REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 februarie 2018)

Guvernul va decide dacă renunțăm la trecerea la ora de vară

Guvernul urmează să decidă dacă R. Moldova trece sau nu la ora de vară, după ce Consiliul Europei va adopta modificări la Directiva privind dispozițiile referitoare la ora de vară. Marți, 13 februarie, Parlamentul European a adoptat o Rezoluție prin care cere Comisiei Europene să efectueze o evaluare a Directivei 2000/84/CE și, în caz de necesitate, să prezinte propuneri de revizuire a acesteia. Deputații europeni au argumentat că mai multe inițiative au arătat o anumită îngrijorare față de modificarea bianuală a orei, care marchează începutul și sfîrșitul perioadei de vară și care are loc în ultima zi de duminică din luna martie și, respectiv, octombrie. De asemenea, mai multe studii efectuate indică anumite efecte negative asupra sănătății.

 

Premierul s-a întîlnit cu ambasadorul Slovaciei

Mai multe subiecte actuale de pe agenda moldo-slovacă au fost discutate, marți, 13 februarie, de Premierul Pavel Filip și ambasadorul Republicii Slovace în R. Moldova, Dušan Dacho. Oficialii au evidențiat nivelul avansat al relațiilor bilaterale și importanța menținerii în continuare a unui dialog activ. Premierul a apreciat sprijinul constant acordat de Slovacia în promovarea reformelor. El a menţionat că autoritățile mizează pe susținerea părții slovace și în asigurarea vizibilității progreselor realizate de Executiv. Prim-ministrul s-a referit la măsurile întreprinse de Guvern, în ultimii doi ani, în vederea asigurării stabilității în societate și redobîndirii încrederii din partea partenerilor externi. La rîndul său, ambasadorul Dušan Dacho a confirmat disponibilitatea părții slovace de a susține în continuare R. Moldova.

 

Concurenții electorali vor prezenta un certificat de integritate

Concurenții la alegerile parlamentare, precum și candidații la funcții publice vor fi obligați să obțină un certificat de integritate de la Autoritatea Națională de Integritate. Un anunț în acest sens a făcut președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc. El a specificat că „s-a solicitat Guvernului să elaboreze certificatele de integritate pentru funcționarii și demnitarii aleși, precum şi perfecționarea mecanismului de verificare a integrității demnitarilor de stat”. Totodată, deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, a spus că acest proiect de lege, recent, a fost înregistrat în Parlament şi reprezintă o continuare a respectării şi implementării angajamentelor R. Moldova în lupta anticorupţie, în perfecţionarea mecanismului de integritate şi executarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind integritatea candidaţilor.

 

Vama moldovenească vrea o colaborare cu Marea Britanie

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a avut o întrevedere cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în R. Moldova, E.S. Lucy Joyce. Interlocutorii au discuta posibilitățile de intensificare a cooperării vamale bilaterale în mai multe domenii. ”Ne propunem să instituim și să dezvoltăm parteneriate durabile cu omologii noștri din alte țări, astfel încît să avem o abordare comună în ceea ce ține de asigurarea securității economice a statelor reprezentate”, a declarat Vrabie. Șeful Vămii a mai precizat că instituția depune eforturi susținute pentru a aplica în activitatea sa cele mai bune practici internaționale, iar asistența partenerilor de dezvoltare sporesc șansele de reușită a proiectelor demarate. E.S. Lucy Joyce a menționat că Ambasada Marii Britanii va continua să susțină proiectele de modernizare a sistemului vamal din R. Moldova și va întreprinde demersurile necesare pentru realizarea acestora.

 

Un milionar arab este interesat să investească în R. Moldova

Președintele Igor Dodon a anunțat că omul de afaceri Rashid S. Al-Rashid din Arabia Saudita este dispus să investească bani în construcția unui complex sportiv multifuncțional în R. Moldova. Potrivit lui Dodon, în cadrul unei întrevederi cu omul de afaceri saudit acesta a manifestat un interes major pentru R. Moldova, în special, pentru edificarea unor spitale, blocuri locative, magazine, hoteluri, etc. ”Am discutat și despre construcția unui complex sportiv multifuncțional. În următoarele luni ne propunem să selectăm terenul, să finalizăm elaborarea documentelor de proiectare, pentru a începe în termen optim construcția acestuia. Mi-am exprimat încrederea ca proiectul respectiv va fi lansat curînd sub patronatul Președintelui R. Moldova”, a declarat șeful statului.