REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 februarie 2018)

Guvernul solicită modificarea legii turismului

Cabinetul de miniștri a aprobat mai multe amendamente la Legea cu privire la organizarea şi desfăşurarea activităţii turistice în R. Moldova, care vor facilita activitatea agenților economici din sector. Potrivit documentului, sarcina privind elaborarea politicilor în domeniul turismului va fi transferată la Ministerul Economiei şi Infrastructurii. Proiectul prevede abrogarea anumitor norme care sînt improprii domeniului turismului, atribuţiile fiind transmise anterior altor autorităţi, în contextul reformei administrației publice centrale. Pentru eficientizarea prestării serviciilor publice, către Agenţia Servicii Publice au fost transferate competenţe precum înregistrarea rutelor turistice, monitorizarea patrimoniului turistic, clasificarea structurilor de primire turistică şi ţinerea Registrului acestora.

 

Noul conducător al BERD de la Chișinău a fost prezentat autorităților

Noul șef al Biroului din R. Moldova a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este Angela Sax, care va prelua mandatul în aprilie 2018. Ea a fost prezentată autorităților moldovene de președintele BERD, Suma Chakrabarti, aflat într-o vizită la Chișinău. „R. Moldova este o țară fascinantă, iar eu văd rolul meu în a încuraja talentul și a dezvolta potențialul local. Bazîndu-ne pe realizările predecesorului meu, Dimitri Gvindadze, vom continua să susținem Moldova prin intermediul investițiilor și politicilor pentru a ne asigura că finanțarea pe care o putem oferi este utilizată în cel mai eficient și eficace mod”, a declarat Angela Sax. Noul șef a biroului BERD în Moldova a absolvit Universitatea de limbi străine din Erevan și deține o diplomă de afaceri MBA de la Nottingham University Business School.

 

Ambasadorul SUA a denunțat corupția din R. Moldova

Ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit, a declarat într-un interviu televizat că principala problemă în dezvoltarea R. Moldova este corupția. „Corupția este peste tot, nu doar în Guvern. Este în mediul de afaceri, la toate nivelurile”, a afirmat diplomatul. Potrivit lui, este greu de schimbat mentalitatea populației, de aceea trebuie modificată structura instituțiilor în sine și trebuie create metode care împiedică corupția. Diplomatul consideră că fenomenul corupției a fost moștenit de la Uniunea Sovietică. Ambasadorul a mai spus și că în ultimul an a văzut puține reforme în R. Moldova și că guvernul a inventat diverse proiecte de legi care nu coincid în totalitate standardelor europene, cerințelor Fondului Monetar Internațional și Acordului de Asociere cu UE.

 

Peste 13 mii de veterani vor primi ajutoare materiale

Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul ședinței de miercuri, 14 februarie, Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi de plată a ajutorului material. Astfel, în acest an vor primi un ajutor material unic, în sumă de 1000 de lei, persoanele cu dizabilităţi urmare a războiului din Afganistan, victimele reabilitate ale represiunilor politice din anii 1917-1990, persoanele cu dizabilităţi în urma acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei R. Moldova, persoanele cu dizabilităţi în urma participării la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl. Participanții la cel de-al Doilea Război Mondial vor beneficia de un ajutor material anual de 10.000 de lei, iar persoanele antrenate în deminarea teritoriului şi a obiectelor, în perioada respectivă, vor primi cîte 5.000 de lei. Numărul total al beneficiarilor de ajutor material din partea statului se estimează la 13.590 de persoane.

 

Eliberarea condiționată a deținuților transnistreni va fi simplificată

Așa-numitul soviet suprem din stînga Nistrului a aprobat un șir de modificări în Codul Penal, care vizează eliberarea condiționată a deținuților. Modificările au fost propuse de vice-președintele legislativului Galina Antiufeeva și procurorul general Anatoli Gurețki. Potrivit modificărilor adoptate, deținuții vor putea fi eliberați înainte de termen în cazul în care au recompensat total sau parțial prejudiciile aduse. Volumul compensărilor urmează să fie stabilit de completele de judecată. O altă modificare ține de stabilirea unor circumstanțe, în baza cărora judecata nu va avea dreptul să refuze eliberarea condiționată sau diminuarea pedepsei. Printre circumstanțele respective se numără condamnările anterioare, caracterul și impactul infracțiunii, amnistierea și recunoașterea vinei de către deținut.