REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 mai 2019)

Maestrul Eugen Doga va susține un concert la Chișinău

Un concert-meditație cu genericul ”Drumul amintirilor...” va fi prezentat de către compozitorul Eugen Doga joi, 16 mai, începînd cu ora 18.00, la Palatul Național ”Nicolae Sulac” din capitală. Maestrul va fi acompaniat de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale. Pe scenă vor evolua interpreții Fuego, Ana Maria Donose (România), Iurie Sadovnic, Mariana Bulicanu, Ana Cernicova, Cătălina Cărăuș, Valeriu Cojocaru, Veaceslav Timofti, Dumitru Mîțu, șa.

 

Misiunea OSCE a salutat o decizie a Tiraspolului

Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a salutat decizia conducerii transnistrene de a anula decretul cu referire la satul Varnița, care determina statutul localității drept ”aflat provizoriu în componența R. Moldova”. El a subliniat că cele 57 de state participante ale OSCE, în cadrul Reuniunii Ministeriale a OSCE de la Milano din decembrie anul trecut, au confirmat angajamentul lor privind reglementarea cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova.

 

Euro va continua să se aprecieze în raport cu moneda națională

Moneda unică europeană va continua să se aprecieze în raport cu leul moldovenesc, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, marți, 14 mai, euro va fi mai scump cu șase bani și va avea un preț oficial de 20 de lei și 11 bani. Pe de altă parte, dolarul american își va păstra valoarea de 17 lei și 90 de bani. Mai scump cu un ban va fi și leul românesc, care va costa 4 lei și 22 de bani.

 

Banca Mondială prognozează o creștere cu 3,4 la sută a economiei R. Moldova

Banca Mondială a revizuit în scădere estimările referitoare la evoluția economiei moldovenești în anul 2019, la 3,4 la sută. În raportul „Global Economic Prospects” (Perspectivele Economice Globale) din ianuarie anul curent se anticipa un avans al economiei de 3,8 la sută. „Ritmurile de creștere economică vor fi mai modeste, pe termen mediu, ca urmare a cererii externe și interne mai slabe”, a apreciat expertul Băncii Mondiale (BM), Marcel Chistruga.

 

32 mii de persoane au fost consultate gratuit în cadrul Campaniei „Un doctor pentru tine”

De la începutul anului curent, circa 32 mii de persoane din localitățile rurale au fost consultate gratuit de către echipele mobile de specialiști în cadrul Campaniei „Un doctor pentru tine”. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, consultaţiile gratuite vor continua şi în lunile următoare. Astfel, pe data de 14 mai, specialiștii endocrinologi, oftalmologi, otorinolaringologi, neurologi și cardiologi se vor afla în Centrele de Sănătate din localitățile Frunză, Otaci, Dîngeni din raionul Ocnița, iar pe 16 mai, în satele Corlăteni, Recea și Zăicani din raionul Rîșcani.

 

În raionul Ceadîr-Lunga este investigată pieirea în masă a albinelor

O comisie specială a efectuat investigaţiile necesare, după ce mai mulţi apicultori au semnalat cazuri de pieire în masă a albinelor în cîteva localităţi din raionul Ceadîr-Lunga (UTA Gagauz-Yeri). Potrivit unui grup de apicultori, primele semne de pieire a albinelor au apărut săptămîna trecută, iar ulterior aceştia au constatat că au pierdut aproximativ 70% din albine, care continuă să moară. Apicultorii consideră că pieirea masivă a albinelor este cauzată de faptul că lanurile de rapiţă şi livezile din zonă au fost prelucrate cu insecticide.