REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 aprilie 2019)

Numărul solicitanților de subvenții în agricultură a crescut cu 10%

De la 1 februarie și pînă în prezent, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a recepționat 566 de dosare de solicitare a subvențiilor în sumă de peste 92 mln de lei. Numărul cererilor depuse a crescut cu 10 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. În urma examinării dosarelor, AIPA a autorizat spre plată pînă în prezent subvenții în valoare de 17,6 mln de lei pentru un număr de 202 cereri.

 

Artiști din nouă țări vor participa la Festivalul Internațional Jazz’n Chișinău

Formații și artiști din R. Moldova, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, România, Rusia, SUA și Ucraina vor participă la Jazz’n Chișinău International Festival, aflat la a VII-a ediție, care se va desfășura în perioada 16-18 aprilie la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”. Conform tradiției, Jazz’n Chisinau International Festival își va extinde aria de concerte în afara capitalei și va ajunge în acest an la Soroca, Taraclia și Tiraspol.

 

Numărul persoanelor reținute de oamenii legii s-a redus

Numărul persoanelor reținute sau arestate preventiv de poliție a scăzut cu 50 la sută în anul 2018, comparativ cu anul 2017. Datele au fost prezentate de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Alexandru Pînzari. „Dacă pe timpuri erau reținute în jur de 4000 persoane pe an, astăzi numărul acestora este în jur de 2000”, a scris Pînzari pe pagina sa oficială de pe o rețea de socializare. Șeful IGP a mai precizat că pe lîngă diminuarea numărului persoanelor reținute, anul trecut a scăzut și rata infracționalității cu aproape 10 %.

 

Ponderea remitențelor în Produsul Intern Brut al R. Moldova a scăzut de două ori în ultimii zece ani

R. Moldova a ocupat locul trei printre țările din regiunea Europa și Asia Centrală după ponderea transferurilor băneşti efectuate în anul 2018 din străinătate în ţară în raport cu Produsul Intern Brut, cu o cotă de 16,1 la sută, potrivit studiului Băncii Mondiale „Migraţia şi Remitenţele”. Datele instituției financiare arată că remitenţele joacă un rol tot mai mic în creşterea economiei, dacă în 2008, cînd transferurile au atins o cifră record de 1,66 miliarde de dolari SUA, acestea reprezentau circa 33 la sută din Produsul Intern Brut, în ultimii zece ani ponderea acestora s-a micșorat de două ori.

 

Aproape 90 de accidente rutiere s-au produs în țară în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore în R. Moldova s-au produs 88 de accidente rutiere în urma cărora 10 persoane au fost traumatizate. Despre aceasta a anunțat șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc. Potrivit lui, la ieșirea din orașul Chișinău, pe bd. Dacia s-au produs două accidente rutiere cu implicarea a patru autovehicule. Unul dintre acestea circula pe ruta Chișinău-Cobusca și transporta 10 persoane. Cinci pasageri au avut nevoie de ajutor medical.

 

CNAM a primit peste 30 de dosare privind practica liberă a medicului de familie

De la începutul anului curent, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a recepționat 33 de dosare privind practica liberă a medicului de familie. Ca rezultat, au fost semnate cinci contracte de acordare a asistenței medicale primare, iar alte 28 de dosare sînt în proces de examinare. Potrivit procedurii, autorii dosarelor care întrunesc cerințele necesare sînt incluși în lista potențialilor prestatori de asistență medicală primară, iar ulterior o Comisie a CNAM evaluează la fața locului capacitatea acestora de a oferi servicii medicale.