REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 noiembrie 2019)

În școli vor fi introduse ore de fotbal

Consiliul Național pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a aprobat introducerea orelor de fotbal în școli. Proiectul întitulat ”Educația fizică prin fotbal” a fost înaintat de Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) și prevede două ore (lecții) de fotbal pe săptămînă, în cadrul lecțiilor de educație fizică, pentru clasele primare (clasele 1-4). Acesta va fi implementat în peste 80 de școli din R. Moldova. În total, în transpunerea lui în fapt vor fi implicați circa 15.000 de copii.

 

PSRM optează pentru formarea unui Guvern tehnocrat

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din R. Moldova /PSRM/ a anunţat că demarează procedura de formare a unui nou Guvern tehnocrat. Într-un comunicat emis de formaţiune, se arată că decizia a fost luată după ce astăzi PSRM a constatat refuzul deputaţilor din Blocul ACUM de a menține coaliția de guvernare. „Ei s-au declarat categoric împotriva propunerii de a construi un nou Guvern, după aceleași principii, cu aceeași viziune de guvernare, dar cu oameni noi, aleși prin consens”, se mai arată în comunicat.

 

Euro și dolarul se vor scumpi

Moneda unică europeană și dolarul american își vor continua scumpirea în raport cu leul moldovenesc, relevă datele Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Potrivit ratelor oficiale de schimb valutar pentru ziua de joi, 14 noiembrie, dolarul va costa 17 lei și 51 de bani. Euro se va aprecia cu cinci bani, pînă la nivelul de 19 lei și 28 de bani. Cu cîte un ban se vor scumpi hrivna ucraineană și leul românesc. Ca rezultat, cel din urmă va costa 4 lei și 04 bani, iar hrivna va avea o valoare de 72 de bani. Pentru rubla rusească, BNM a afișat o cotație de 27 de bani.

 

Un cuplu din capitală a fost condamnat la închisoare după ce au traficat în scop sexual şapte tinere

Doi soți din capitală care au traficat în scop de exploatare sexuală șapte fete, dintre care două minore, au fost condamnaţi la 20 și 17 ani de închisoare. Potrivit Procuraturii Generale, cei doi au închiriat mai multe apartamente şi plasau anunţuri pe internet. Pentru serviciile sexuale era percepută o taxă de 700 lei pe oră, dintre care victimele primeau jumătate din sumă. Afacerea celor doi a fost descoperită după ce una dintre fete a sesizat oamenii legii.

 

Peste 500 de unități de tehnică vor asigura deszăpezirea drumurilor

Peste 500 de mașini și utilaje rutiere vor fi implicate în lucrări de deszăpezire și distribuire a materialului antiderapant pe drumurile publice naționale în perioada rece a anului. Totodată, pe drumurile locale se va interveni inclusiv cu tehnica din dotarea autorităților locale. Directorul adjunct al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Ion Drucec, a declarat că pentru combaterea lunecușului pe drumurile publice au fost deja pregătite circa 56 mii tone de material antiderapant. Drucec a mai adăugat că la lucrările de deszăpezire și combatere a lunecușului pe drumurile naționale vor fi implicați peste 500 de muncitori.

 

Un nou focar de pesta porcină africană a fost înregistrat la Hîncești

Din cauza pestei porcine africane, 30 de porci au fost sacrificați miercuri, 13 noiembrie, în satul Sărata Galbenă, din raionul Hîncești. Cele 30 de animale au fost sacrificate și înhumate după ce analizele de laborator au confirmat că un porc din respectiva gospodărie țărănească a murit din cauza pestei porcine africane, a precizat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Pe drumul de intrare și ieșire din Sărata Galbenă au fost instalate filtre sanitar-veterinare.