REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (13 noiembrie 2019)

SUA au anunțat că prioritățile în relațiile bilaterale cu R. Moldova rămîn neschimbate

Prioritățile Statelor Unite ale Americii în relațiile bilaterale cu R. Moldova rămîn neschimbate, „în pofida demiteri a Guvernului prim-ministrului Maia Sandu”. Declarația se conține într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA la Chișinău, remis în seara zilei de marți, 12 noiembrie. Totodată, SUA au îndemnat reprezentanții aleși ai poporului Moldovei să lucreze pentru edificarea unui viitor mai echitabil, democratic și prosper pentru toți cetățenii țării. Potrivit sursei citate, populația R. Moldova merită lideri care vor lucra pentru binele țării și o vor elibera de corupția care îi limitează potențialul.

 

Consiliul Municipal Chișinău se va întruni pe 15 noiembrie

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) se va întruni vineri, 15 noiembrie, în ședința de constituire. Decizia a fost luată de Comisia Electorală Centrală (CEC). Potrivit rezultatelor alegerilor locale generale, cei mai mulți reprezentanți în CMC – 22 la număr - va avea Partidul Socialiștilor din R. Moldova. Aceștia vor fi urmați Blocul ACUM, care a obținut 19 mandate de consilier. Trei consilieri vor fi din partea Partidului Liberal, iar Partidul Democrat din Moldova și Partidul „ȘOR” vor avea cîte doi reprezentanți în CMC. Cîte un singur consilier vor avea Partidul Unității Naționale, Mișcarea Forța Nouă și Partidul Comuniștilor.

 

Leul se va deprecia față de euro și dolar

Moneda națională se va deprecia miercuri, 13 noiembrie, în raport cu euro și dolarul, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, euro va costa mîine 19 lei și 23 de bani, cu un ban mai mult decît ieri. Dolarul se va scumpi cu doi bani, pînă la valoarea de 17 lei și 45 de bani. Leul românesc va avea o cotație de 4 lei și 03 bani. Hrivna ucraineană își va păstra valoarea de 71 de bani. Și prețul rublei rusești va rămîne neschimbat. Pentru aceasta, BNM a stabilit un curs valutar de 27 de bani.

 

Şeful statului inițiază consultări cu fracţiunile parlamentare

Şeful statului, Igor Dodon, a anunţat că va iniţia începînd cu ziua de miercuri, 13 noiembrie, consultări cu fracţiunile parlamentare în vederea identificării unui candidat la funcţia de premier. Preşedintele R. Moldova a criticat activitatea Cabinetului de miniştri condus de Maia Sandu, însă a reiterat că nu admite o coaliţie PSRM-PDM. El a îndemnat deputaţii din blocul ACUM să propună o nouă candidatură la funcţia de premier, în afară de Maia Sandu.

 

Meteorologii au anunţat Cod Galben de intensificare a vîntului

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, pentru zilele de 13-14 noiembrie, Cod Galben de intensificări ale vîntului. Potrivit meteorologilor, miercuri şi joi, pe arii extinse, se prevăd intensificări ale vîntului sud-estic, în rafale de pînă la 15-18 metri pe secundă. În acest context, salvatorii recomandă să fie evitate locurile unde sînt copaci uscaţi sau fire electrice de înaltă tensiune. Odată cu intensificarea vîntului, vremea se va răci. Conform datelor SHS, începînd de joi, 14 noiembrie, pe întreg teritoriul ţării, valorile termice vor coborî sub 20 de grade Celsius, menţinînd în continuare o tendinţă de răcire.

 

Doi şoferi riscă închisoare după ce au încercat să mituiască doi poliţişti

Doi şoferi stopaţi pentru depăşirea limitei de viteză riscă şase ani de închisoare după ce au încercat să mituiască doi angajaţi ai Batalionului Sud al Inspectoratului Naţional de Patrulare. Potrivit datelor Centrului Naţional Anticorupţie, unul dintre şoferi ar fi propus agentului de circulaţie 200 de lei, iar altul – 2000 de lei. În ambele situaţii, conducătorii auto au încercat să scape de pedeapsă contravenţională.