REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (13 noiembrie 2018)

Numărul vagoanelor trenului de pe ruta Ungheni–Chișinău va fi suplinit

Trenul de pasageri Ungheni–Chișinău va circula permanent cu un număr de 6 vagoane. Acesta va putea transporta 568 de persoane pe scaune și încă 300 în picioare. Modificările au fost anunțate de ministerul economiei, după ce la sfîrșitul lunii octombrie curent mai mulți locuitori din Sipoteni, Călărași, au blocat circulația trenului de pe ruta Ungheni–Chișinău, fiind nemulțumiți de numărul redus al locurilor în această garnitură. Cele 2 garnituri a cîte 3 vagoane, urmează să fie încălzite în perioada rece a anului.

 

Un oficial din Georgia vizitează R. Moldova

Viceprim-ministrul pentru reintegrare Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu ministrul de Stat pentru Reconciliere și Egalitate Civică al Georgiei Ketevan Tsikhelashvili, aflată în vizită în R. Moldova, fiind însoțită de Ambasadorul Georgiei Merab Antadze. În cadrul discuțiilor, subiectele au vizat conflictele teritoriale nereglementate și soluțiile identificate. Vicepremierul Lesnic a relatat despre activitățile pentru reglementarea transnistreană, progresele înregistrate, rolul mediatorilor și observatorilor internaționali. Delegația din Georgia se va afla în vizită oficială la Chișinău în perioada 12-14 noiembrie, urmînd să participe și la alte întrevederi de lucru cu oficiali ai R. Moldova.

 

Cel mai mare eveniment de afaceri va fi organizat și în acest an la Chișinău

 

Cel mai important eveniment economic al anului „Moldova Business Week 2018” se va desfășura la Chișinău, în perioada 27-29 noiembrie. Aspecte privind organizarea săptămînii de afaceri au fost analizate în cadrul unei ședințe prezidate de premierul Pavel Filip. Șeful executivului a solicitat asigurarea bunei organizări a evenimentului care vine să promoveze imaginea țării pe plan internațional și să deschidă calea pentru noi inițiative. Premierul a subliniat importanța participării companiilor străine și atragerea celor, care sînt în căutarea oportunităților de extindere în țara noastră. Cea de-a cincea ediție „Moldova Business Week” va reuni peste 1000 de participanți, precum și companii străine din peste 53 de state.

 

Ministrul de extgerne s-a întîlnit cu ambasadorul elvețian

Cooperarea moldo-elveţiană în domeniile politic, comercial-economic şi cel al dezvoltării durabile au fost discutate de ministrul de externe, Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în R. Moldova, cu reşedinţa la Kiev, Guillaume Scheurer. Ministrul Ulianovschi a apreciat activitatea Biroului elveţian pentru cooperare şi dezvoltare, sub conducerea noului director, Caroline Tissot, în ce priveşte implementarea Strategiei de cooperare cu R. Moldova pentru perioada 2018-2021. Oficialii au subliniat dinamica ascendentă a relaţiilor bilaterale, inclusiv prin numirea noului ambasador al R. Moldova în Confederaţia Elveţiană, precum şi potenţialul vast de cooperare în domeniul cultural şi oportunităţile de diversificare a acestuia.

 

51 de copii au murit anul trecut din cauza pneumoniei

În anul 2017 din cauza pneumoniei au decedat 51 copii, dintre care aproape jumătate s-au stins din viață la domiciliu. Boala este una dintre cele mai frecvente cauze ale morții la copii de pînă la cinci ani. Pentru conștientizarea problemei, autoritățile au desfășurat mai multe acțiuni de informare. Șeful Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Olesea Croitor, a precizat că în anul curent evenimentul poartă sloganul “Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor“ și are scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la pneumonie.

 

Mai mulți chișinăuieni au solicitat compensații pentru achitarea încălzirii

Peste 15 mii de locuitori ai Capitalei au solicitat compensaţii pentru achitarea încălzirii. Este vorba despre familii ale căror venituri lunare nu depășesc 3.000 lei de persoană. Cei care doresc ajutor financiar se pot adresa la întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ sau la primăriile din componența municipiului Chișinău. Persoanele care au beneficiat anterior de compensaţii trebuie să depună acte de reconfirmare prin care să declare că veniturile lunare nu au crescut și, respectiv, componența familiei a rămas aceeași. Valoarea ajutorului este de 40 la sută din costul facturii pentru încălzire pentru familiile care locuiesc la bloc.