioz, raionul Ceadîr-Lunga și satul Tvardița, raionul Taraclia. În ultimul caz au fost prelevate probe pentru a confirma prezența virusului și impuse restricții de mișcare a animalelor. Se presupune că în toate cazurile pesta porcină a apărut urmare a importului cărnii şi produselor din carne din Ucraina.

 

În R. Moldova au fost înregistrate încă două cazuri de rujeolă

Autorităţile au anunţat că testele de laborator au confirmat prezenţa rujeolei la doi pacienți din capitală, un bărbat și o femeie de etnie romă. În ambele cazuri infectarea a avut loc în afara țării. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, primul caz de rujeolă a fost confirmat la 8 mai curent, la un bărbat cu vîrsta de 33 de ani, șofer al unui autocar care făcea curse pe ruta Chișinău – Cluj. Bolnavul s-a aflat la tratament în spitalul clinic de boli infecțioase Toma Ciorbă, fiind externat în stare satisfăcătoare. Al doilea caz a fost confirmat la data de 11 mai la o persoană de etnie romă cu vîrsta de 21 de ani din municipiul Chișinău. Pacienta s-a îmbolnăvit pe cînd se afla în regiunea Vinnița, Ucraina, unde s-a aflat timp de peste o lună. Femeia nu a fost vaccinată la fel ca și copilul ei în vîrstă de șase luni și care în prezent se află sub supravegherea medicilor.

 

Cinci inspectori de la Agenția Transportatorilor au fost reținuți pentru corupție

Cinci inspectori ai Agenţiei Naţionale a Transportatorilor Auto şi un reprezentant al unui operator de transport rutier au fost reţinuţi într-un dosar de corupţie. Suspecții estorcau și primeau bani de la șoferii de camioane pentru a nu documenta mai multe încălcări. Reținerile au avut loc în urma unor percheziții desfășurate la punctele mobile Sîngera şi Cimişlia. Potrivit Centrului Național Anticorupție (CNA), inspectorii Agenţiei Naţionale a Transportatorilor Auto activau la cele două puncte mobile de verificare a încărcăturii camioanelor de mare tonaj. Aceștia estorcau și primeau sume între 200 şi 500 de lei de la operatorii de transport rutier de mărfuri pentru a nu documenta încălcarea regulilor traficului de încărcături de mare gabarit sau al celor periculoase.

 

R. Moldova a primit statut de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice

Consiliul suprem al Uniunii Eurasiatice (Rusia, Armenia și Belarus) a votat luni, 14 mai, pentru oferirea Republicii Moldova a statului de observator pe lîngă uniunea economic. Un anunț în acest sens a făcut președintele rus Vladimir Putin, conform presei rusești. La ședința respectivă R. Moldova a fost reprezentată de către președintele R. Moldova, Igor Dodon.