REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 decembrie 2017)

Furnizorii de căldură vor achita despăgubiri dacă nu vor respecta indicatorii de calitate

Furnizorii de căldură vor achita despăgubiri consumatorilor pentru deteriorarea instalaţiilor de distribuţie a energiei termice, prestarea unor servicii ce nu corespund rigorilor de calitate. Noile reguli sînt prevăzute în Regulamentul privind indicatorii de calitate a serviciilor de furnizare a căldurii, aprobat de Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), miercuri, 13 decembrie.

În premieră au fost stabiliți indicatori de calitate a serviciilor de distribuție și furnizare a energiei termice. Potrivit Regulamentului, unitățile termoenergetice sînt obligate să plătească despăgubiri consumatorilor în cazul deteriorării instalației de utilizare a energiei termice, afectării sau punerii în pericol a sănătății, în situația în care parametrii agentului termic au înregistrat abateri mai mari decît cei admiși prevăzuți în contract.

Consumatorii sînt în drept să solicite reducerea plăților, în cazul în care serviciile nu au fost prestate sau au fost prestate la un nivel necalitativ.

 

Guvernul negociază un împrumut de la Germania

Guvernul a aprobat, miercuri, 13 decembrie, inițierea negocierilor și semnarea înțelegerii cu Guvernul Republicii Federale Germania privind colaborarea financiară. În baza acestui document, Germania urmează să acorde Moldovei o asistență financiară de 10 mln euro pentru susținerea unui proiect, implementat de Institutul de Credit pentru Reconstrucție al Germaniei (KfW) în vederea dotării cu infrastructură sanitară suplimentară a municipiului Cahul.

 

Cea de-a doua ediție a Galei Antreprenorilor a întrunit peste 400 de întreprinzători

Prim-ministrul Pavel Filip a participat în seara zilei de miercuri, 13 decembrie, la cea de-a doua ediție a Galei Antreprenorilor, organizată de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM). Evenimentul a reunit peste 400 de întreprinzători.

Adresîndu-se antreprenorilor, Premierul a făcut o retrospectivă a măsurilor realizate de Guvern pentru crearea condițiilor favorabile mediului de afaceri. El s-a referit la reducerea numărului instituțiilor de control, precum și la asigurarea previzibilității și transparenței controalelor de stat. În context, Filip a amintit despre eliminarea a peste 60% dintre actele permisive.

În mod special, a fost relevată inițiativa de adoptare a unui proiect de lege pentru eliminarea abuzurilor instituțiilor de forță asupra agenților economici, care va contribui la combaterea corupției. Totodată, Pavel Filip a exprimat deschiderea pentru asigurarea în continuare a unui dialog eficient între autorități și mediul de afaceri.

În cadrul evenimentului, zece întreprinzători au primit granturi din partea AOAM pentru a-și dezvolta afacerile.

 

Preotul din satul Copăceni și soția sa au decedat într-un accident

Preotul din satul Copăceni, raionul Sîngerei, și soția sa, au decedat, miercuri seara, în urma unui accident rutier. Tragedia s-a întîmplat după ce un automobil de model Audi 100 s-a ciocnit violent într-un Opel Vectra. Încă un tînăr a fost transportat de urgență la spital.

Potrivit poliției rutiere, vinovat de producerea accidentului s-ar face un tînăr de 25 de ani, care se afla la volanul automobilului de marcă Audi. Acesta ar fi pierdut controlul asupra volanului și s-a ciocnit frontal cu cealaltă mașină, în care se afla preotul și soția sa. Parohul bisericii avea 60 de ani, iar soția sa - 54.

 

Guvernul a operat modificări majore la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor

Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) îşi schimbă denumirea în Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei (APCSP), conform unei decizii a Executivului.

Astfel, APCSP a preluat patru unităţi de funcţii în domeniul siguranţei ocupaţionale de la Inspectoratul de Stat al Muncii şi alte cinci unităţi de personal de la Agenţia Turismului. Noua structură a preluat funcții de control privind securitatea și sănătatea în muncă în unitățile de producere şi de prestări de servicii de la Inspectoratul de Stat al Muncii; controlul serviciilor turistice de la Agenția Turismului și supravegherea și controlul de stat în domeniul jocurilor de noroc.

În acest context, Agenția urmează să își exercite funcțiile în domeniul supravegherii pieței mărfurilor nealimentare şi conformității serviciilor, inclusiv turistice, de asemenea, privind protecția consumatorilor, precum și în domeniul metrologie și respectării condițiilor de licențiere.

În cadrul Agenției va funcționa un Consiliu de soluționare a disputelor, care va examina petițiile și cererile de contestare.

 

Curtea Constituțională a declarat legală stimularea polițiștilor rutieri

Curtea Constituțională (CCM) a calificat drept corespunzătoare Legii supreme prevederile unei Hotărîri a Guvernului, care prevede stimularea financiară a agenților constatatori din cadrul Inspectoratului General al Poliției.

Sesizarea pentru controlul constituționalității deciziei ce prevede stimularea trimestrială a agenţilor constatatori cu prime în valoare 25% din sumele amenzilor încasate, a fost depusă la Curte de deputatul PSRM Vladimir Odnostalco.

În urma examinării dosarului, Curtea a notat că agenții constatatori din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei, avînd în vedere existența factorilor de risc în cadrul activităţii, nu se află în situaţii identice cu alte categorii de agenți constatatori din cadrul autorităților publice.

Curtea a stabilit că în ipoteza unor abuzuri ale agenților constatatori la stabilirea amenzilor contravenționale, procesele verbale întocmite pot fi contestate în instanța de judecată.

Hotărîrea CCM este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac şi intră în vigoare la data adoptării.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
07.03.24 - 00:42
01.03.24 - 00:46
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40