REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 ianuarie 2021)

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfîntul Vasile cel Mare

Creștinii ortodocși de stil vechi îl prăznuiesc astăzi, 14 ianuarie, pe Sfîntul Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei. Această zi încheie ciclul sărbătorilor de iarnă și marchează începutul noului an, conform calendarului iulian. În dimineața zilei de 14 ianuarie, copiii merg cu Semănatul sau Sorcova, aruncînd cu boabe de grîu, grăunțe de păpușoi, ovăz și binecuvîntează familia. Semințele care cad în ogradă sau locuință simbolizează credința într-un an mai prosper și o roadă bogată.

 

Biblioteca Națională va marca Ziua Națională a Culturii

La 15 ianuarie, în ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, în R. Moldova, începînd cu anul 2013, este sărbătorită Ziua Națională a Culturii, care are drept scop promovarea valorilor culturale autentice și a personalităților din domeniul culturii. În acest context, Biblioteca Națională organizează o suită de evenimente culturale. Potrivit directorului instituției, Elena Pintilei, programul din această zi cuprinde vernisarea expoziției de documente și publicații din colecțiile BNRM cu genericul „Personalități marcante ale istoriei și culturii naționale”

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 808 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore în R. Moldova au fost procesate 3436 de teste, fiind confirmate 808 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 150 956 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 43 sînt lucrători medicali: medici- 10, asistenți medicali-20, personal auxiliar-13. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sînt internați 2492 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 214 în stare extrem de gravă (42 pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Parlamentul s-a convocat anul trecut în 33 ședințe plenare și a adoptat 259 acte legislative

Parlamentul R. Moldova a fost convocat în 2020 în 33 de ședințe plenare. În cadrul acestora au fost adoptate 259 de acte legislative, dintre care 210 legi și 49 de hotărîri. Potrivit secretariatului, în cadrul sesiunii de primăvară, desfășurată în perioada 3 februarie – 20 iulie, parlamentarii s-au convocat în 21 de ședințe plenare. În sesiunea de toamnă, care a început la 1 septembrie și s-a încheiat la 16 decembrie, s-au desfășurat 11 ședințe plenare. În cele două sesiuni, deputații au adoptat 209 de legi organice, dintre care 28 – legi cadru, 148 – legi pentru modificare și completare și 34 – legi pentru ratificări. A fost adoptată și o lege ordinară.

 

La sfîrșitul acestei sptămîni se reiau competițiile sportive

Competițiile sportive vor fi reluate cu începere din 16 ianuarie. Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a decis că, începînd cu data de 16 ianuarie este admisă desfășurarea competițiilor sportive fără spectatori, desfășurate în aer liber și în spații închise de către federațiile sportive din țară, acreditate de către Ministerul Educației Culturii și Cercetării. Autoritățile Republicii Moldova au prelungist starea de urgență în sănătate publică pînă la 15 februarie

 

Un angajat al IGP a lovit cu mașina mortal o femeie și a fugit de la fața locului

O femeie a murit pe loc după ce a fost lovită de un automobil. Tragedia s-a produs seara trecută pe o stradă din capitală. În urma impactului, șoferul automobilului a fugit, dar la locul accidentului a rămas plăcuța cu numerele de înmatriculare a mașinii, care l-au dat pe bărbat de gol. La scurt timp, poliția a anunțat că accidentul a avut loc în jurul orei 21:30, pe strada Socoleni din capitală. Șoferul mașinii a fost stabilit în baza plăcuței cu numărul de înmatriculare, care a rămas pe carosabil. La scurt timp, mașina a fost găsită pe strada Podgorenilor, conducătorul auto fiind în mijlocul de transport împreună cu soția sa.

 

Leul moldovenesc s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul și cu euro

Pe parcursul unei zile, leul a mai cedat dolarului american circa 2 bani, iar monedei unice europene – aproape 4 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 14 ianuarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,2531 lei pentru un dolar (+1,71 bani) și 20,9841 lei pentru un euro (+3,97 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,2360 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,9444 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 14 ianuarie, constituie: 0,6168 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3058 lei pentru 1 leu românesc și 0,2337 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Circa 4900 de locuri de muncă sînt vacante în R.Moldova

În baza de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă la data de 11 ianuarie 2021 erau înregistrate 4867 locuri de muncă vacante, dintre care 1549 în mun.Chișinău. În mun. Bălți agenții economici declară 905 locuri vacante, iar în UTAG – 76. Cel mai mic număr de locuri vacante este înregistrat în or. Drochia – 8. Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sînt disponibile 1263 locuri de muncă vacante, constituind circa 26% din numărul total de locuri vacante.