REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 martie 2018)

O misiune a FMI va efectua evaluarea programului cu R. Moldova

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de șeful misiunii Ben Kelmanson, se va afla într-o vizită de lucru la Chișinău în perioada 15-27 martie pentru a efectua cea de-a treia evaluare a Programului cu R. Moldova. Reprezentantul Permanent al FMI la Chișinău, Volodymyr Tulin, a precizat într-o Declaraţie pentru presă că pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul evaluării a treia a Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă). Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta cu acestea despre politicile macroeconomice pe viitor. Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), sumă echivalentă cu circa 187 milioane de dolari SUA.

 

Au fost semnate acorduri de colaborare privind dezvoltarea Centrelor de Tineret

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a semnat marți, 13 martie, acorduri de colaborare bilaterală cu 11 autorități ale Administrației Publice Locale de nivelul II privind dezvoltarea Centrelor de Tineret. În alocuțiunea sa, ministrul Monica Babuc a menţionat importanţa consolidării parteneriatelor dintre autorităţile publice centrale şi locale, astfel încît tinerii să aibă posibilitatea de a se manifesta pe plan personal şi profesional la ei acasă. Potrivit oficialului, semnarea acordurilor a fost realizată în contextul implementării Programului de Dezvoltare a Centrelor de Tineret pentru anii 2017-2021, al cărui scop este de a consolida capacităţile instituţionale care ar permite dezvoltarea şi extinderea teritorială a serviciilor de tineret, astfel încît să fie sporit numărul de tineri beneficiari. Pentru dotarea Centrelor de Tineret, din bugetul ministerului a fost achiziţionat mobilier şi echipament IT în valoare de 5 milioane lei.

 

R. Moldova este inclusă în lista prioritară a activităţilor Agenţiei pentru Dezvoltare a Liechtensteinului

Liechtensteinul contribuie la modernizarea și integrarea țării noastre în sistemul comunitar de valori prin implementarea proiectelor social-educaționale și comercial-economice în R. Moldova. O declarație în acest sens a făcut ministrul de externe Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu Prim-ministrul Principatului Liechtenstein, Adrian Hasler. ”Ne bucurăm că R. Moldova este inclusă în lista prioritară a activităţilor Agenţiei pentru Dezvoltare a Liechtensteinului, care acordă asistenţă în sectoare prioritare pentru țara noastră - învăţămîntul profesional tehnic, încadrarea tinerilor în cîmpul muncii, activităţi de instruire în domeniul antreprenorialului, promovarea calităţii în educaţia timpurie și altele”, a accentuat șeful diplomației moldovenești. Adrian Hasler a accentuat că Agenția pentru Dezvoltare a Principatului Liechtenstein are trei birouri de coordonare în toată lumea și unul dintre aceste birouri se află la Chișinău, fapt ce denotă relația specială dintre țări. Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Principatul Liechtenstein au fost stabilite la 14 august 2001.

 

Mai mulți angajați ai Primăriei Bălți sînt suspectați de abuz de putere

Mai mulți angajați ai Primăriei Bălți sînt vizați într-un dosar inițiat pentru abuz în serviciu. Funcționarii ar fi trucat un șir de licitații publice privind procurarea a peste 100 de tomberoane în valoare de 600 de mii de lei. Șefa Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al Procuraturii Anticorupție, Anastasia Mihălceanu, a specificat că investigațiile în acest caz au început acum cîteva săptămîni. „În cadrul dosarului, procurorii au mers în birourile unor funcționari de la Primăria Bălți, de unde au ridicat acte și contracte privind achiziționarea bunurilor”, a afirmat Mihălceanu. Conform sursei citate, „funcționarii colaborează cu ancheta și au oferit toate materialele și actele necesare”. Procurorii continuă investigațiile pe acest caz.

 

Șeful statului a semnat decretul de demisie a ministrului Justiției, Alexandru Tănase

Șeful statului, Igor Dodon, a semnat marți, 13 martie, decretul de demisie a ministrului Justiției, Alexandru Tănase. În decretul prezidențial este indicat că șeful statului a luat act de cererea de demisie, care a fost depusă de către Alexandru Tănase. „Aceasta este a 16-a demisie din Guvernul Filip pe care o semnez”, a scris Dodon pe o rețea de socializare. Alexandru Tănase a anunțat că își prezintă demisia, după ce a fost făcută publică o interceptare a unei convorbiri telefonice a acestuia cu Veaceslav Platon, condamnat pentru fraudă bancară. Totodată, liderul democraților, Vlad Plahotniuc, a declarat că formațiunea a decis să o înainteze pe Victoria Iftodi la funcția de ministru al Justiției. Iftodi activează în prezent în calitate de judecător la Curtea Constituţională.