REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 iunie 2018)

Igor Dodon va participa la deschiderea Campionatului Mondial de Fotbal

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, întreprinde o nouă vizită la Moscova la invitația omologului său rus, Vladimir Putin. Șeful statului urmează să participe la deschiderea oficială a Campionatului Mondial de Fotbal 2018. Meciurile din cadrul Cupei Mondiale FIFA 2018 se vor disputa pe 12 stadioane din 11 oraşe ale Federaţiei Ruse, toate situate în partea europeană a țării. La meciurile celei de-a XXI-a ediţii a Cupei Mondiale de Fotbal se așteaptă să vină circa 570.000 de fani străini şi 700.000 de admiratori ai fotbalului din Rusia. Competiția se va desfășura în perioada 14 iunie – 15 iulie.

 

R. Moldova și Canada au semnat un acord privind investițiile

R. Moldova și Canada au semnat Acordul privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor (FIPA). Documentul a fost semnat la Ottawa de ministrul de externe, Tudor Ulianovschi, și ministrul canadian pentru Comerț Internațional, François-Philippe Champagne. În opinia ministrului Tudor Ulianovschi, semnarea Acordului FIPA este o realizare semnificativă în relațiile moldo-canadiene și reprezintă un semnal puternic pentru mediul de afaceri din ambele țări. François-PhilippeChampagne a declarat că acest document transmite un semnal puternic atît R. Moldova, cît și întregii regiuni.

 

CALRE monitorizează situația din R. Moldova

O delegație a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRE), formată din co-raportorii Secretariatului CALRE pentru R. Moldova efectuează o vizită de monitorizare în țara noastră, în perioada 13-15 iunie curent. Membrii delegației au avut deja o întrevedere cu reprezentanții Guvernului de la Chișinău, cu scopul de a stabili nivelul de implementare a recomandărilor CALRE, incluse în Foaia de parcurs semnată în iulie 2016. Recomandările au fost făcute în vederea asigurării climatului necesar pentru elaborarea și aplicarea politicilor de facilitare a procesului de descentralizare şi autoguvernare. Urmare a vizitei de monitorizare, va fi elaborat raportul de evaluare a situației democrației locale și regionale din țară și recomandări ce vor fi transmise spre adoptare la una din următoarele sesiuni ale Congresului.

 

Un studiu arată că volumul anual al mitei este estimat la 405 milioane de lei

Studiul de evaluare a impactului Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, efectuat de Centrul de Analize și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice CIVIS, la comanda PNUD arată că volumul anual al mitei este estimat la 405 milioane de lei. Este o sumă echivalentă cu bugetul anual al municipiului Bălți, sau 2/3 din cheltuielile prevăzute pentru apărarea națională, constată autorii cercetării. Corupția este calificată drept o problemă foarte gravă de fiecare al treilea cetățean și de o treime din antreprenori. Fiecare a doua persoană consideră că în Republica Moldova nu există nicio instituție publică care să nu fie coruptă, potrivit studiului. Cele mai corupte instituții, în opinia respondenților, sînt partidele politice, instituțiile medicale, Serviciul Vamal, Parlamentul, Guvernul/ministerele, poliția, instanțele de judecată, Procuratura Generală și cele teritoriale, Poliția de Frontieră.

 

La Chişinău a fost inaugurat primul laborator de testare ADN din ţară

Primul laborator din ţară unde pot fi efectuate investigații molecular-genetice (ADN), printre care stabilirea paternității, identificarea suspecților şi identificarea victimelor catastrofelor a fost deschis la Chişinău. Noul laborator va activa în cadrul Centrului de Medicină Legală. În cadrul laboratorului, vor activa experți judiciari biologi, angajați ai secției Biologie medico-legală, cu specializarea în investigații molecular-genetice și un specialist în biologie moleculară și genetică. Testele efectuate în laborator vor avea un grad de corectitudine de pînă la 99,99% şi expertiza ADN va putea fi efectuată atît la solicitarea organelor de drept, cît și la solicitarea medicilor. Pentru dotarea laboratorului cu echipament, utilaje, mobilier şi tehnică au fost alocate 9,3 milioane lei.

 

Deputații au fost îndemnați să participe la campania de donare de sînge

Președintele Parlamentului Andrian Candu, în cadrul ședinței Biroului permanent, a făcut apel către deputați și funcționari ai Secretariatului Legislativului de a se alătura, în mod solidar, campaniei de donare de sînge, organizată de autorități în ziua de joi, 14 iunie, cînd este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sînge. ”Vă invit să luați parte la actul generos de donare de sînge, pentru a oferi speranță de viață celor care au nevoie de ajutor, precum și pentru a încuraja oamenii să doneze sînge, prin exemplul politicienilor”, a declarat speakerul.