REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 septembrie 2020)

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un nou cod galben

Pînă pe 25 septembrie, pe teritoriul R. Moldova există pericol excepțional de incendiu cu caracter natural. De asemenea, că pînă pe 14 septemrbie inclusiv este valabil codul portocaliu de secetă hidrologică pe bazinul inferior al rîului Răut, Bîc, Botna, Cogîlnic, Ialpug și Cahul. Agenții economici și populația este solicitată să consume rațional resursele de apă.

 

La Chișinău s-a desfășurat Tîrgul Național al meșterilor olari și ceramiști

25 de meșteri populari din întreaga țară au participat la cea de-a 32-a ediție a Tîrgului Național al meșterilor olari și ceramiști, care s-a desfășurat ieri în Scuarul Catedralei Nașterea Domnului. Evenimentul a fost organizat de Centrul Naţional de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, cu susținerea Primăriei municipiului Chișinău și are drept scop promovarea creației celor mai buni meșteri olari și ceramiști din țară.

 

În orașul german Kassel a fost inaugurat Consulatul onorific al R. Moldova

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, a participat alături de oficiali germani și moldoveni la ceremonia de inaugurare a Consulatului onorific al R. Moldovala Kassel. La eveniment au mai participat Mark Weinmeister, secretar de stat pentru afaceri europene din cadrul landului federal Hessa, Oleg Serebrian, ambasadorul R. Moldova în Germania, Mihail Căpățînă, consul general al R. Moldovala Frankfurt și alte personalități germane.

 

Ministerul Sănătății a stabilit lista țărilor pentru care se impune regimul de autoizolare

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a stabilit lista țărilor pentru care se impune respectarea regimului de autoizolare la intrarea persoanelor în R. Moldova. Documentul cuprinde 53 de state și va fi actualizat după două săptămîni. În listă se numără state precum Franța, Spania, România, Ucraina, SUA, Israel, India, Croația, Albania, Armenia, Kazahstan, o serie de state din America Latină și din Africa.

 

Starea de urgență în sănătate publică se prelungește pînă pe 30 septembrie

Comisia Națională Extraordinară pentru sănătate publică a decis prelungirea stării de urgență în sănătate publică pînă la 30 septembrie. Membrii CNESP au aprobat și Planul de pregătire și răspuns la infecția cu virusul de tip nou, care include criteriile și modalitatea de ajustare a măsurilor de sănătate publică în funcție de evoluția situației epidemiologice.

 

La alegerile prezidențiale din 1 noiembrie am putea avea 13 candidați

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că la 11 septembrie curent, s-a încheiat perioada de înregistrare a grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii candidaților la funcția de Președinte al R. Moldova. În acest sens, au fost înregistrate 13 grupuri de inițiativă. Conform prevederilor Codului electoral, toți candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova depun liste de subscripție, care conțin semnăturile a cel puţin 15000 și nu mai mult de 25000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi ale R. Moldova.

 

Doar jumătate din cei care căutau un loc de muncă au primit statut de șomer

Aproape 60 mii de persoane au fost, de la începutul anului, în căutarea unui loc de muncă, dintre ei, doar jumătate au primit statut de șomer. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă /ANOFM/, pe parcursul a opt luni ale anului 58 295 de persoane s-au aflat în căutarea unui loc de muncă și au fost înregistrate la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, dintre acestea doar 34 129 de persoane au primit statut de șomer. 51% dintre persoanele cu statut de șomer sînt bărbați, iar circa 32% dintre aceste persoane s-au aflat pentru prima dată în căutarea unui loc de muncă.

 

Peste 300 de concentratoare de oxigen au ajuns în spitalele din republică

Peste 300 de concentratoare de oxigen au ajuns în spitalele din republică şi au fost puse în funcţiune pentru a asigura fluxul continuu de oxigen pentru bolnavii de COVID-19. Anunţul a fost făcut pe pagina oficială a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Directoarea Institutului de ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Sofia Alexandru a declarant că acestea sînt de o importanţă majoră în tratamentul bolnavilor cu afecţiuni pulmonare. Concentratoarele au fost livrate în R. Moldova de Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii în cadrul iniţiativei UE „Solidari pentru Sănătate”

 

Produsele din R. Moldova au fost expuse în Letonia

Vinurile, ciocolata şi biscuiţii fabricaţi în R. Moldova au fost expuse la o expoziţie internaţională care a avut loc în Letonia. "Riga Food " este cel mai mare tîrg agro-alimentar din ţările baltice, care adună anual sute de producători din întreaga lume. În acest an, expoziţia a ajuns la ediţia cu numărul 25. La standul Ambasadei R. Moldova din Letonia au fost prezentate produse vitivinicole, de patiserie şi cofetărie de la opt producători basarabeni. Este vorba despre vin, vodkă, vin spumant, divin, ciocolate şi biscuiţi.

 

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu euro

Banca Națională a stabilit pentru luni, 14 septembrie, un curs de 19 lei şi 73 de bani pentru un euro, cu cinci bani mai mult decît săptămîna trecută. Dolarul american crește cu un ban și poate fi cumpărat cu 16 lei şi 64 de bani. Leul românesc se scumpeşte cu un ban și costă patru lei și şase bani. Hrivna ucraineană şi rubla rusească își păstrează valorile de 59 şi, respectiv, 22 de bani.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
05.04.24 - 17:10
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:46