REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 iulie 2019)

Zece persoane au depus dosarele pentru șefia CNA

Zece persoane au depus dosarul de participare la concursul pentru selectarea candidatului la funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA). Termenul de prezentare a actelor a expirat în seara zilei de vineri, 12 iulie. Conform Regulamentului privind desfășurarea concursului, în termen de trei zile lucrătoare de la expirarea termenului de depunere a dosarelor, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități examinează în ședință închisă dosarele și ia decizia cu privire la admiterea la concurs. Dosarele pretendenților la șefia CNA vor fi plasate pe pagina web a parlamentului imediat după decizia comisiei privind admiterea la concurs.

 

Președintele parlamentului a felicitat poporul francez

Președintele parlamentului, Zinaida Greceanîi, a adresat duminică, 14 iulie, mesaje de felicitare președintelui Adunării Naționale a Franței, Richard Ferrand și președintelui Senatului, Gérard Larcher cu ocazia Sărbătorii Naționale a Republicii Franceze. ”Mă bucur să constat că relațiile dintre R. Moldova și Republica Franceză se află în continuă ascensiune, fiind fortificate atît la nivel bilateral, cît și prin intermediul dimensiunii parlamentare a colaborării noastre”, se menționează în mesajele de felicitare adresate oficialilor francezi.

 

Hidrologii au emis avertizare de subinundaţii locale

Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare de subinundaţii locale, valabilă în perioada 14-15 iulie. Conform hidrologilor, în intervalul de referinţă, în legătură cu avertizarea Centrului meteorologic privind prognozarea precipitațiilor, izolat averse puternice (15-45 litri pe metru pătrat), este posibilă formarea scurgerilor intense pe pante cu risc de subinundații locale. În acest context, administrația publică locală, agenţii economici, în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, sînt avertizați să verifice starea barajelor, podurilor şi căilor de evacuare a apei.

 

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Subsecretarul de Stat al SUA

Prim-ministrul Maia Sandu și Subsecretarul de Stat al SUA, David Hale au discutat la Chișinău despre perspectivele dialogului strategic moldo-american și evoluțiile în cooperarea dintre cele două state. Oficialii și-au exprimat convingerea că menținerea unei comunicări permanente și transferul continuu al celor mai bune practici democratice de către Statele Unite ale Americii în R. Moldova imprimă o dinamică ascendentă relațiilor moldo-americane. Subsecretarul de Stat al SUA, David Hale, a apreciat eforturile guvernului în realizarea reformelor, beneficiile cărora vor fi resimțite în mod direct de cetățeni.

 

Circulaţia virusului rabic s-a diminuat

O uşoară tendinţă de diminuare a circulaţiei virusului rabic, printre animalele sălbatice şi domestice, a fost atestată în prima jumătate de an. Astfel, conform datelor Centrului republican de diagnostic veterinar, în primele şase luni ale anului curent, rabia a fost depistată la 23 de animale în 13 unităţi administrative, iar în perioada similară a anului 2018 – la 35 animale în 20 de zone.

 

De la începutul anului, 24 de pietoni au decedat în urma accidentelor rutiere

De la începutul anului și pînă în prezent, în țară s-au produs 173 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor. În urma acestora, 24 de pietoni au decedat, iar 150 au fost traumatizați. Potrivit datelor Inspectoratului Național de Patrulare, cel mai frecvent astfel de accidente au loc în localități unde trecerea pentru pietoni de cele mai multe ori nu este luată în considerare. INP atenționează pietonii să nu-și pună viața în pericol și să traverseze strada doar prin locurile special amenajate.