REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 ianuarie 2019)

Toate drumurile din țară sînt accesibile

Toate drumurile din țară sînt accesibile, iar drumarii continuă să efectueze lucrări de deszăpezire și lărgire a părții carosabile. Șeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină, a menționat că, pe parcursul nopții trecute, nu s-au înregistrat precipitații, iar muncitorii au continuat lucrările de patrulare şi combaterea lunecușului. „În total, au intervenit 91 de autospeciale și 119 de muncitori. Drumarii au utilizat peste 651 de tone de material antiderapant. În prezent, circulaţia rutieră pe drumurile naționale este asigurată în condiții de iarnă. Blocaje nu există”, a afirmat Căpățină.

 

Municipalitatea a solicitat proprietarilor de clădiri să cureţe acoperişurile

Autoritățile locale au solicitat proprietarilor de clădiri să cureţe acoperişurile de zăpadă, pentru a evita formarea ţurţurilor de gheaţă, care pot cauza accidentări ale persoanelor sau avarierea automobilelor parcate. Potrivit Primăriei capitalei, avertizările sînt adresate în special gestionarilor fondului locativ, administratorilor clădirilor sociale (instituţii preşcolare şi preuniversitare, medicale, de cultură şi agrement etc.), precum şi altor clădiri în preajma cărora există aglomerări de persoane. De asemenea, municipalitatea a făcut apel şi către cetăţeni să înlăture ţurţurii formaţi la nivelul balcoanelor şi acoperişurilor.

 

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Anul Nou

Creştinii ortodocşi de stil vechi au sărbătorit în noaptea de 13 spre 14 ianuarie Anul Nou. Decalajul de 13 zile dintre sărbătorile oficiale ale creştinilor ortodocşi şi ale celor de rit vechi a apărut în anul 1924, cînd unii credincioşi au refuzat să adopte calendarul Gregorian şi l-au menţinut pe cel Iulian. În R. Moldova obiceiurile de Anul Nou „pe vechi” sînt păstrate mai mult în localităţile rurale. Anul Nou pe stil vechi mai este marcat în Rusia, Armenia, Belarus, Letonia, Ucraina, Kazahstan, Uzbekistan şi în Georgia.

 

Circa 50 de persoane au suferit fracturi sau traumatisme din cauza ghețușului

Circa 50 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, în ultimele două zile, după ce au căzut şi au suferit fracturi sau traumatisme din cauza ghețușului de pe drumuri. Potrivit Ministerului sănătății, în total, din cauza condițiilor climaterice și a ninsorilor abundente, peste 210 de pacienți s-au adresat după asistență medicală. Circa 60 dintre aceștia au fost spitalizați, 31 fiind cu traumatisme, iar 17 cu fracturi din cauza ghețușului.

 

De astăzi vor fi operare modificări în itinerarele unor rute de troleibuz

Începînd cu luni, 14 ianuarie, sînt modificate parțial unele rutele municipale de troleibuz. În particular, ruta nr. 34 „str. Ciuflea - satul Trușeni", după cum urmează: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfînt pe str. Tighina, str. București, str. Ciuflea și în continuare pe traseul stabilit. Linia de troleibuz nr. 24 va fi dizizată, cu titlu de experiment, în două rute și anume: prima „bd. Mircea cel Bătrîn - str. Miorița" (itinerarul prezent) și ruta nouă nr. 12 „bd. Mircea cel Bătrîn - str. A. Mateevici" (itinerarul prescurtat pînă la str. A. Mateevici).