REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 ianuarie 2019)

Peste 2100 de persoane din capitală s-au adresat la medic cu viroze

Peste 2100 de persoane din capitală au ajuns săptămîna trecută în instituțiile medico-sanitare publice cu infecții respiratorii acute. Anunțul a fost făcut de către șeful interimar al Direcției asistență socială și sănătate, Carolina Olaru. Potrivit sursei citate, cei mai afectați sînt copiii cu vîrstele de pînă la 4 ani, la care au fost înregistrate 758 de cazuri. Tot săptămîna trecută, în capitală, au fost înregistrate 14 cazuri de tuberculoză și 54 de cazuri de varicelă. De asemenea, circa 100 de persoane s-au adresat la medici cu fracturi și traumatisme.

 

Bradul din Piața Marii Adunări Naționale va fi demontat astăzi

Bradul va fi demontat de angajați ai Spații Verzi și Lumteh, ulimii fiind responsabili de iluminatul led de pe pomul de Crăciun. Pînă la viitoarele sărbători, bradul, care este unul artificial, va fi păstrat într-un depozit al Agenției Spații Verzi. Este pentru prima dată cînd în PMAN a fost instalat un brad artificial. Acesta a fost oferit în dar orașului de către o companie locală producătoare de brazi artificiali. Are o înălțime de 20 de metri și o perioadă de exploatare de 7-8 ani, după care poate fi reînnoit, folosind carcasa.

 

Postul vamal „Molovata” și-a reluat activitatea

Postul vamal de tip debarcader „Molovata” și-a reluat activitatea. Potrivit Serviciului Vamal, postul și-a reluat activitatea după o întrerupere de trei zile. Circulația prin acest post a fost sistată din cauza podurilor de gheață formate peste rîul Nistru. În prezent, toate posturile vamale activează în regim normal.

 

Rata anuală a inflației a fost în scădere

Rata anuală a inflaţiei în R. Moldova a coborît în anul 2018 la 0,9 la sută, cu mult sub nivelul înregistrat în anul precedent, cînd indicele prețurilor de consum a fost de 7,3 la sută. Inflația s-a diminuat considerabil, urmare a creșterii prețurilor la: produse alimentare cu 2,2%, mărfurile nealimentare – cu 1,7% și reducerii inflației la serviciile prestate populaţiei cu 2,3%, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS). Este pentru a doua oară în istoria țării cînd rata inflației este atît de mică. În 2009, indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,4 la sută.

 

Impozitul funciar va putea fi achitat online

Un nou tip de impozit va putea fi achitat online, utilizînd serviciul MPay. Acesta este impozitul funciar, o plată obligatorie la bugetul local, care se achită pentru exercitarea de către persoanele fizice și juridice a drepturilor de posesie, folosință și dispoziție asupra terenurilor. Pentru a achita impozitul funciar online, contribuabilii vor trebui să urmeze cîțiva pași: să acceseze pagina serviciului mpay.gov.md/Services/Service/VEN01, să introducă tipul de impozit și alte date solicitate în formular și să efectueze plata.

 

În 2018 datoria internă a R. Moldova a crescut considerabil

În anul 2018 datoria internă de stat s-a majorat cu 480 milioane de lei, comparativ cu situația de la începutul anului. Astfel, la 31 decembrie 2018 suma datoriei interne constituia 23,06 miliarde de lei, fiind cea mai mare din istoria țării. 56,7% din această datorie este constituită de restanțele pentru Valorile Mobiliare de Stat emise pentru executarea obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat. Acestea au fost acordate de Guvern la sfîrșitul anului 2014 și începutul anului 2015 pentru a remedia situația celor trei bănci implicate în frauda bancară. Datoria de stat internă este o parte integrantă a datoriei de stat, reprezentînd totalul sumelor obligaţiilor neonorate şi dobînzilor datorate şi neonorate, contractate în numele R. Moldova de Guvern.